Oyun Dunyasi Canon Yazıcı Üzerinde Doom Oynamak Mümkün

Canon Yazıcı Üzerinde Doom Oynamak Mümkün

16.09.2014 - 07:24 | Son Güncellenme:

Güvenlik araştırmacısı Michael Jordon, dört ay uğraşıp internet bağlantılı bir Canon Pixma yazıcı üzerinde Doom oynamayı başarmış.

Canon Yazıcı Üzerinde Doom Oynamak Mümkün

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, Doom o kadar klasik ve sevilen bir video oyunu ki, teknik bilgisi yeterli olan herkes bu oyunu her türlü cihazda çalıştırabilmek için birbiriyle yarışıyor. Daha önce Doom’un deneysel akıllı saatlerde oynandığını da gördük, eski banka ATM cihazlarında da. Şimdi ise sırada bir Canon yazıcı bulunuyor.

Haberin Devamı

Michael Jordon aslında modern yazıcıların güvenlik açıkları ile ilgili bir araştırma yapıyormuş. Araştırmasına göre Canon Pixma MG-6450 gibi internete bağlanan yazıcıları uzaktan kontrol edip cihaz durumunu öğrenmek mümkün. Fakat bu uzaktan bağlantıda, web arayüzü içinde açık kalmış bir nokta sayesinde cihaza isteyen herkes ulaşabiliyor.

Jordon için başta çok önemli gözükmeyen bu sorun, açık üzerinden cihazın firmware’ine müdahale edilebileceğini farketmesi ile ciddiyet kazanmış. Her ne kadar firmware kriptolu bile olsa yine de bunu kırmak mümkün olmuş. Ardından Canon Pixma yazıcı ile neler yapabileceğini düşünürken, Jordon’ın aklına Doom çalıştırmak gelmiş.

Yazıcının 32-bit ARM işlemcisi, 10 MB belleği ve Doom oynatmak için yeterli ekran çözünürlüğü bulunuyor. Jordon dört ay kadar uğraşıp, Doom’un ARM işlemciler üzerinde çalışabilcen bir versiyonunu yazıcıya kurmayı başarmış. Her ne kadar renk paleti ve oyun kontrolleri optimize edilmemiş olsa da, Jordon araştırmasının sonucunu İngiltere’de düzenlenen “44Con” hacker konferansında gösterebilmiş. Ama güvenlik uzmanı çok da sıkıldığını, projeyle daha fazla uğraşmak istemediğini de anlatıyor.