Cildinizi bahar güneşinden koruyun

Mayıs ayına girmemizle birlikte, hava yavaş yavaş ısınıp güneş yüzünü göstermeye başladı. Ama baharın ilk güneş ışınları çok ama çok tehlikelidir. Özellikle yüz cildimizde ve açık olan el, kol, omuz gibi bölgelerimizde güneş lekelerine ve yanıklara hızlı şekilde neden olur. Bahar aylarında güneşin dikleştiği ancak ısının yükselmediği durumlarda bile güneşten korunmak gerekir. Çünkü havadaki yoğunluk ince olduğu için güneş ışınları daha dik olarak cildimize etkilidir. Bu güneş artık eski güneş değil bilindiği gibi, güneşe karşı sere serpe oturmak, çimlere uzanmak keyif yapmak, artık eski günlerde kaldı maalesef. Ozon tabakasının incelmesi, güneşin zararlı ışınlarının bize daha çok zarar vermesi söz konusu. Güneş koruyucularımız olmadan güneşe direk maruz kalmanın cilt lekeleri, cilt yanıkları ve cilt kırışıklıklarına neden olduğu bilinmektedir. Özellikle güneşin ilk ışınları bu bahar ayında güneş koruyucularımızı çantamızdan ayırmamak cilt bakımınız ve sağlığınız için çok önemli davranış olur.

Haberin Devamı

5 maddeden oluşan önerilerimle, bahar güneşin keyfini sorunsuz olarak çıkarabilirsiniz!

1) Bahar aylarında güneş koruyucuları kaç faktörlü olmalıdır?

Bir çok günlük krem ve fondötenlerin içeriğinde en az 15 güneş koruyucu faktörleri bulunur, ama yine de güneşten çok fazla koruma faktörüne sahip değildirler. Kış aylarında yeterli olabilirler ama bahar ve yaz güneşinde kafi derecede koruyucu faktörüne sahip değildirler. Günlük kullanım için en az SPF 30+ olmalıdır, en ideali tabii ki su bazlı sun guard fluid LSF 50 olmalıdır. Ürünün cildi güneş hasarlarına karşı koruyabilme yeteneğini gösterir özellikle UVB'ye karşı.

2) Güneş koruyucularını ne zaman kullanmalıyız?

Günlük yaşamda, zamanın büyük çoğunluğu arabanın içinde, ofisinizde pencere kenarında veya dışarıda geçiriyorsanız mutlaka güneş koruyucu kullanmanız gerekiyor. Hafta sonları evinizin balkonu, terasında oturma esnasında veya dışarıda yürüyüş yaparken, bisiklet sürme gibi zamanlarda yine güneş koruyucu kullanmanız büyük önem taşır.

Haberin Devamı

3) Güneş koruyucularını nasıl kullanmalıyız?

Sabahları cildinizi temizledikten sonra günlük nemlendirici sürün, evden çıkmadan 5-10 dakika önce güneş koruyucuyu nemlendiricinin üzerine sürün. Özellikle güneşe maruz kalan yüz, boyun ve dekolteye kadar sürün; hatta el, omuz ve kollarınıza da sürebilirsiniz. Makyaj yapan kadınlar güneş koruyucu üzerine rahatlıkla makyaj yapabilirler, yani fondöten, allık kullanabilirsiniz. Böylece cildinizi güneş ışınlarının size vereceği hasarlara karşı korumuş olursunuz; yani leke, kızarıklık, yanık ve cilt yaşlanmasına karşı korumuş olursunuz.

4) Hangi saatlerde güneşin keyfi çıkarılır?

Güneşe karşı oturma ve keyfini çıkarma saatleri, sabah 7.00 den 11.00 ve öğleden sonra 16.00 itibaridir.

5) Doğru beslenme ile güneş ışınlarının cilde vereceği zararları nasıl aza indirebiliriz?

Cildi yapılandırma özelliğine sahip olan vitaminler: Vitamin C, bütün narenciyeler, limon, portakal, greyfurt, mandalina ve yeşil yapraklı sebzeler. Vitamin E içeren fındık, fıstık, ceviz, badem, fasulye, kuşkonmaz, semizotu gibi besinler güneş ışınlarının cilt yaşlanma etkilerini önler. Ayrıca domates bol miktarda likopen içerir, UV ışınlarından büyük oranda korur. Güneş yanıklarına maruz kalmamak ve önlemek istiyorsanız her gün sekiz hafta süre ile 40 gr. domates püresi ve 10 gr. sızma zeytin yağ karışımı tüketin. Bu domates püresi kürü, güneş yanıklarını yüzde kırka kadar önleyebiliyor.

Haberin Devamı

Sağlıklı ve güzellik dolu günler dileği ile

Int.Dipl. Kozmetisyen

Nesrin Sürer

www.enesbioestetikcenter.com