Konuşmamızı, çiğnememizi, gülmemizi, şaşırmamızı aklınıza gelecek bütün çene hareketlerini sağlayacak eklem, alt çene ile üst çeneyi birbirine bağlayan temporamandibular eklemdir ve her haliyle kendine hastır. Hem yapısal olarak hem de yaptığı hareketlerin çeşitliği bakımından vücudumuzun özel incelenmesi gereken bir kısmıdır.

Toplumsal yaşamın gitgide zorlaşması ve daha stres altında hayatlar yaşanmasıyla çene eklemi hastalıklarında artış göstermiştir. Evet, birçok hastalıkta olduğu gibi çene eklemi hastalıklarında da stresin rolü oldukça fazladır. Stresle beraber gelişen gece veya gündüz diş sıkma problemleri eklemlerde ciddi ve hatta bazen geri dönüşü olmayan hasarlara sebep olmaktadır. Birden fazla çeşit eklem rahatsızlığı tanımlayabilmekteyiz. Bazısı çiğneme kaslarının rahatsılıklarından kaynaklı olabilir. Bazıları alt ve üst çene eklem parçaları arasında bulunan diskin yapısının ve pozisyonun bozulmasına bağlı olabilir. İltihabi rahatsızlıklar olabilir. Alt çene hareketliliğinin kısıtlanması gibi hastalıklar olabileceği gibi bazende gelişimsel bozukluklar da olabilir. Hekiminiz rahatsızlığınızın kaynağını tespit ettikten sonra gerekli tedavi protokolünü de sizinle paylaşacaktır.

Haberin Devamı

Ne zaman bir doktora görünmeniz gerekir?

Çene eklemlerimizde bir hasar olduğunu nasıl anlarız?

Eklemlerinizden klik sesi veya çiğneme sırasında gıcırtılar duyuyorsanız.

Ağız açıklığınızda kısıtlılık hissediyorsanız.

Açıp kapama sırasında alt çenenizin sağa veya sola kayarak açılıp kapandığını farkettiyseniz.

Çenelerinizde, yüzünüze hatta boynunuza kadar yayılan ağrılar hissediyorsanız.

Esneme sırasında güçlük çekiyorsanız en kısa zamanda diş hekiminizden bir randevu almanız gerekiyor demektir.

Özellikle diş gıcırdatması olan hastalar potansiyel eklem hastasıdır. Eğer diş gıcırdattığınızı veya sıktığınızı farkederseniz ve bu parafonksiyonel alışkanlıklarınız birkaç hafta boyunca aralıksız devam ettiyse en kısa zamanda tedavi edilmesi, ekleminizi koruyucu tedavi protokollerini uygulamaya başlanması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Tedavi şekillerini merak edenler için kısaca birkaç bilgi vermek istiyorum. Hastalığın sebebine ve ilerlemişliğine göre ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, çeşitli egzersizler, eklem boşluğunun rahatlatılması için yıkama işlemi veya ileri cerrahi uygulamalar yapılabilmektedir. Ama bütün bu tedaviler içinde biz ilk önce hastalığı oluşmadan yakalamayı ve önlemeyi tercih ederiz. Diğer bütün hastalıklarda olduğu gibi eklem hastalıklarında da erken teşhis ve hastalığın oluşumunu önleme büyük önem taşımaktadır. Eğer şüpheniz varsa problemi büyütmeden doktorunuza danışınız.

İyi haftalar dilerim,

Diş Hekimi

Neriman Karakaş