Altan Altın

Altan Altın

Altan.Altın@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Daha önce de bu köşede Bornova Gençlik Kulübü (şimdiki adıyla Bornovaspor) ile ilgili bir yazı yazmıştım.

İzmir’in spor tarihi ile ilgili yaptığı araştırmalarla başarılı çalışmaların altına imza atan değerli tarih araştırmacısı kardeşim Bedri Cumhur Doğu gazete arşivlerinden çıkardığı yeni belgelerle Yeni adı Bornovaspor olan Bornova Gençlik Kulübü’nün yüz yıllık tarihine ışık tutmuş.

Ortaya çıkan belgelerden biri, 6 Ağustos 1924 tarihli Sadayı Hak gazetesinde, “Umum Spor Kulüplerine” başlığıyla yayınlanan 8 Ağustos 1924 tarihinde Bornova Kars Mektebi’nde yapılacak olan açılışın daveti idi. Açılışın gerçekleştiğine dair haber de 10 Ağustos 1924 tarihli gazetelerde yayınlanmış.

Haberin Devamı

Haber şöyle; “Bornova Gençler Birliği’nin küşad (açılış) merasimi cuma günü saat beşte(17:00) icra edilmiştir. Merasimde Emin Paşa, Mahmud Esad, Umur-u Hukukiye (Hukuk İşleri) Müdürü, Maarif (günümüzde Milli Eğitim) Müdürü Ahmed Naili, Polis Müdürü Rıfat bey efendilerle daha bir çok zevat bulunmuşlardır. Merasime tam beşte (17:00) başlanmış, Suphi Efendi, spor hakkında kısa bir nutuk irad ederek birliğin reis-i fahriliğini (fahri başkanlığını) kabul etmelerinden dolayı Mahmud Esad Bey’e teşekküratta bulunmuştur. Mahmud Esad bey’de, gençliğin terakki(gelişme) ve yükselmesi ve muhakkak idamesi hakkında bir nutuk iradıyla reis-i fahriyeliği deruhte eyledi (üstlendi).”

Bugüne kadar biraz muallakta olan, hatta kimileri tarafından 1927 olarak zikredilen Bornova Gençler Birliği’nin kuruluş tarihi bu gazete haberleriyle net olarak anlaşıldı ki 8 Ağustos 1924’dür.

Haberden anlıyoruz ki açılış töreni sırasında kulübün kuruluş merasimi sırasında Mahmut Esat Bey’e de fahri başkanlık ünvanı verilmiş.

Bornova Gençlik kadrosundaki Adnan

10 Ağustos 24 tarihli Sadayı Hak gazetesi.

Mahmut Esat Bey’i tanıdınız mı? Mahmut Esat Bozkurt… İlginç değil mi?

Benim de bir dönem yönetiminde görev yaptığım Bornova Gençler Birliği’nin Fahri Başkanı ilk TBMM hükümetinde İzmir Milletvekili olan, 1922 hükümetinde İktisat Bakanı, 1924’de de Adliye Bakanı olarak görev yapan ve İzmir İktisat Kongresi’ni organize eden Mahmut Esat Bozkurt’muş.

Haberin Devamı

Bedri Cumhur Doğu kardeşimin ortaya çıkardığı belgelerden anlıyoruz ki Bornova Gençler Birliği ilk galibiyetini kuruluşundan 16 gün sonra 24 ekim 1924 tarihinde Bornova İngiliz takımına karşı almış.

Bornova çayırında (Günümüzde Yavuz Selim Orta Okulu’nun önü) oynanan maça yeşil-siyah formalarla katılan Bornova Gençler Birliği Bornova İngiliz kulübünü 5-2 yenmiş. Bornova Gençler Birliği takımı o gün Şükrü, Tevfik, Ulvi, Abdurrahman, Necati, İsmail, İbrahim, Münir, Hüsnü, Ahmet ve Adnan 11’iyle sahaya çıkmıştı. Bu kadro Bornova Gençler Birliği’nin bilinen ilk kadrosudur.

Bedri Cumhur Doğu’nun Bornova Gençler Birliği ile ilgili ortaya çıkardığı belgeler hakkında Karşıyaka Haber internet sitesinde çıkan yazısının ardından usta gazeteci Yaşar Eyice ağabeyimiz de o yazıya atıfla Bornova Gençler Birliği’nin ilk 11’inde yer alan Adnan ismine dikkat çekmiş ve yazısında, “Bu arada ben de bir araştırma önerisinde bulunayım: Bornova takımındaki Adnan, büyük olasılıkla Adnan Menderes olabilir. Çünkü Adnan Menderes’in ailesinin Bornova’da tarlaları vardı.” şeklinde bir not düşmüş.

Haberin Devamı

Olabilir mi?

Adnan Menderes’in 1920’lerde Altay’da futbol oynadığını biliyoruz. O dönemlerde profesyonellik olmadığı için oyuncuların isterlerse aynı anda farklı kulüplerde oynayabilme imkânlarının olduğunu da bildiğimize göre Bornova Gençler Birliği kadrosundaki Adnan neden Adnan Menderes olmasın?

Hadi bakalım! Yeni bir merak konusu…

Kolay gelsin sevgili Bedri Cumhur Doğu kardeşim...

Emeklerine sağlık.