Bayramlıklar hazır mı?

30 Temmuz 2020

Biz küçükken çocuklara her bayram bayramlık alınırdı. Bayramlık çocukları mutlu eden, sabırsızlıkla bayram sabahlarını beklememize sebep olan yegane motivasyon kaynağıydı. Sanırım hala bayramlık alma ritüeli devam ediyor ancak bizim küçüklüğümüzdeki kadar mutlu etme özelliğine sahip bir eylem mi bilememekle birlikte öyle olmasını umuyorum.

Ancak bayramlık alırken lütfen çocuklara zulüm etmeyin. Siz beğeniyorsunuz diye giymek istemedikleri bir şeyi giymeleri için çocuklarınızı zorlamayın. Evet çocuklar ve küçükler, biliyorum ama çocuk olmaları birey olmadıkları ve kendi zevkleri ve tercihleri olmadığı anlamına gelmiyor. Hem devir değişti hem çocuklar gelişti hem de teknoloji dünyayı hayli değiştirdi. Çocukların çok farkında ve zeki olduğu günümüz dünyasında bayram gibi manevi değeri çok yüksek özel günleri çocuklarımıza anlatıp, onlara aktarırken bizim de onlardan öğrenmemiz gereken ya da onlara saygı göstermemiz gereken noktalar olduğunu unutmamalıyız.

Çoc

Yazının Devamı

Havalı görünmenin yolları

28 Temmuz 2020

Moda eskisi gibi yılda iki defa şekillenen bir şey olmaktan çıkalı çok uzun zaman oldu. Haliyle ortalama her on beş günde raflara eklenen yeni ürünlerle artık ne mevsim ne de tasarım konusunda çok farklı parçalar göremez olduk. Moda diye tercih edilen ve tarih boyunca olduğu gibi yakışan yakışmayan herkes tarafından satın alınıp talihsiz görüntülere yol açmalarına rağmen giyilen birçok ürün herkes tarafından satın alınıyor ve uygun olan olmayan bir çok ortamda giyiliyor olsa da bu sizlerin ufak farklarla çok daha alımlı, şık ve göz kamaştırıcı olabilmenize engel değil.

Kemer: Belinizi ince gösterecek tam bel oyuğunuza oturan bir kemer edinin. Bu kemeri ister elbise ister hırka her kıyafetin üzerinde kullanabileceğiniz gibi kışın palto üzerinde bile kullanabilirsiniz. İnce bel her zaman şıklığı öne çıkartır.

Gözlük: Yüzünüze gerçekten yakışan güzel bir güneş gözlüğü her daim havalı ve şık görünmenize yardımcı olacaktır. Alacağınız gözlüğün çok şeffaf olmamasına ve

Yazının Devamı

Kabandan bikiniye

18 Haziran 2020

Biliyorsunuz ki pandemi sebebi ile kışlık kabanlarımızdan bikini seviyesine ani ve hızlı bir geçiş yaptık. Havanın ısındığını, mevsimin değiştiğini, baharın gelip geçtiğini anlayamadan kendimizi yazın göbeğinde bulduk. Bu ani ışınlanma hissi ve yasakların kalkması ile herkes kendisini sahillere attı. Tamam haklısınız çok bunaldık ama hastalık tamamen bitmedi dolayısı ile öncelikle önlemleri almaya ve daha çok dikkat etmeye devam. Kontrollü ve sosyal mesafeli tatillere giderken kuşkusuz mayo ve bikiniler valizlerinize ilk koyduğunuz parçalar. Ancak kabanlarla bikini arasında geçen o hiç anlayamadığınız ama evde yiyerek içerek geçirdiğiniz günlerin vücudunuza olan etkilerini göz önünde bulundurarak bikini ve mayo tercihi yapmanız gerektiğini hatırlatmak isterim. Ki şahsen benim tanıdıklarımın -hem kadın, hem erkek- hemen hemen hepsi bu süreçte kilo verdi ama aldığım duyumlara göre toplumun büyük bir kısmı azıcık tombullaşmış.

Kaç kilo olduğunuzdan çok şu anki görüntünüze en uygun mayo ve bikiniyi seçmeniz

Yazının Devamı

Karantina’da Anneler Günü

10 Mayıs 2020

Bu yıl bambaşka bir anneler günü deneyimi yaşıyoruz. Sokağa bile çıkamadığımız şu günlerde anneleri ziyaret etme ihtimalimiz maalesef ki yok. Evet bu günler geride kalacak ve umuyoruz ki bir daha böyle bir süreç yaşamayacağız ancak an itibari ile yapabileceğimiz çok fazla şey yok. Bu kısıtlı hareket alanı dahilinde annelerimizi elimizden geldiğince mutlu etmeye ve onlara olan sevgi ve ilgimizi göstermeye devam edeceğiz.

Evet her yer kapalı ancak anneler günü için çiçeklilerin açık olmasına ve servis yapmasına izin verildiğini her halde biliyorsunuzdur. Annenize bir çiçek gönderin. İçine mutlaka ona özel bir not yazın. Eğer görüntülü konuşma ihtimaliniz varsa, mutlaka güzelce giyinip, saçınızı makyajınızı düzenleyip, kocaman bir gülümsemeyle annenizi arayın. Görüntülü konuşun. Eğer görüntülü konuşamıyorsanız mutlaka telefonla arayıp sesini duyun. Ona kendisini ne kadar sevdiğinizi ve sizin için ne kadar önemli olduğunu söyleyin.

Annenize kızgın ya da kırgınsanız bile sadece sizi doğurduğu için bile ona hayat boyu minnettar olmanız gerektiğini bilerek kalbinizdeki kötü duygu ve düşünceleri boşaltın.

Anneler gününde sadece annenizin değil, anne adaylarının yani hamile

Yazının Devamı

Giyimde dönüşüm

15 Nisan 2020

Dünyaca yaşamakta olduğumuz salgın hastalık riski ve karantina sebebi ile evlere kapanmış olmamız hayat tarzlarımızı ve günlük yaşantımızı tamamen değiştirdiği gibi kıyafet konusunda da bambaşka bir yere sürüklenmemize sebep oldu. Giyim her ne kadar sadece sosyal hayata dönük bir alanmış gibi görünse de kendimize olan saygı ve hayata yaklaşımımızın göstergesi aslında. Giyim kendimize gösterdiğimiz saygı ve sevgi demek. Giyim nasıl biri olduğumuzun yansıması demek. Bu yansıma kişilere ve ortama bağlı olmaksızın kendimize olan sorumluluğumuz demek. İşte tam da bu yüzden bir önceki yazımda neden evde otursak dahi pijama ile gezmememiz gerektiğini, kendimizi bırakmamamız gerektiğini yazmıştım.

Şimdi Dünya bambaşka bir yöne doğru gidiyor. İçinden geçtiğimiz bu zorlu günler geçtiğinde hepimizin umudu ve temennisi muhteşem günlerde hep birlikte yine sokaklarda rahat ve mutlu dolaşabilmek. İşte bu günler geldiği zaman hayatlarımızdaki birçok şey gibi giyim de farklı bir şekil almış olacak. ‘Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir’ demiş filozof Herakleitos. İşte

Yazının Devamı

Rehavetten kurtulun!

3 Nisan 2020

Evden çıkmadığımız gün sayısı arttıkça kendimizi bırakma ve bakımsızlıkta zirveyi zorlama yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Saçımız başımız bir tarafta, ne makyaj ne kıyafet umurumuzda değil, deliler gibi yemek yapıp yiyerek bir de üzerine şişmanlıyoruz. Bu gidişle 2020 yazında dünya olarak ortalama kişi başına yüz kilo üzeri olma ihtimalimiz maalesef ki çok yüksek. Bu sürecin daha ne kadar süreceği belli değil. Ve evde kalma süremiz gün geçtikçe artıyor. Dolayısı ile hemen kendimize gelip toparlanmaya başlamamızda fayda var.

‘Evdeyim ya aman ne olacak’ deyip pijamayla ortalarda gezmeye hemen son veriyoruz. Artık biliyoruz ki giyim kişinin ruhsal mutluluğunu etkileyen en önemli unsurlardan. İyi hissetmemiz özellikle bu süreçte çok önemli. Kişisel temizlik ve banyomuza dikkat edip, kalkınca günlük düzgün kıyafetlerimizi giyip yatma pozisyonundan oturma pozisyonuna geçiyoruz. Çünkü bu salgın zaten bir hastalık bilgisi yayıyor. Vücudumuzu hasta olmadığı konusunda uyarmalıyız. Dolayısı ile hasta gibi

Yazının Devamı

Biraz dikkat!

23 Mart 2020

Malum yaşadığımız süreç neticesinde hepimiz evlerimizde oturuyor ve dışarıya gerekli olmadıkça çıkmıyoruz. Bu süreci en iyi ve hasarsız atlatmamız açısından uyarılara kulak asmamız ve elimizden geldiğince hijyen konusunda duyarlı olmamız çok önemli. Bilinçsiz ve umursamaz davranışlardan uzak durmaya dikkat.

Peki bu süreçte kişisel temizliğimizin yanı sıra nelere dikkat etmemiz lazım?

Kişisel eşyalarımıza sahip çıkıp, kimsenin özel eşyasını ve kıyafetini kullanmayacağız.

Ellerimiz kadar, vücudumuzun ve giydiklerimizin hijyenine de önem vereceğiz.

Giysilerimizi mümkün olan en yüksek sıcaklıklarda yıkayacağız.

Evcil hayvanlarımızı dışarı çıkartmak zorunda kalıyoruz, bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok. Ancak yolda ‘aaa ne kadar tatlı’ deyip, köpeğimizi sevmek isteyenlere izin vermeyeceğiz.

Kimseyi kucaklayıp sarılmayacağız. Öpmeyeceğiz.

Zorunlu durumlar dışında kimseyle görüşmeyeceğiz. Telefon ve görüntülü konuşma ile irtibata geçeceğiz.

Yazının Devamı

Özel dikim mi? Hazır mı?

3 Mart 2020

Bildiğiniz gibi özel dikim kıyafet birçok kesim tarafından hem prestij hem de farklı olmak adına çok önemli bir konu olarak algılanıyor. Aslına bakarsanız öyle de. Ancak maalesef ki gerçekten ciddi anlamda başarılı özel dikim yapan çok az sayıda üretici var. Bunun sebebi özel dikim adı üzerinde kişiye özel tasarlanan, özel olarak kalıbı hazırlanan, bütün düzeltmeleri müşterinin ölçülerine ve vücut şekline göre itina ile yapılan ve işini iyi bilen bir terzi tarafından dikilmek sureti ile müşteriye teslim edilen kıyafet demek olduğundan çok ciddi bir emek, özen, bilgi ve tecrübe gerektiren bir konu.

Artık herkesin her işi yaptığı bir zamanda yaşıyor olmamızın yan etkileri çoğunlukla negatif sonuçlarla karşılaşmamıza sebep oluyor. Herkes oradan buradan edindiği üç beş bilgi ile kendisini çok iyi sattığı için kimin neyi ne kadar iyi yapıp yapmadığını anlayamaz olduk. Dolayısı ile ‘paranla rezillik’ denen talihsiz süreç ve sonuçlarla mutsuz olmak istemiyorsanız size birkaç öneri:

Eğer çok iyi anlamda tanıdığınız, yaptığı işi önceden gördüğünüz, bildiğiniz, giydiğiniz ya da işinde iyi olduğundan öyle ya da böyle emin olduğunuz bir üretici bulamadığınız sürece özel dikim

Yazının Devamı