Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Venedik Bienali ile aynı hafta, İstanbul’da önce Artweeks İstanbul, ardından CI Bloom başlıyor. Biri ücretsiz, biri ücretli olan iki etkinliğin aynı zamana denk gelmesi yerli galeriler, sanatçılar ve koleksiyonerler için nasıl olacak?

Global çağdaş sanat ve tasarım dünyası Milano Tasarım Haftası’ndan Venedik Bienali’ne hızlı bir geçiş yaparken İstanbul’da da önemli iki çağdaş sanat etkinliği aynı zamana denk geliyor. Söz konusu iki etkinlik: Artweeks ve CI Bloom. Türkiye’nin önde gelen sanat koleksiyonerleri, Venedik Bienali’ndeki Gülsün Karamustafa’nın eserlerinin sergilendiği Türkiye Pavyonu’nun açılışına katılıp Gazze’de ateşkes için sanatçılar tarafından kapatılan İsrail Pavyonu’na yetişirken, sonrasında da Venedik’teki su taksilerinde selfieler çekip Peggy Guggenheim Collection’a koştururken dün Artweeks İstanbul açıldı.

Haberin Devamı

İstanbul 2 çağdaş sanat etkinliğini aynı anda kaldırır mı

Artweeks İstanbul’un 9’uncu edisyonu, Bilgili Holding ev sahipliğinde, 28 Nisan’a kadar The Ritz Carlton Residences, İstanbul B Blok’ta olacak. Bilgili Sanat ve Sabiha Kurtulmuş organizasyonu ile düzenlenen etkinliğin Akaretler dışındaki ilk edisyonu bu. Peki ama Venedik Bienali’nin açılışıyla aynı haftaya denk gelmesi sorun olur mu? “Her tarihte uluslararası başka bir etkinliğe denk gelebilir” demişti Artweeks’in yaratıcılarından Sabiha Kurtulmuş.

Bu arada hatırlatalım, Artweeks’in gerçekleşmesini sağlayan Bilgili Holding’in yöneticilerinden Şerife Bilgili Ercantürk’ün de Venedik’te bir enstalasyonu, Bedri Baykam’ın eserlerinin de yer aldığı Spazio Punch’taki “Nomadic Party” başlıklı karma sergide sergileniyor. Artweeks İstanbul’un 9’uncu edisyonunda küratoryel projelere ayrılan “Storytellers” bölümü, Bilgili Sanat’ın projesi, bağımsız sanatçıları bir araya getiren ONE Akaretler 101 adını taşıyan seçkisinin yer aldığı “Nexus” alanı ve İstanbul dışından katılan galeriler gibi birçok yenilik de var. Artweeks İstanbul’da sergilere ve tüm söyleşilere giriş ücretsiz.

İstanbul 2 çağdaş sanat etkinliğini aynı anda kaldırır mı

Gelelim CI Bloom’a…

CI Bloom çağdaş sanat fuarının üçüncü edisyonu 24 Nisan ön izleme, 25-28 Nisan genel ziyaret tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonları’nda olacak. 24 çağdaş sanat galerisi, 5 kurum ve inisiyatifin 267 sanatçının 568 eseri sergilenecek. Fuarda, Ankara’dan Bel’m art space, İstanbul’dan 10_12 galeri ve Briefly Art galeri ile birlikte Çanakkale’den inisiyatif Mahal ilk kez yer alacak. CI Bloom, ücretli bir fuar. Bilet fiyatları farklı kategorilerde 320-1.000 lira arasında değişiyor.

Haberin Devamı

İstanbul 2 çağdaş sanat etkinliğini aynı anda kaldırır mı

Merkezinde yerli galeriler var

Peki, ama İstanbul aynı anda bu iki etkinliği kaldırır mı? Yıllar önce gördük, Contemporary Istanbul ve Art International aynı anda İstanbul’da yaşayamadı. Tabii bunda Art International’ın lokal bilgi ve birikiminin eksikliği de önemli bir faktördü. Belki de zaman yanlıştı, daha çok erkendi. Sabiha Kurtulmuş: “Dünyanın her büyük sanat fuarında aynı anda paralel fuarlar, sergiler yapılır” diye yanıtlıyor.

Elbette öyle! Ama global fuarlarda dünyanın birçok farklı yerinden katılımcı oluyor. Bizde şu anda Artweeks de, CI Bloom da yerli galeriler ve yerli sanatçıları merkezine alıyor. O yüzden aynı anda nasıl olacak hep birlikte göreceğiz. Bu arada hatırlatalım, Artweeks’in önümüzdeki edisyonlarında yabancı galerileri de dâhil etme hedefi var. CI Bloom ise yabancı galerileri ana fuarı Contemporary Istanbul’da ağırlıyor, CI Bloom’un yerli kalmasını hedefliyor.