Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ramazan ayı bitiyor. Yarın Ramazan Bayramı. Özellikle fakirlere ve muhtaçlara yardım önemli. Türkiye birçok kurumu ile dünyadaki ihtiyaç sahiplerinin hep yanında. Bunlardan biri de Kızılay. Ramazan ayında dünyada 15 milyon kişiye ulaşmış. 38 ülkede yaklaşık 200 bin yetimin yüzünü güldürmüş.

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık ile Kızılay’ın Ramazan ayındaki yardımlarını, Kurban Bayramı hedeflerini, dünyada neler yaptıklarını ve Suriye’deki son durumu konuştuk.

38 ülkede 200 bin yetimi güldürdük

Ramazan ayı içinde yaptıkları yardımların 15 milyon kişiye yaklaştığını belirten Kınık, “Yurt dışında 38 ülkede çalıştık. Sürinam’dan Latin Amerika’ya, Arakan’dan Endonezya’ya, Balkanlardan Afrika’ya kadar. Hem ülkemizde hem dünyada yetim sofraları kurduk, yüzlerini güldürdük. Onlara oyuncaklar, hediyeler, giysiler dağıttık” dedi. Suriye’de de hem yaşam alanları oluşturduklarını hem de sağlık alanında çalıştıklarını belirten Kınık, İdlib’deki gelişmelerle ilgili de dünyaya uyarılarda bulundu. İdlib’de savaş suçu işlendiğini belirten Kınık, “Şuan yarım milyona yakın bir nüfus yerinden edilmiş durumda. Bu insanlar şuanda özellikle güney tarafından kaçarak kuzeye doğru, bizim sınırımıza doğru yaklaşıyorlar. Destek çağrısı yaptım. Eğer destek gelmezse burada salgın hastalıklar, yaralanan insanların tedavi edilememesi, ilaç yokluğu gibi sebeplerden çok can kaybı yaşanacak” dedi. Kınık Milliyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

Haberin Devamı

Sıcak yemek, giysi

- Ramazan’da Kızılay ne yaptı?

‘Hilal Olsun Türkiye’ diye bir kampanyayla yaklaşık 14.5 milyon insana ulaşma hedefi ile başladık. Ağırlığı ülkemizde olmak üzere 38 ülkede operasyona giriştik. Bir taraftan vatandaşlarımıza yardım için çağrılarımız bir taraftan dağıtımlarımız devam etti. Ramazan bayramında da devam edecek. Özellikle çocuklarımıza bayramlıklar, fitrelerin dağıtılması vs devam edecek. Toplamda Kızılay doğrudan ya da dolaylı olarak 14.7 milyon kişiye hayırseverlerin yardımlarını ulaştırdı. Gıda kolilerimiz, şubelerimiz ülke genelinde 81 ilindeki şubelerimiz, temsilciliklerimiz, bunlar Türkiye’nin en büyük marketler zincirlerinin içinde stantlar açtılar, koli bağışları alıp vatandaşlara dağıttılar. Biz Genel Merkezimizden gönderdik şubelerimize. Dolayısıyla yoğun bir şekilde gıda kolileri dağıtıldı, dağıtılmaya da devam ediyor. Kurban konservelerimiz vardı. Bir önceki kurban bayramında elde ettiğimiz bağışlarımız konserve haline getirilmişti. Halen dağıtılıyor. Onun için ‘Bereketi Yıl Boyu Sürsün’ diyoruz kurban bayramlarında. Diğer taraftan zekât önemli bir kanal Kızılay’da. Vatandaşlarımız zekâtlarını bizimle paylaşıyorlar biz de onları direkt ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Fitre ve fidye de ciddi bir kanal oldu bu sene. Bir cep telefonu kısa numarası koyduk: 1877. Fidye veya fitre yazarak vatandaşımız 1877’de bir kısa mesaj gönderince hemen GSM operatörü 23 lira olan fitre ve fidye rakamını Kızılay’a aktarıyor ve vatandaşımız fitre telaşından kurtulmuş oluyor.

Haberin Devamı

Ayrıca 16 aşevimiz sürekli çalıştı. Yaklaşık 30 bin aileye her gün sıcak yemek ulaştırdı. Ve giysi yardımlarımız oldu. Özellikle bayramlık giysiler dağıtıldı çocuklara. Doğu ve Güneydoğu ağırlıklı olmak üzere fakir vatandaşlarımız, köy okullarında, yatılı bölge okullarında okuyan vatandaşlarımıza giysi yardımlarımız oldu.

Haberin Devamı

- Yurt dışında neler yaptınız?

Yurt dışında da 38 ülkede çalıştık. En uzak coğrafya Sürinam. Latin Amerika’da. Sürinam’dan bu tarafta Arakan’a kadar, Endonezya’ya kadar. O bölgelerdeki ihtiyaç sahibi insanlara. Balkanların tamamında neredeyse, Kafkaslarda, Sahra altı Afrika’da çalışmalar yaptık. Özellikle Yemen gibi, Suriye’nin içi gibi, Somali gibi Kenya gibi, Güney Sudan, Sudan. Çok ciddi sıkıntılar var şuan Sudan’da. Özellikle Yemen çok ciddi sıkıntılıydı. Buralarda yetimlere yönelik çalışmalarımızı artırdık. Hem ülkemizde hem dünyanın 38 farklı ülkesinde yetim sofraları kurduk Ramazan’da. Sürekli yetimleri çağırdık, onlarla beraber iftar yaptık, yüzlerini güldürdük. Oyuncaklar, hediyeler, giysiler dağıttık. Bu anlamda Ramazan’ı şenlikli yaşadılar. Şuan İdlib’deki durum malum. Sürekli çadır kuruyoruz, yeni kamp yerleri açıyoruz.

15 bin gönüllümüz çalıştı

- Ramazan’da Kızılay’ın ekibinde ne kadar kişi çalıştı?

7 bin çalışanımız ama bunun iki katı gönüllü sahada, en az 15 bin kişi sahada çalıştı ve hala çalışıyor. 38 ülkeye 200’e yakın Kızılay görevlisi ile ulaşıldı. Gençlik teşkilatlarımız, hanımlar merkezlerimiz, şubelerimiz, temsilciliklerimiz sırtlarında Kızılay yelekleriyle sahada, sofraların kurulması, gıda paketlerinin dağıtılması, ihtiyaç sahiplerinin tespit edilmesi çalışmalarını yaptılar. Hem gönüllü ordumuzla hem profesyonel çalışanlarımızla sahada her gün çalıştık.

2868’e bir mesaj

- Bayrama yönelik Kızılay’ın alanlarıyla ilgili vatandaşlara çağrınız nedir?

Öncelikle bizimle varlıklarını, kıymetlerini paylaşan bağışçılarımıza şükranlarımı arz ediyorum. Onlar sayesinde biz bu faaliyetlerin hepsini yürütebiliyoruz. Dolayısıyla bize zekâtlarını, fitrelerini, gıda kolisi desteklerini bağışlayan milyonlara şükranlarımı öncelikle arz ediyorum. Biz sürekli talep ederiz. Talebimiz sürekli olduğu için bayramda da Kızılay’a Ramazan süresince yapılan katkıları bayramda da devam ettirerek 2868 kısa mesaj hattımıza Bayram yazarak gönderecekleri bir mesajla bayram harçlıkları ya da bayram giysilerine bu anlamda yardımlarını dönüştürebilirler. Biz elimizden geldiği kadar çok sayıda çocuğumuza bayramlık ulaştırmaya arife gününe ve bayramı mutlu geçirmesine bu anlamda yardım etmeye çalışıyoruz.

200 bin kurban hissesi hedefimiz

- Kurban Bayramı için Kızılay’ın hedefi ne?

Kurban’da geçen yıla benzer hedeflerimiz olacak. 150 binlerde bir hisse sayısıydı geçen yıl. Onun biraz üzerinde sanırım 200 binlere varan bir hisse sayısı hedefiyle gideceğiz. Kurban faaliyetlerinde bizim modelimiz biraz farklı. Biz kurbanı kesiyoruz ve hemen sıcak et olarak dağıtmıyoruz. Onu alıyoruz işliyoruz, konserve haline getiriyoruz ve yıl boyunca dağıtıyoruz. Çünkü kurban bayramı döneminde zaten yeterince kurban payları dağıtılmış oluyor. Vatandaşlarımızın evine et girmiş oluyor konudan komşudan. Ama biz sonrasında bunu dağıtmaya çalışıyoruz. Bu sene de hem yurt dışında 40 dan fazla ülkede hem ülkemizde vatandaşlarımızın kurban kesim çalışmalarına destek olmaya çalışacağız.

Kan bağışları Ramazan’da arttı

- Kan stoklarınız nasıl, ihtiyaç var mı?

Bu Ramazana iyi stokla girdik, Ramazan boyunca günlük kan bağışlarımız da düşmedi. Hatta geçen seneye göre yüzde 24’lük bir artışla geçti. Dolayısıyla yüzümüz güldü. Bu da şu anlama geliyor: vatandaşlarımız Kızılay’ın kan bağışlarının düşeceği dönemleri de artık farkında olarak bağışlarını oraya denk getiriyorlar. Biz de mesai saatlerini ona göre ayarladık. İftar, sahur arasında da çalıştık. Hem kök hücre bağışlarımız hem kan bağışlarımız devam etti. Herhangi bir sıkıntı yaşanmadı.

Sayılarla Kızılay Ramazan yardımları

- 38 ülkede 1 günde 50 bin yetim ile iftar

- Suriye’de 12 yetimhanede 9 bin yetim ile ay boyunca iftar

- Somali’de yetimhanelerde her gün sıcak yemek

- Türkiye’de 81 ilde iftar

- Türkiye ve 38 ülkede 400 bin aileye gıda kolisi (aileler 5 ile çarpıldığında 2 milyon kişiye ay boyuna yetecek gıda desteği)

- Türkiye’de 2.2 milyon kişiye kavurma konserve dağıtımı

- 4.7 milyon kişiye dondurulmuş et dağıtımı

- 16 aşevinden 30 bin aileye her gün sıcak yemek dağıtımı

- 150 bin aileye zekât ve fitre dağıtımı

- Her gün 9 bin hasta ve yaralının kan ihtiyacının karşılanması

- Toplamda Kızılay doğrudan ya da dolaylı olarak 14.7 milyon kişiye hayırseverlerin yardımlarını ulaştırdı. Bunlardan yaklaşım 200 bini yetim.

İsraf seferberliği başlatacağız

- İsrafla ilgili ne yapıyorsunuz?

Öncelikle büyük bir seferberlik için hazırlanıyoruz. Atığımızı sıfıra indirmek için yapacağımız bir seferberlik. Bu bir tarafında tasarruf yani israf etmeme bir tarafında da geri kazanma. Diyelim ki çöpe atılmış ama kıymeti olan şeylerin geri kazanılması ya da çöpe gitmekten kurtarma gibi. Şuan fazla gıda projemiz vardı. Fazla gıda projemiz sürüyor büyük market zincirleriyle yaptığımız anlaşma çerçevesinde miadına yakın ömrü kalmış olan ürünleri biz oradan alıyoruz, aşevlerinde vatandaşlarımıza pişirim dağıtıyoruz ya da sosyal marketlerimizde ihtiyaç sahiplerine hemen ulaştırıyoruz. Bu sistemimiz yaygınlaştırılıyor yavaş yavaş. Özellikle geri kazanım noktasında Kızılay’ın, tekstil atıklarının geri kazanılması ve bundan tekrar iplik ve kumaş yapılması veya farklı malzemeler yapılması noktasında da bir yatırımı var. Yatırım projesi var. Bu da son hızıyla devam ediyor. Külliye’nin sıfır atık inisiyatifi ki çok büyük bir farkındalık oluşturdu ülke çapında. Orada özellikle vatandaştan bu ayrıştırma noktasında vatandaştan bu varlığı alabilecek olan organizasyon olarak biz toplama noktasında konumlanıyoruz. Bu noktada Türkiye’de tekstili, kâğıdı, metali, camı, plastiği pek çok kıymet var çöpe gidiyor. Bunların her birine döviz ödüyoruz. Geri dönüşüm noktasında ciddi bir fırsat oluşacak.

38 ülkede 200 bin yetimi güldürdük

İdlib’den yarım milyon kişi sınırımıza yaklaşıyor

- İdlib’de neler oluyor? Siz de oradasınız. Yaşam nasıl?

İdlib’de özellikle çatışmasızlık bölgesi içerisindeki anlaşmanın ihlal edilmesinden sonra ciddi bir saldırı yaşanıyor havadan ve karadan. İdlib sıkışmış bir bölge ve bu bölgedeki 3 milyona yakın insan bir tarafta rejim bir tarafta silahlı muhalifler, bir tarafta terörist gruplar tamamen arasında sıkışmış ve hedef haline gelmiş durumdalar. İdlib’de çok yoğun bir şekilde sivil yerleşim yerleri havadan vuruluyor. Hedef gözetilerek vuruluyor. Sağlık tesisleri vuruluyor. Bu sağlık tesisleri defalarca havadan bombalanarak, yıkılıp tekrar yapılarak faaliyet göstermeye çalışan yerler. Çok sayıda sağlık çalışanlarının hayatını kaybettiği bu yapılarda en son İdlibliler çareyi dağın altına, yerin altına kazarak hastane yapmakta bulmuşlardı fakat en son oralarda büyük bombalarla vurularak imha ediliyor. Ve bu yerlerin tamamının koordinatları BM’ye bildirilmiş olmasına rağmen, dolayısıyla bu açık bir savaş suçu. Yani tamamen sağlık hizmeti veren yerlerin vurulması, insani yardım depolarının, insani yardım çalışanlarının hedef alınması, sivil alanların hedef alınması. Şuan yarım milyona yakın bir nüfus yerinden edilmiş durumda. Bunlar zaten bundan öncede en az üç dört kez evlerini barklarını terk ederek bir yere göç etmiş insanlardı. Bu insanlar şuanda özellikle güney tarafından kaçarak kuzeye doğru, bizim sınırımıza doğru yaklaşıyorlar. Ve biz de bunlara elimizden geldiği kadar barınma, çadır imkânları oluşturmaya, gıda desteği ve su desteği vermeye, ilaç ve sağlık hizmetleri noktasında da destek vermeye çalışıyoruz. Bu anlamda bir çağrımız oldu. Hem bir açık mektupla bu BM ve Cenevre’deki insani yardım kuruluşlarına bildirdim. İdlib’deki yaşanan olayların boyutlarını bildirdim. Hem de insani yardım ihtiyacı arttığı için fon kuruluşlarına bu anlamda bir çağrıda bulunduk daha fazla destek gelmesi için. Eğer destek gelmezse burada salgın hastalıklar, yaralanan insanların tedavi edilememesi ilaç yokluğu gibi sebeplerden çok can kaybı yaşanacak.