Siyaset ‘Torba’da siber güvenlik sürprizi

‘Torba’da siber güvenlik sürprizi

20.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

3. havalimanındaki krizi çözen torba yasaya eklenen değişikliklere göre TİB Başkanı engelleme kararını 24 saat içinde hâkim onayına sunacak, trafik bilgileri ise suç soruşturma kapsamında istenebilecek. Ancak teklife göre TİB Başkanı ‘Siber güvenlik’ gerekçesiyle istediği her trafik bilgisini talep edebilecek

‘Torba’da siber güvenlik sürprizi

Ak Parti, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “iki değişiklik yapılması” için TBMM’ye teklif getirildiğine işaret ederek onayladığı internet yasasına ilişkin değişiklik düzenlemelerini, 3. havalimanı yapımında ortaya çıkan yeraltı suları krizini çözen “torba teklife” ekledi.
Büyük tartışma yaratan internet düzenlemesinin onaylandığı saatlerde, hükümet de TBMM’ye eşzamanlı olarak yasadaki iki düzenlemeyi değiştiren bir teklif verileceğini açıkladı. Gül de bu iki düzenlemenin TBMM’ye sevk edildiğini belirterek onayladı. Ancak hükümetin onaydan sonra TBMM’ye gönderdiği teklifte sadece sözü edilen iki düzenlemeden biri yer aldı.

‘Biz kukla mıyız?’
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda torba teklifin görüşmeleri yapıldı. Görüşmeler başlarken usul tartışması yaşandı. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, komisyonun gündemindeki Ak Partili Süreyya Sadi Bilgiç’in teklifinin 12 madde olduğunu, ancak dün (önceki) akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün internet düzenlemesini içeren torba kanunu onaylamasının hemen ardından Bilgiç’in teklifine ekleme yapılan yeni bir teklifin TBMM Başkanlığı’na sunulduğunu ifade etti. Kaplan, “Dün gece teklifin hızla yavruladığını ve 8 madde daha eklendiğini gördük. Bari altın taktınız mı? Meclis internet sitesini paralel güç mü yönetiyor? Biz burada kukla değiliz” dedi. CHP’li üyeler ise, “Paralel koydu, AKP koydu. Bizi enayi yerine koymayın bu işin suyunu çıkarttınız” diye laf attı. MHP’li Üye Mehmet Günal, “Yalap şap, fason kanun teklifi” eleştirisi yaptı.

Haberin Devamı



Teklifler birleşti
Usul tartışmasının ardından yapılan oylamada üç ayrı teklif birleştirildi. CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı ile ilgili olumlu ÇED raporunun yürütmesinin mahkeme kararıyla durdurulduğunu anımsattı. Yasa teklifiyle, bu tür yatırımlarda su kaynakları sorununa karşı 5 bakandan oluşan kurul çözümü getirildiğini ifade eden Ayaydın, “Kurul, yatırımlarda yaşanan yeraltı sularıyla ilgili sorunda kamu yararı kararı verecek. Yani yargı kararı yok edilecek” diye konuştu.

İşte dört madde
Ak Parti, torba teklife internet yasasıyla ilgili dört değişiklik maddesini ekledi. Buna göre, TİB Başkanı, acil durumlarda 4 saat içinde verdiği erişim engelleme kararını, 24 saat içinde bir sulh ceza hâkimine gönderecek. Böylece TİB Başkanı’nın bu yetkisi, mahkeme kararı ile sınırlanmış olacak. Hâkim, eğer 48 saatte son kararını açıklamazsa erişimin engellenmesi kararı duracak. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi birden çok sulh ceza mahkemesi bulunan yerlerde ise suçlara hangi mahkemenin bakacağına HSYK karar verecek.
Trafik bilgi kayıtlarına ilişkin iki maddedeki değişikliklerde trafik bilgisinin tanımı sınırlandırıldı. Buna göre, trafik bilgisini taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgileri oluşturacak. Ayrıca internet trafik bilgisi ancak bir suç soruşturması veya kovuşturması kapsamında mahkemelerce talep edilmesi halinde TİB Başkanlığı tarafından içerik sağlayıcısı, yer sağlayıcısı veya erişim sağlayıcısından alınarak verilecek.

HSYK için itiraz
Ak Parti’nin sulh ceza mahkemesinin birden fazla olduğu yerlerde HSYK’yı devreye sokmasına CHP karşı çıktı. CHP “Son HSYK yasasıyla bu kurum iktidarın güdümüne girmiştir. HSYK bu noktada iktidarın isteği doğrultusunda karar alabilir” gerekçesini dile getirdi. Ancak Ak Parti CHP’nin bu itirazını dikkate almayarak değişikliği torba teklife monte etti.

Siber kılıf
Trafik kayıtlarının istenmesine ilişkin önergelerde “siber güvenlikle” ilgili sürpriz bir hüküm yer aldı. TİB Başkanı’nın mahkemelerce talep edilen trafik bilgilerini istemesi hükmüne “siber güvenlikle” ilgili bilgileri de isteyebileceği düzenlemesi eklendi. Bu düzenlemenin Redhack gibi hackerlerın takibi ve bulunmasına yönelik olduğu öğrenildi. Ancak TİB Başkanı “siber güvenlik” gerekçesini göstererek Redhack gibi hackerlar dışında istediği kişiler hakkında içerik sağlayıcısı, yer sağlayıcısı veya erişim sağlayıcısından istediği trafik bilgilerini elde edebilecek. CHP’li Erdal Aksünger, siber güvenlik eklemesinin trafik kayıtlarına getirilen “mahkeme kararı” şartını anlamsızlaştırdığını belirterek, “TİB Başkanı RedHack başta olmak üzere istediği her kişinin trafik bilgilerine siber güvenlik bahanesiyle rahatlıkla ulaşabilir. İnsanların özel hayatlarına ilişkin tehlike hâlâ sürüyor” dedi.

Haberin Devamı

Video için tıklayın