Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

6 Mayıs’ta gerçekleşecek Met Gala 2024’ün teması ve ünlü ev sahipleri bu hafta açıklandı. Anna Wintour ile birlikte galanın eş başkanlığını üstlenecek Bad Bunny, Chris Hemsworth, Jennifer Lopez ve Zendaya kıyafet kuralı olarak “Zamanın Bahçesi” temasını seçti.

Son zamanlarda vintage kıyafet ve aksesuarlara ilgi giderek daha da artıyor. Nedeni basit: Sürdürülebilirlik arzusu ve ekonomi. Hatta bu yıl vintage, Met Gala’nın da gündemine girdi. Met Gala 2024 Costume Institute Benefit olarak da biliniyor. Moda dünyası ve New York’taki Metropolitan Museum of Art için son derece önemli olan galanın ev sahipliğini Vogue’un efsane yayın yönetmeni, Conde Nast grubunun kreatif direktörü Anna Wintour yapıyor. Wintour, kendisine eşlik edecek ev sahiplerini de seçiyor. Bu yılki isimler ise yeni belli oldu: Bad Bunny, Chris Hemsworth, Jennifer Lopez ve Zendaya. 

Haberin Devamı

Met Gala’nın gündemi: Vintage

‘Uyuyan Güzeller’ 

6 Mayıs’ta gerçekleşecek Met Gala 2024’ün teması: “Zamanın Bahçesi.” Bu durumda birçok vintage kıyafet göreceğimiz kesin. Bir nevi moda tarihine övgü de olacak bu yılki gala. Söz konusu olan “Uyuyan Güzeller: Modanın Yeniden Uyanışı” sergisini de unutmamak lazım. Sergide, daha önce kamuoyunda nadiren görülen bazı giysiler de dâhil olmak üzere, Kostüm Enstitüsü’nün kalıcı koleksiyonundan yaklaşık 250 parça yer alacak. Hedef, en ileri seviyede küratörlük ve teknoloji ile modanın değerli başyapıtlarını daha önce hiç görülmemiş yeni bir şekilde ortaya çıkarmak. 

Müzenin yöneticisi Max Hollein, şunları söylüyor: “Bu yenilikçi gösteri, hayal gücümüzün sınırlarını zorlayacak ve bizi bir eserin birçok yönünü deneyimlemeye, güzelliğinin daha derin takdir edilmesine ve tarihi hakkında daha fazla bilgi edinmeye ve yeni bir deneyim kazanmaya davet edecek.” Sergide öne çıkan parçalar arasında Elsa Schiaparelli, Yves Saint Laurent, Christian Dior, Hubert de Givenchy ve diğer birçok ikonik moda yaratıcısının tasarımları yer alacak. Kostüm Enstitüsü’nden Sorumlu Wendy Yu ve serginin küratörü Andrew Bolton, şunları paylaşıyor: “Moda, bedenle bağlantısı nedeniyle en duygusal sanatsal formlardan biridir. Hafıza ve duygularla doludur ve biz onunla büyük ölçüde duyularımız aracılığıyla ilişki kurarız. Bu gösterinin harekete geçireceğini umduğumuz şeylerden biri de modanın duyusal takdiridir.” 

Haberin Devamı

Pepper’ın hayaleti 

Hatırlayacaksınız, Kim Kardashian’ın Marilyn Monroe’nun John F. Kennedy’nin doğum gününde giydiği tarihi değeri olan elbiseyi giymesi de geçen yıl çok eleştirilmişti. Kimbilir belki de “Uyuyan Güzeller”in çıkış noktası bu tartışma oldu. Bolton, serginin koleksiyondan bir daha asla giyilemeyecek kadar narin olan, tarihi açıdan önemli ve estetik açıdan güzel yaklaşık 50 parça etrafında yapılandırılacağını açıkladı. “Bunlar başlığın Uyuyan Güzelleri” dedi. 

Bu parçalar, orijinal giyilen işlevlerini yerine getirmek yerine, Elizabeth dönemi korsajı ve Amerikalı modacı Charles Frederick Worth’un 1877 yapımı defilenin orijinal ilham kaynağı olan ipek saten balo elbisesi de dâhil olmak üzere, sergilenerek dönüştürülecek. Birçoğu, farkında olmadan asıllarını hatırlatan çağdaş moda eserleriyle birlikte sergilenecek.  

Haberin Devamı

Pepper’ın hayaleti olarak bilinen illüzyon tekniği bazılarını yeniden canlandırmak için kullanılacak; video animasyonu, ışık projeksiyonu, ses düzenlemesi, yapay zekâ, CGI ve diğer duyusal uyarım biçimleri ise her bir parçanın etrafında bağlamsal bir anlayış dokusu örmek için çeşitli şekillerde kullanılacak.  

Bolton, serginin “üç ana bölüm” etrafında şekilleneceğini söyleyip “Bu, doğaya ve modanın duygusal şiirselliğine büyük bir övgü” dedi. Ayrıca, sürdürülebilirliğe yapılan çağdaş vurgu, modern modanın en yenilikçi yaratıcılarından bazılarından yakın zamanda alınan parçalarla temsil edilecek. Sergi de belli ki gala kadar büyük ilgi çekecek. 

Met Gala’nın gündemi: Vintage
İsimler açıklanır açıklanmaz arşivler ortaya döküldü, özellikle Jennifer Lopez ve Zendaya’nın daha önceki Met Gala’larda giydiği kıyafetler iyice mercek altına alındı.

Sergi ne zaman?

Sergi, 10 Mayıs’tan 2 Eylül 2024’e kadar devam edecek. Gecenin onursal başkanları ise Loewe kreatif direktörü Jonathan Anderson ve TikTok CEO’su Shou Zi Chew olacak. Anna Wintour, her yıl gala için bir kıyafet teması da seçiyor. Bazen bu kıyafetler tarihi değer taşıdığı için eleştiriliyor.

Jennifer Lopez’in kaçıncı yılı?

Met Gala’nın bu yılki ev sahiplerinden Jennifer Lopez galada her yıl boy göstermesine alışık olduğumuz bir isim. Kendisi şimdiye kadar tam 13 kez Met Gala’ya katıldı. Zendaya ise daha önce 5 kez katıldı. Zendaya’nın şimdiye kadar giydiği kostümler arasında en çok beğenilenler ise 2017’deki Dolce&Gabbana elbisesi ve 2018’de Versace’nin Joan of Arc görünümü oldu. Rapçi Bad Bunny, bu yıl Met’teki üçüncü yılında ilk kez sahneye çıkacak. Geçen yıl kırmızı halıda unutulmaz bir sırtı açık Jacquemus kostüm giymişti. Aktör Chris Hemsworth ise ilk defa katılacağı Met Gala’da rapçi Bad Bunny ile aynı sahneyi paylaşarak sunucu olarak yer alacak.