Burcu Kapu

Burcu Kapu

burcukapu@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Birkaç gündür içimde biriken öfkeyi bugün sizlerle de paylaşarak bir nebze hafifletmek, biraz da dertleşmek amacıyla bu pazar gününüze konuk olmak istiyorum. Geçtiğimiz hafta İspanya ve İngiltere arasında oynanan Dünya Kadınlar Futbol Şampiyonası sonunda İspanyollar kazanıp, kupayı evlerine götürmek üzere kürsüye çıktı. İspanyol kadınların futbolda, hele ki İspanya gibi erkek futbolunun dünyaya ayar verdiği bir ülkede, çıkıp Dünya Şampiyonu olması, içinde bir çok farklı hikaye barındırıyordu. Ama tüm dünya bu kadınların hikayesini ve başarısını konuşmak yerine büyük bir saçmalığı konuşuyor. İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Rubiales’in, kupa seremonisi sırasında, kürsüde madalyalar takılırken takımın forvet oyuncusu Hermoso’yu aniden dudaklarından öpmesi saçmalığından bahsediyorum.
Şimdi filmi burada biraz geri sarıp geçen yıla gidelim. Avrupa Şampiyonası dönemi İspanya Kadın Futbol Milli Takımından 15 oyuncu teknik direktör Jorge Vilda hakkında federasyona bir şikayet yazısı gönderdi. Vilda ile çalışmanın duygusal durumlarını ve sağlıklarını olumsuz etkilediğini, soyunma odasındaki atmosferden, sakatlık durumunda gördükleri muameleye kadar bir çok şeyden şikayetçi oldular ve Vilda ile çalışmak istemediklerini, gerekirse milli takımı bırakacaklarını söylediler. O dönem İspanya basını pek az üzerine gitti konunun. Ancak ismi açıklanmayan kaynaklar Vilda’nın kamplarda oyuncuların odalarının kapısını kitlemelerine müsaade etmediğini, kendisinin akşamları uyuyup uyumadıklarını kontrol etmek için odalara bakmak istediğini, bu sebeple kapıların açık kalacağını ve kızların bundan çok rahatsız olduğu yönündeki haberleri sızdırdı. Ama Federasyon Başkanı Rubiales, kankası Vilda’ya sahip çıkıp, oyunculara “Akıllı olun, siz istediniz diye biz teknik direktör değiştirecek değiliz,” dedi. Yakın zamanda da Vilda’nın sözleşmesini dört yıl daha uzattı.
Dünya Kupasına giderken bu 15 oyuncunun üçünü bir şekilde ikna ettiler, söylentilere göre oyunculara da bazı anlaşmalar imzalattılar. Aynı Vilda, Dünya Kupası yarı final maçından sonra sevinç gösterileri sırasında kadın yardımcısının göğüs bölgesine eliyle uzun süre dokunduğu görüntüler sebebiyle taciz suçlamalarıyla gündeme geldi. Ama tam final öncesi konu yine çok deşilmedi. Vilda kimdir derseniz, babası Cruyff, Aragones, Jupp Heynckes gibi isimlerin ekibinde antrenörlük yapmış, bugün de federasyonun kadın futbolu departmanının başındaki isim. Yukarıda etkili tanıdıkları var anlayacağınız.
Zaten teknik direktöründen sıtkı sıyrılmış oyuncular, bir de federasyon başkanının ortaya koyduğu hadsizlikten sonra sonunda seslerini daha yüksek çıkardılar. Hermoso bu öpücüğün isteği dışında olduğunu ve rahatsızlığını dile getirince, tüm takım arkadaşları da yanında durdu. Basın sonunda bu konuya gereken önemi verip Rubiales’in istifasını istedi. Peki Rubiales ne yaptı?
Bu öpücüğün babacan bir öpücük olduğunu, Hermoso’dan öpmeden önce izin istediğini ve oyuncunun da izin verdiğini, istifa etmeyeceğini söyledi. Ama bu sefer hukukçular çıkıp, öperken Hermoso’nun kafasını iki eliyle sıkıca tuttuğunu, bu sebeple oyuncunun kafasını geri çekme veya karşı koyma ihtimalinin olamayacağını, bunun her açıdan tacize girdiğini söylediler. Rubiales baktı böyle yediremiyor, bunun üzerine öpüşmenin karşılıklı ve istekli olduğunu hatta asıl tacize uğrayanın kendisi olduğunu söyledi. Yani türkçeye çevirirsek diyor ki, “E onun da, o saatte, kız başına kupa töreninde ne işi varmış?”
Sinyor Rubiales, görevden alınacağınız günü iple çekiyoruz…