Performansı rakibe endeksli Fenerbahçe

Haberin Devamı

İsmail Kartal Karagümrük maçına Olympiakos deplasmanından daha özenli bir on bir ile başlamıştı ama Fenerbahçe’nin ilk yarı performansı “ligde kalmayı garantilemiş Anadolu takımı” kıvamındaydı.
Yapamayan varsa, yaptırmayan da olmalı!
Karagümrük hocası Tolunay Kafkas çoktan deşifre edilmiş “Fenerbahçe’yi durdurma planını” en iyi bilen ve uygulayanlardan biriydi. Basit ama güçlü bir baraj kurmuştu Fenerbahçe futbol seline karşı. Geçişle, orta sahada dirençle, süratli kanatlarıyla oyunu öyle bir hale getirdi ki, top çoğunlukla Karagümrük ile bir türlü forma sahipleri belli olamayan Fenerbahçe savunması arasında oynandı.
Fred bile kayboldu ilk yarı. Bitirci Dzeko, pozisyon üretmeye çalışıyordu derinlerde ve fırsata uzaktı. Ferdi ile Osayi ise rakip forveti karşılamakla meşguldü.
İlk yarıda iki, ikinci yarıda bir net gol kurtaran Livakovic “güven bunalımını” biraz olsun aştı. Dzeko’nun üç rakip arasından attığı nefis pasa koşup Karagümrük kalecisi Sırıgu ile karşı karşıya kalmasına rağmen cılız bir şutla golü kaçıran Krunic ise biraz daha battı!
Gerçekten adı futbolundan büyük bu Krunic’in… Şut vurmayı bile hatırlamıyor sanki. Neyse ki, bu sefer 60’ları falan beklemedi Kartal. Krunic’i -hem de Zajc’ı sokmadan- çıkardı… Neyse ki!
İlk devre taktik disiplinden ayrılmayan Karagümrük’ün golü, ikinci yarı için hem Fenerbahçe takımının hem de kenar yönetiminin aklını başına getirdi. İkinci 45’e Krunic’siz. Batshuayi ile çıktı Fenerbahçe ve rakip yarı sahayı parselleyip skoru 1-2 haline getirdi.
Mendes, tüm kariyerinde görmediği sakatlıkların birkaç katını burada bir sezonda yaşayan Fred’i yeniden MR’a göndermeye çalışınca, hakem kırmızı kartı tereddütsüz çıkardı. VAR’a oturan yabancı hakemin “kelebek etkisi” olmasın sakın?
Rakip kalede çoğalan baskılı futboluna dönmüş Fenerbahçe karşısında Karagümrük on kişi kaldığında maç bitmişti ama Sarı Lacivert takım ilk yarıda tribünlerden esirgediği futbol keyfini telafi etmeye çalıştı. Ancak ilginç tarafı aynı süreçte, beraberlikten Livakoviç sayesinde kurtuldu. Yani niyet eden rakip on kişi olsa da gol atabilir Fenerbahçe’ye!..
Tuhaf bir şekilde “edilgen” halde Fenerbahçe. Ancak rakip yorulunca, oyundan düşünce, şahlanıyor. Üstelik bunlar iç içe geçmiş süreçler. Fenerbahçe’nin baskın dakikalarında bile rakip silkindiği anda kale tehlikeye giriyor.
İncelenip araştırılmıyor, çünkü sadece üç puanın önemli olduğu yarışın son düzlüğündeyiz. Yoksa ilginç ötesi.