Altan Altın

Altan Altın

Altan.Altın@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bornova’da bir şeyler oluyor...

Uzun yıllardan bu yana kültür gezilerinde, sunumlarımda, köşe yazılarımda ya da fırsatını yakaladığım her yerde Bornova’nın muhteşem tarihi, turistik ve kültürel zenginliklerini anlatır dururum. Bilirsiniz… Etkisi var mıdır bilmem ama her yerde şikâyet ettiğimiz harap durumdaki Levanten köşklerinin neredeyse tamamı geriye dönük 5 yıl içinde restore edildi. Ayrıca 5 tane de müzesi var artık Bornova’nın.

Şimdi bu çabalar yepyeni bir seviyeye taşınıyor.

Bundan 6 ay kadar önce Bornova’nın en seçkin yeme içme mekanlarından biri olan Buenas’ın bir köşesinde aralarında benim de bulunduğum birkaç kişiyle birlikte ilk adımları atılan “Bornova Kültür Adası Projesi” adım adım hayata geçiriliyor. Projenin fikir annesi Buenas’ın sahibesi sevgili Gülper Ergün kardeşimdir. Süreç boyunca çok çaba sarf etti, büyük emekler verdi. Ellerine aklına sağlık Gülper kardeşim.

Haberin Devamı

Dünya Kenti İzmir Derneği, Levantenler Derneği ve Hizmet Sektörü Çalışanları Eğitim ve Dayanışma Derneği öncülüğünde hazırlanan projenin amacı tek cümleyle Bornova’nın tarihi, kültürel ve turistik zenginliklerini tüm dünyaya duyurmak.

Yeşilova ve Yassıtepe Höyükleri, Homeros Mağaraları ve Levanten bölgesi olmak üzere üç ayaktan oluşan Bornova Kültür Adası projesi bitiş tarihi olmayan, kendini yenileyen ve yeni fikirlerle beslenen uzun soluklu bir çalışma olacak. Proje kapsamında yapılacak işler listesinin ilk sıralarında güzergâh iyileştirmeleri ve çok dilli dijital ve basılı materyaller ile tanıtım çalışmaları yer alıyor. Zaman içinde bir, “Levanten Müzesi” ve “Futbol ve Spor Tarihi Müzesi” kurulması da listenin diğer maddeleri arasında.

14 Ekim tarihinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer ve Bornova Belediye Başkanı Sayın Mustafa İduğ’un katılımıyla ilk tanıtım toplantımızı gerçekleştirdik.

İlk yarım saatteki proje tanıtımının ardından, yaklaşık 2 saat boyunca Tunç Başkana Bornova’nın zenginliklerini anlattım. Can kulağıyla dinledi, çok ilgiliydi.

Toplantının sonunda yaptığı konuşmada kentin 8 bin 500 yıllık tarihine ışık tutan Yeşilova Höyüğü, Homeros Vadisi ve mağaralarıyla Levanten köşklerini kapsayan Bornova Kültür Adası projesinin heyecan verici olduğunu söyleyen Başkan Tunç Soyer, “Bornova Kültür Adası Projesi fikri çok değerli. Sözcükler de doğru seçilmiş. Projenin belki en güçlü yanlarından biri sivil toplum kuruluşlarıyla yürütülecek olması. Levantenler İzmir’i İzmir yapan mayadır. Biz çok renk, çok ses, çok nefes diye tarif ettiğimiz iklimi, kültürü bu kentte yaşıyorsak ve Türkiye’nin her yerinden insanlar bugün İzmir’e gelmek istiyorlarsa bu maya olduğu içindir. Yani bu farklılıkları bir zenginlik olarak gören bir iklim olduğu içindir” dedi.

Haberin Devamı

Günün sonunda Tunç Başkanın desteğini ve gücünü yanımızda hissetmenin keyfi içindeydik.

Benim de aralarında olmaktan mutluluk duyduğum Bornova Kültür Adası Projesi Yürütme Kurulu üyeleri de burada anılmadan geçilemez: İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ahmet Altan, Kooperatif Uzmanı-Bornova Kültür Adası Proje Yazarı Alper Akbulut, Dünya Kenti İzmir Derneği Başkan Yardımcısı Can Ersoy, İletişim ve Strateji Danışmanı Gönen Orhan, Levantenler Derneği Başkanı Guiliano Gloghini, Hizmet Sektörü Çalışanları Dernek Başkanı Gülper Ergün, Bornova Belediyesi Kültür İşleri Koordinatörü Gürhan Dikmen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlığı Ofisi Koordinatör Asistanı Merve Berkcan… Hepinizin emeklerine sağlık. Emeği geçen herkes sağ olsun, var olsun.