Evlilik Evlilik ve çift terapisi hakkında merak edilenler

Evlilik ve çift terapisi hakkında merak edilenler

24.06.2019 - 17:06 | Son Güncellenme:

Günümüzde çiftlerin yaşadığı iletişimsizlik sorunu sebebiyle boşanmalar giderek artmaktadır. Aile birliğini korumak isteyen evli çiftler veya ayrılmak istemeyen sevgililer bu sorunları çift terapisi alarak aşmaya çalışıyor. Uzman Psikolog Yağmur Taş Gül, çift terapisini sizler için 6 soruyla özetledi.

Evlilik ve çift terapisi hakkında merak edilenler

Evlilik ve Çift Terapisi Nedir?

Haberin Devamı

Birbiri ile çatışmada olan iki insanın, etkileşimini değiştirmek için düzenlenmiş bir psikoterapi biçimidir. Evlilik ve çift terapisi, ilişkilerde sorunun ne olduğunu, ne yapılırsa düzeleceğinin ve bundan sonra yola beraber devam edilip edilmeyeceğinin karar verildiği bir süreçtir.

Evlilik ve Çift Terapisinin Temel Amacı Nedir?

Terapinin amaçları şu şekilde sıralanabilir; Eşler arasındaki çatışmaları azaltmak ve çözmek, etkili iletişimin kurulmasını ve kullanılmasını sağlamak, problem çözebilme yolları göstermek, nesiller arası ve geçmişte yaşanılan sorunların etkileşimini ortaya çıkarmak, en önemlisi, çiftlerin keşkesi en az olan en doğru kararı verebilmelerini sağlamak.

İlişkilerde Evlilik ve Çift Terapisi Gerektiren Ne Tür Problemler Yaşanır?

Haberin Devamı

Problem oluşturanlar arasında; İletişim eksikliği ve öfke kontrol sorunları, güç ve İktidar savaşları, mesleki durumlar ve ekonomik sorunlar, akrabalık ilişkileri, aldatma ve sadakatsizlik, çocukların yetiştirilmesindeki farklı bakış açıları, cinsel hayattaki yetersizlikler ve uygunsuzluklar gibi sebepler sayılabilir.

Evlilik ve Çift Terapisinden Kimler Faydalanabilir?

Evlilik ve çift terapisinden, ikili ilişkilerinde problemler yaşayan herkes faydalanabilir. Evlilik ve çift terapisine yalnızca evli çiftler değil, flört aşamasında olan çiftler de başvurabilirler. Bununla birlikte bireysel olarak da terapiye katılım sağlanabilmektedir.

Evlilik ve Çift Terapisi Nasıl Yapılır?

Çiftlerin terapiye başvurma nedeni ne olursa olsun, ilişkileri tüm yönleriyle değerlendirilir. Değerlendirme sürecinde, birlikte ve ayrı görüşmeler yapılarak her iki taraftan da sorunu ve sorunun kaynağını kendi gördüğü açıdan tanımlaması istenir. Çiftlerin terapiden ne bekledikleri belirlenir. Çiftlerin birlikte katılım sağladığı seanslarda, birbirlerine yaklaşımları, iletişimleri ve yakınlıkları incelenir.

Terapilerde kişileri tanımak ve değerlendirmek için birtakım ölçekler kullanılmakla birlikte farkındalık ve değişimi sağlamak için seans sonlarında ev ödevleri kullanılır. Bu ödevler, beceri ve pratikliği arttırmakla birlikte, ilişkilerde farkındalık yaratır. Çiftlerin birbirlerini tanımalarına ve ilişkilerinin daha keyifli hale gelmesine fırsat tanır.

Haberin Devamı

Evlilik ve çift terapisinde yapılan görüşmelerin süresi, problemin türü, yoğunluğu, şiddeti, gösterilen değişim ve gelişim hızına göre belirlenir.

Çiftlerden Biri Terapiye Gelmek İstemezse Ne Yapılabilir?

Evlilik ve çift terapilerinde, kadın ve erkeğin birlikte katıldıkları görüşmelerde alınan verim daha yüksektir. Çünkü çiftler sorunların yükünü birlikte taşır ve bu sorunları çözmek için birbirlerine destek olurlar. Bazen çiftlerden biri terapiye katılmama konusunda ısrarcı olabilir. Bu durumda yapılması gereken bunun nedenini anlamaya çalışmak ve doğru bir zamanda bu konuyu tekrar gündeme getirmektir. Buna rağmen kişi terapiye gelmeyi reddediyorsa bireysel terapi yoluna başvurulabilir.

Yazarlar