Basketbol ‘Kara Mamba’ya veda! Kobe Bryant dünyayı yasa boğdu

‘Kara Mamba’ya veda! Kobe Bryant dünyayı yasa boğdu

28.01.2020 - 08:00 | Son Güncellenme:

‘Kara Mamba’ lakaplı Kobe Bryant, 13 yaşındaki kızı Gianna ve 7 arkadaşıyla birlikte helikopter kazasında hayata veda etti. Dünya basketbol tarihinin en iyilerinden Bryant ölümüyle efsanevi bir 41 yıl bıraktı

‘Kara Mamba’ya veda Kobe Bryant dünyayı yasa boğdu

CELAL UMUT EREN

Haberin Devamı

NBA tarihinin ve dünya basketbolunun unutulmaz efsanesi Kobe Bryant, şoke eden vedasıyla milyarlarca insanı hüzne boğdu. Los Angeles Polisi, 41 yaşındaki Kobe Bryant ve 13 yaşındaki kızı Gianna’nın da aralarında bulunduğu 9 kişinin ölümüne yol açan helikopter kazasının yoğun sisten kaynaklandığını açıkladı. Sikorsky S-76 tipi helikopterin havalandıktan bir süre sonra dağın etrafında tur attıktan sonra 1700 feet’te 298 kilometre hızla dağa çarptığı belirtildi. Helikopterin yoğun sisten zorlanarak yükselmekte sıkıntı çektiği, dağdan yükselmeye çalışırken gürültülü bir şekilde çakıldığı vurgulandı.

Pilot uyarıldı ama...
Helikopter kazasında pilot Ara Zobayan, Orange Coast College beyzbol takımının ünlü koç John Altobelli (56), kızı Alyssa Altobelli, eşi Keri Altobelli, Orange County basketbol takımının koç yardımcısı Christiana Mauser, Sarah Chester ve kızı Payton Chester yaşamını yitirdi. Pilot Zobayan ile kule arasındaki konuşmalar da ortaya çıktı. Kulenin Zobayan’ın “Çok alçaktasınız” diye uyarmasının ardından helikopterin radardan kaybolduğu açıklandı. LA Polis sözcüsü Joe Rubenstein, “Havada sis uçuşa engel olacak kadar fazlaydı. Görüş mesafesi en az 2.8 mil olması gerekiyordu” dedi.

Helikopter tutkunuydu
Helikopter, Vanessa Bryant ile evli olan 4 çocuk babası Kobe Bryant’ın hayatının bir parçasıydı. Helikopteri kendisinin bir parçası olarak gördüğünü söyleyen Bryant, bu tutkusunu “Vücuduyla yılda 23 milyon dolar kazanan bir sporcu için helikoptere sahip olmak büyük bir rahatlık” diye açıklamıştı. Antrenmanlara, kısa mesafeli seyahatlere hatta günlük hayatta gideceği birçok yere özel helikopteriyle giden “Black Mamba” (Kara Mamba) lakaplı Bryant’ın bu sevgisini eşi Vanessa “Bir yerden bir yere giderken Kobe’yi asla 2 saat arabanın içinde, trafikte bekletemezsiniz. Helikopter onun için çok önemli” diye anlatmıştı.

Haberin Devamı

Tecrübeliydi...
Talihsiz kazada pilot Zobayan’ın Kobe Bryant’ın hem kendi pilotu hem de iyi bir arkadaşı olduğu ortaya çıktı. Kobe’nin özel helikopter pilotu Ara Zobayan’ın sisli havalarda tecrübeli olduğu ifade edildi. Zobayan’ın sisli havalarda uçma izni, lisansı bulunuyordu.

Haberin Devamı

Spor tutkunu aile
Kobe Bryant’ın babası Joe “Jellybean” Bryant, 1970’li yılların sonları ve 80’li yılların başlarında NBA’de oynuyordu. Kobe, babası Philadephia 76ers formasını giydiği dönemde dünyaya gelmişti. Baba Joe ve anne Pamela, bir Japon yemeği olan Kobe bifteğini çok sevdikleri için oğullarına bu ismi vermişlerdi. Vanessa Laine ile 2001’den bu yana evli olan ve Bianka, Gianna, Natalia, Capri isminde 4 kız çocuğu bulunan Bryant, babalık heyecanını son olarak 2019’un haziran ayında yaşamıştı. 5 NBA şampiyonluğu, 2 olimpiyat madalyası, 4 kez NBA En Değerli Oyuncu Ödülü, 15 kez ALL-STAR ödülleri alan Kobe, 20’si play-off’larda olmak üzere NBA’de 1566 karşılaşmaya çıktı. Kariyeri boyunca giydiği 8 ve 24 numaralı formaları Lakers’ın salonu Staples Center’ın kirişlerine asılan Bryant, NBA’de aynı takımda iki forması emekli edilen ilk basketbolcu olarak tarihe geçmişti. Black Mamba (Kara Mamba) lakaplı basketbolcu, kazadan saatler önce Lakers forması giyen LeBron James’in, kendisini geçerek lig tarihinin 3. en skorer oyuncusu olmasına ilişkin Twitter hesabından “Oyunu ileriye taşımaya devam et. Kardeşime çok saygı duyuyorum” yorumunu yapmıştı.

Haberin Devamı

Dünya yasta
Dünyayı şaşkına çeviren ölümün ardından Kobe Bryant’ın sevenleri, efsaneleştiği Staples Center’ın önüne akın etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Bryant için Twitter hesabından “Dünyanın her yerinde insanlara basketbolu sevdirmiş ve sayısız sporcuya ilham kaynağı olmuş basketbol efsanesi Kobe Bryant’ın yaşamını yitirmesinden derin üzüntü duydum. Türkiye Cumhurbaşkanı ve bir basketbolsever olarak, ailesine ve sevenlerine en derin taziyelerimi gönderiyorum” mesajı paylaştı.

Oscar’lı Kobe
Kobe Bryant’ın ani ölümünden sonra 2018’de kendisine Oscar Ödülü kazandıran “Dear Basketball” (Sevgili Basketbol) adlı kısa animasyonu sosyal medyada en fazla paylaşılanlar arasında yer aldı. 2016’da basketbolu bıraktıktan sonra çekilen ve Glen Keane tarafından yönetilen film, Bryant’ın Kasım 2015’te “The Players’ Tribune” adlı medya platformuna yazdığı basketbolu bırakmasına yönelik mektubuna dayanıyordu. Bryant, ödülü alırken “Basketbol oyuncuları olarak susup top sürmemiz gerekiyor” demişti.

Haberin Devamı

Lebron James yıkıldı
Kobe Bryant’ın rekorunu bu talihsiz kazadan sadece bir gün önce geçen Lebron James, acı haberi aldığında çok üzüldü. Hatta bu rekordan dolayı kendisini ilk tebrik eden isim Bryant oldu. James’in acı haberi aldığı ana ait video görüntüleri de sosyal medyada paylaşıldı. Videolarda, LA Lakers takım uçağından indikten sonra Kobe Bryant’ın ölüm haberini öğrenen Lebron James hıçkıra hıçkıra ağladığı görülüyor. Lebron James’in “Lakers”la ilgili en sevdiğim anım, muhtemelen Batı Konferansı Finalleri’nde, Kobe’nin tepede topu aldığı andı. 2001, 2002, 2003 yılları benim lise yıllarımdı. Kobe Bryant bana bir ilham kaynağı gibiydi çünkü liseden doğrudan lige giden bir çocuktu” dedi.

‘O iş bende’
LA Lakers’ın efsanesi Kobe Bryant, kızı Gianna’yı basketbola hazırlıyordu. “Gigi” diye hitap ettiği Gianna, Bryant’ın dört kızından ikincisiydi. Babasının izinden gitmeyi ve bir gün Kadınlar Ulusal Basketbol Ligi’nde (WNBA) forma giymeyi hayal ediyordu. Kobe kızından “Kesinlikle oynamak isteyecek. Bu çocuk çok yetenekli” diye bahsediyordu. Kobe bir röportajında “En hoşuma giden şeylerden biri kızımla birlikteyken yanımıza gelen hayranlarımın ‘Keşke oğlun olsaydı da basketbol geleneğini sürdürseydi’ dediklerinde Gigi’nin ‘O iş bende’ demesi. Bence de öyle, o iş kızımda” diyerek yeteneğine övgüler yağdırıyordu. People dergisine verdiği son röportajda kızının basketbol sevgisini anlatan Kobe Bryant, “Gigi, basketbol oynamaya başlamadan önce maçları pek izlemiyordum ama şimdi her gece izliyoruz. Çok eğleniyoruz çünkü oyunu ilk kez onun gözlerinden görüyorum. Asla ve asla bir NBA şampiyonu olarak değil, bir baba olarak çalıştırıyorum. O benim kızım ve ona her bildiğimi anlatıyorum” demişti.
Kobe’nin unutulmaz “Black Mamba” lakabına benzer şekilde Gigi’ye de “Mambacita” (Küçük Yılan) olarak hitap ediliyordu.

24 numara artık emekli
NBA’de uzun yıllar forma giyen Jamal Crawford, “Kobe, NBA’in yeni logosu olmalı” önerisi getirdi. NBA takımlarından Dallas Mavericks’in sahibi Mark Cuban da 24 numaralı formayı emekli ettiklerini açıkladı.

MICHAEL JORDAN: Zorlu ve güçlü rakipti
Dünya basketbolunun en büyük efsanelerinden biri olan Michael Jordan, Bryant’ın ardından bir veda mesajı yayınladı. Jordan, “Benimle kıyaslanmayı hak eden tek oyuncu Kobe Bryant’tı. Kobe ile aramda pek fark yoktu. Kelimeler, yaşadığım acıyı anlatmak için yetersiz. Zorlu ve güçlü bir rakipti. Bu oyunun en iyilerinden biriydi. Yaratıcı bir güçtü. Kobe her şeyden önemlisi ailesini derinden seven bir babaydı. Üzüntüm tarif edilemez” dedi. Yakın arkadaşı Shaq O’Neal da “Kobe bir atletten daha fazlasıydı, o bir aile adamıydı. Gianna ve Me’Arah aynı gün doğdu. Bu gerçekten inanılmaz” sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi. Sadece basketbol dünyasında değil futbolda da yıldızlar bu acı kaybı unutmadı. Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi, Kobe için veda mesajı paylaşanlar arasındaydı.

 

Kobe'nin Galatasaray ziyareti