Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Ocak ayını neredeyse tamamladık. Yeni yıl yeni hedefleri de beraberinde getiriyor. Bu yıl 2024 hedeflerinizde neler var, bu hedefler için hangi adımları attınız? Veya neyi daha çok istiyorsunuz, değiştirmek istediğiniz bir alışkanlığınız var mı? Daha sağlıklı beslenme, daha az stres... Hadi gelin bu sene hedeflerinizin arasına gezegeni korumayı da alın. Hayatınızı sürdürürken aldığınız kararlarda doğayı ve üzerinde yaşayan canlıları da düşünün. Her zaman söylediğim gibi, ‘hiçbir canlıyı geride bırakmadan’, hem kendi sağlığınız hem de gezegen sağlığınız için...

Haberin Devamı

Sürdürülebilir yeni yıl plastiksiz ocak

Sandığımızdan daha ciddi

2024 yılı hedefleriniz arasında plastik şişe tüketiminizi kademeli olarak azaltmak yer alıyor mu? Eminim bu çalışmadan sonra motivasyonunuz biraz daha artacak. National Academy of Sciences dergisinde bu ay yayımlanan çalışmaya göre; plastik şişelerdeki sularda litre başına 240 bin nanoplastik tespit edildi. Evet, doğru duydunuz! Bu sayı önceki tahminlerden 10 ile 100 kat arası daha yüksek. Amerika’nın bilinen üç markaya ait plastik şişe örneklerini inceleyen araştırmacılar, litre başına 110 bin ile 370 bin parçacık olduğunu ortaya koymuş. Bunların yüzde 90’ı nanoplastik, geri kalanı ise mikroplastikler. En yaygın türün ise naylon olduğu ve bunun muhtemelen suyu arıtmak için kullanılan plastik filtrelerden geldiği belirtiliyor. Mikroplastikler ve nanoplastikler o kadar küçük parçacılar ki, bağırsaklarımızda, akciğerimizde, kanımızda hatta plasentada bile rastlandığından daha önce bahsetmiştim. Cam veya çelik termosunuzu çantanızdan eksik etmeyebilir, evde ise arıtmalı su veya cam şişeden su tercih edebilirsiniz.

Sürdürülebilir Yaşam Günlüğü

Doğaya, gıdaya ve yabana daha şefkatli davranarak iyileşme zamanı... Sizlere hem kendiniz hem de gezegen için atacağınız adımları yazabileceğiniz, içerisinde birçok faydalı bilgiye ulaşabileceğiniz ‘Sürdürülebilir Yaşam Günlüğü’nden bahsetmek istiyorum.

Şu an en çok ihtiyacımız olan şey, bugünün kaynaklarını kullanırken yarını tüketmiyor olmak. Doğanın temizleyebileceğinden fazlasını kirletirsek, ihtiyacımızdan fazla tüketirsek, kaynakları yenileyebileceğimizden fazla kullanırsak, sürdürülemez bir yaşam bizi bekliyor. Dünyanın bizlere sunduğu sınırlı kaynakların tükenebileceğine ve tüketim hızımıza dikkatleri çeken konu başlıkları, aslında başka bir gezegen olmadığını da bizlere bir kez daha hatırlatıyor. Aynı zamanda geleceği beslemek için atabileceğiniz minik adımları da bu ajandada bulabileceksiniz. Bu baskıda her aya; ‘Ayın Bilgisi’, ‘İklim İyimserliği Köşesi’, ‘Şehirdeki Yaban Dostlarımız ve Yaban Bitkiler’, ‘Şehirde Sürdürülebilir Bahçe’, ‘Yabana Dön’, ‘Yaban Sözlüğü’ ve ‘Ayın Film/Kitap’ önerisi bölümlere yer verdik.

Haberin Devamı

Değişmeyen hedef!

Her sene olduğu gibi bu sene de ‘Sürdürülebilir Yaşam Günlüğü’, hem birey hem de gezegen sağlığı hakkında sizleri bilgilendirmeye devam ediyor. Ajandada her ayın ilk sayfalarında o aya ait sebze ve meyvelere, ayın balıklarına ulaşabiliyorsunuz. Aslında buradaki hedefim ayın sebze ve meyvesini takip ederek, market/pazar alışverişinizi gözden geçirmeniz. Unutmayın, bir yiyecek ne kadar uzaktan geliyorsa, karbon maliyeti de yüksek, size mali yükü de yüksek, aynı şekilde uzaktan gelenin hem besin değeri daha düşük hem de farklı coğrafyaların besinlerinin bağırsak mikrobiyotanıza uyumu daha zor.

Haberin Devamı

Şehirdeki yaban bitkiler

Her bitkinin farklı faydaları ve kullanım yöntemleri olabilir, bu nedenle tüketmeden önce dikkatlice araştırılması önemlidir. Yabani bitkileri toplarken ve tüketirken dikkatli olmalı ve doğru tanımlamaya dikkat etmelisiniz. Bu yıl içeriğimizde ebegümeci, yaban kekiği ve ısırgan otu gibi yaban bitkilere yer verdik. Nerede yetiştikleri, nasıl tüketildikleri ve faydalarına ulaşabileceksiniz.