Siyaset Dolmabahçe’de tarihi açıklama

Dolmabahçe’de tarihi açıklama

01.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümetten Başbakan Yardımcısı Akdoğan ile HDP’den Önder, Buldan ve Baluken’in yaptığı ortak açıklamada, Öcalan’ın, PKK’ya “silah bırakma kararına ilişkin kongre toplama” çağrısı okundu

Dolmabahçe’de tarihi açıklama

Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi dün sabah saatlerinde tarihi bir ana tanıklık etti. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, HDP heyeti ile ilk kez barış sürecine ilişkin ortak bir açıklama yaptı. HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Abdullah Öcalan’ın “Silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK’yi bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum” çağrısını okudu. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise “Milletimizin hayır duası ve desteğiyle süreci nihai sonuca ulaştırmakta kararlıyız” dedi.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve İdris Baluken’in yer aldığı HDP heyeti ile bir araya geldi. Saat 11.00 sıralarında başlayan görüşmeye, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu da katıldı. Görüşmenin ardından, ilk kez ortak basın açıklaması yapıldı. Tarihi açıklamanın, 28 Şubat’ın yıldönümüne denk gelmesi dikkat çekti.
HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, çözüm sürecinde gelinen aşamaya ilişkin PKK lideri Abdullah Öcalan’ın temel belirlemesinin, “Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK’yi bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum” olduğunu aktardı. Önder, “Uzun bir sürecin önemli bir aşamasına geldik” sözleriyle okumaya başladığı açıklamada, şunları söyledi:
SORUN DEVLETİN DÖNÜŞÜMÜYLE İLİŞKİLİ: “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bugüne kadar süregelen demokratikleşme sorunları ve son 30 yılda 40 binden fazla insanımızın yaşamına mal olan Kürt meselesinin çözümüyle ilgili yürütülen çözüm süreci çalışmalarında tarihi bir karar sürecinin eşiğinde bulunmaktayız. Başlangıcından bugüne bu sorun devletin dönüşümüyle ilişkilidir. Bugüne kadarki egemen devlet zihniyeti, bu meseleyi salt iktidarlaşma aracı olarak düşünmüş ve kör şiddetin kurbanı haline getirmekten çekinmemiştir. Dolayısıyla çözümün barış ve evrensel demokrasiyle bağı sağlıklı kurulmadıkça, kurmaya çalıştığımız demokratik barışın devlet ve toplum yapısında haktan, adaletten ve eşitlikten yana bir dönüşüm sağlaması düşünülemez. Bu itibarla süreç, Cumhuriyet tarihi boyunca varlıkları yadsınan ve dışlanan tüm unsurların özgür ve eşitçe tanınması ve yeni norm sisteminde kendileri olarak yer almalarıyla gelişmek durumundadır.”
DİNAMİK YAKLAŞIM GEREKLİ: “Tarihin bizlere yüklediği büyük sorumluluk, çözümün de çözümsüzlüğün de salt bizim toplumlarımızla ilgili olmayıp, tüm bölgeyi hatta dünyayı etkileyen muhtevası olmasıdır. Dolayısıyla, bölgenin yüz yıllık dengeleri altüst olurken, küresel ve bölgesel zorbalıkların yol açtığı algısal ve iradesel yaklaşımlar, evrensel insani değerler ölçüsünce geliştirilerek aşılmalıdır. Muhtevası gereği çok hareketli ve dinamik bölgesel koşullar göz önüne alındığında, sürece de dinamik bir yaklaşım gereklidir. Bütün bu belirlemelerin ışığında, zaman zaman aksamalar ve kırılmalarla yürütülen diyalog süreci resmi, ciddi ve sorumlu bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır.”
BAHARDA OLAĞANÜSTÜ KONGRE: “Süreçte gelinen aşamaya ilişkin, Öcalan’ın temel belirlemesi de şudur: Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken, demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde, silahlı mücadeleyi bırakma temelinde, stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK’yi bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır. Barışa her zamankinden çok daha yakın olduğumuzu bilerek, emek veren ve verecek olan bütün demokrasi güçlerini selamlıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.”

Haberin Devamı

HEYETLER EL SIKIŞTI
- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın ortada oturduğu açıklama sırasında, Akdoğan’ın sağında İçişleri Bakanı Efkan Ala, solunda ise HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder yer oturdu. Akdoğan’ın sağındaki koltuklarda, Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu, solunda ise HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken bulundu.
- Başbakanlık Ofisi’nde gerçekleşen ortak basın açıklamasına Anadolu Ajansı ve TRT dışında basın kuruluşu alınmadı. Ofise gelen basın mensupları da açıklamayı televizyondan izledi.
- Görüşmenin ardından Anadolu Ajansı’nın geçtiği fotoğraflarda, HDP heyeti ile hükümet yetkililerinin el sıkıştığı görüldü.
- Sırrı Süreyya Önder görüşmeye kravatsız katıldı.
- Görüşme sırasında Yalçın Akdoğan’ın hemen arkasında bir büyük ve önündeki masada iki küçük Türk bayrağı yer aldı.

Haberin Devamı

Barış için 10 madde
Sırrı Süreyya Önder, açıklama sırasında, “Hem gerçek bir demokrasinin, hem de büyük barışımızın temel omurgasını teşkil edecek olan olgusal başlıklarımız şunlardır” diyerek 10 madde sıraladı. Önder, okuduğu 10 maddenin ardından, “Tüm bu hususlarda beklenen tarihi gelişmelerin hayata geçebilmesi için, tahkim edilmiş bir çatışmasızlığın elzem olduğuna şüphe yoktur. Biz de HDP heyeti olarak, tüm demokratik çevreleri ve barıştan yana olan kesimleri, gelinen bu demokratik müzakere ve çözüm aşamasına güç katmaya davet ediyoruz” ifadelerinde bulundu. Önder’in sıraladığı 10 madde şöyle:
1. Demokratik siyaset tanımı ve içeriği
2. Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması
3. Özgür vatandaşlığın, yasal ve demokratik güvenceleri
4. Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar
5. Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları
6. Çözüm sürecinde demokrasi güvenlik ilişkisinin kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması
7. Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri
8. Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi
9. Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması
10. Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa

Haberin Devamı

3 maddede değişiklik
Önder’in sıraladığı 10 madde ile, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın geçen günlerde bir televizyon programında okuduğu 10 madde arasında bazı farklılıklar olduğu görüldü. Barış süreci için öne sürülen 10 madde içinde, 6, 8 ve 9. maddelerde değişiklik oldu. Demirtaş’ın televizyon ekranında okuduğu metindeki “Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı” ifadelerinin yer aldığı 6. madde, “Çözüm sürecinde demokrasi güvenlik ilişkisinin, kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması” şeklinde değiştirildi. Taslak metindeki 8. maddede “eşit mekanizmaların geliştirilmesi” ifadesi ise “çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi” olarak yazıldı. “Demokratik cumhuriyet, ortak vatan, milletin demokratik ölçülerle tanımlanması” denilen 9. maddeye de, “çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması” eklendi