The Others Oltadan kaçan objektife takıldı

Oltadan kaçan objektife takıldı

15.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Oltadan kaçan objektife takıldı

Oltadan kaçan objektife takıldı
15 Kasım 1998
Önay YILMAZ

Üç tarafı suyla çevrili bir ülke olan Türkiye, denizi ve deniz sporlarını nihayet keşfediyor. Özellikle sualtı açısından çok zengin bir ülke olan Türkiye kıyılarında yapılan çeşitli spor etkinliklerine bir yenisi daha eklendi: Ulusal Fotoğrafla Balık Avlama Yarışması, yani sualtında balık fotoğrafçılığı... Bir başka tanımla, suyun altındaki sessiz dünyada, yarışmada isimleri belirlenen balıkların peşinden koşarak, onların en güzel fotoğraflarını çekme yarışması...
Türkiye Sualtısporları Cankurtarma, Sukayağı ve Paletli Yüzme Federasyonu (SCSPF) Görüntü Avcılığı ve Sanat Kurulu Organizasyon Komitesi tarafından düzenlenen Ulusal Fotoğrafla Balık Avlama Yarışması 98'in (UFBAY 98) ikincisi geçtiğimiz cumartesi günü Fethiye'de gerçekleştirildi.
Yarışma 3 kategoride yapıldı. A grubu kategorisi müren, mığrı, vatos, köpekbalığı, palamut, domuzbalığı, lüfer, eşkina, akya, turna, levrek, lagos, orfoz, kikla ve denizatını; B grubu kategorisi A grubu balıklar hariç tüm balıkları; C grubu kategorisi ise A ve B grubu balıkların birden fazla olduğu sürüleri kapsadı. Yarışmaya 37 sualtı fotoğrafçısı katıldı. Bu rakam geçen yıla oranla oldukça iyi bir rakam olarak açıklandı.
Deneyim ve ekipman yönünden zengin sualtı fotoğrafçılarının kendi istekleri ile katılmamaları veya seçici kurulda görev almaları, genç fotoğrafçıların şansını artırdı. Divers Delight Dalış Okulu'nun dalış malzemelerini ve tüm dalış koşullarını sağladığı yarışma, 7 kasım cumartesi günü iki saatlik sabah ve öğle dalışları biçiminde gerçekleştirildi. Sabah 120 dakika, öğleden sonra 120 dakika olarak sınırlanan sürede yarışmacılar, 2 kaset dia ile listede belirlenen tüm balıkların fotoğraflarını çektiler.

Amaç sualtı dünyasını korumak
Sualtı dünyasını korumak, denizin canlılarını suyun üstüne taşımak ve bu dünyayı yabancılarına tanıtmak amacını taşıyan bu yarışma, balıkları yalnızca vurulabilecek bir av olarak gören zihniyete, fotoğraf makinesi ile de avlanmanın mümkün olduğunu göstermeyi hedefledi. Organizasyon Komitesi'nden Ferda Büyükbaykal, "Bu yarışmanın amacı, yaşadığımız doğayı devamlı olarak kirleten ve tüketen insanlara, sualtında da yaşayan bir dünya olduğunu, balıkların insanlara dost olabileceğini ve bu dostluklarını kanıtlamak için hala yaşayabilen balıkların fotoğraflarının çekilmesini sağlamak. Dünya denizlerinin giderek kirlendiği, canlıların yaşam mücadelesini kazanmakta oldukça zorlandığı günümüzde bu tür yarışmaların daha çok düzenlenmesi, katılımların artması, onları korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak olumlu bir adım olacaktır," dedi.

Sonuçlar belli oldu
Yarışmada A Grubu kategorisinde birinciliği Tamer Hartevioğlu "lagos" adlı balıkla kazandı. B Grubu kategorisinde birinciliği Rıza Birkan "gün balığı"yla, C Grubu kategorisinde ise birinciliği Sinan Duru "akyalar"la kazandı. Yarışmada A Grubu kategorisinde birinciliği ve ayrıca Federasyon Özel Ödülü'nü kazanan Tamer Hartevioğlu, duygularını şöyle dile getirdi: "Aletli dalışla, halen fotoğraf bölümünde okumakta olduğum Mimar Sinan Üniversitesi'nin Sualtı Kulübü sayesinde tanıştım. Bize ait olmayan bir dünyada, konunun, estetiğin ve tekniğin iyi olabildiği fotoğraflara ulaşabilmek, karada fotoğraf çekmekten her zaman daha zor gelmiştir bana. Suyun altındaki dünyadan bir kesiti insanlarla buluşturduğunuz anda, çekmiş olduğunuz fotoğraflar teknik kalitesine bakılmaksızın insanları etkileyebiliyor. Sualtı fotoğrafçılığı benimle mavi dünya arasındaki iletişim yollarından sadece birisi ve bunu başkalarıyla paylaşabilmek de işin en keyifli kısmı."

Kazananların listesi
Fotoğraf sanatçıları Ateş Evirgen, Tahsin Ceylan, Yılmaz Akyunus, Ozan Çokdeğer, Sadettin Aşkın ve Fethiye Belediye Başkanı Şakir Kandönmez'den oluşan jürinin yaptığı değerlendirme sonucu, dereceye girenler şöyle belirlendi:
A Grubu: 1 - Tamer Hartevioğlu, 2 - Hüsnü Uçar, 3 - Erkan Kahraman
B Grubu: 1 - Rıza Birkan, 2 - Asutay Akbayır, 3 - Aziz Erboz
C Grubu: 1 - Sinan Duru, 2 - Nazmi Kural, 3 - Erkan Kahraman
Seçici Kurul Özel Ödülü: Işık Özertürk
SCSPF Özel Ödülü: Tamer Hartevioğlu
Video: 1 - Engin Aygün 2 - Bengiz Özdereli 3 - Recep Dönmez