Güzelliğe giden yolda Türkiye dünya liderleri arasında

Dünya güzellik tarihi sonsuz derinlikte. İnsanoğlunun binlerce yıllık evrimi, aslında güzelliğin de evrimi. Çağlar boyunca insanlar gerek kişisel çabalarıyla, gerek zaman içerisinde bilimsel olarak hep daha güzele ulaşma istek ve gayreti içinde oldular. Bu da günümüzde bizim, güzelleşme konusunda çok önemli bir bilgi birikimi ve altyapı edinmemize olanak verdi.

Özellikle son yıllarda bilimsel olarak yapılan araştırmalar kişilerin tercihleri ve eğilimleri konusunda önemli analizlere ulaşmamızı sağlıyor. Bu araştırmalar sayesinde resmin bütününe bilimsel olarak bakabiliyoruz. 

Haberin Devamı

Ameliyatsız güzelleşme trend 

Tıpta kullanılan teknolojilerin artarak çoğalması, güzelliğe giden yolda da çok geniş imkânlar sunuyor. Eskiden sadece “ameliyat zorunlu” denilen vakalarda gelinen nokta, bazı durumlarda ameliyatın eskisi kadar da zorunlu olmadığını gösteriyor. Kısacası artık pek çok sorunu ameliyatsız olarak çözebiliyoruz. Bu durum, ameliyatsız estetik uygulamalarının başarısı ve bununla doğru orantılı olarak popülerliğinin artması anlamına geliyor. 

Konuyla ilgili olarak Uluslararası Estetik ve Plastik Cerrahi Derneğinin (ISAPS) 2021 yılında dünya ölçeğinde yaptığı ‘estetik kozmetik prosedürler’ hakkındaki araştırmaya göre; 17 ülke arasında Türkiye, 400 binden fazla cerrahi olmayan uygulama ile dünyada 9. sırada yer alıyor. Evet, yanlış duymadınız; ülkemizde ‘non-invasive’ olarak tanımlanan ameliyatsız tedavilerde ciddi oranda bir artış söz konusu. Bunun anlamı da çeşitli cihazlar ya da enjeksiyon uygulamaları ile estetik sorunları giderebiliyoruz. Bu cerrahi olmayan tedavilerin neler olduğunu, ayrıntılı olarak başka bir yazımda ele alacağım. 

Güzelliğe giden yolda Türkiye dünya liderleri arasında

Türkiye güzelleşmede ilk sıralarda yer alıyor

Yine aynı dernek tarafından yapılan söz konusu araştırmada, ameliyatsız estetik uygulamalarındaki artış da ele alınıyor. Bu uygulamalar arasında botulinum toksindeki çarpıcı bir noktayı gözler önüne seriyor. Türkiye, dünya botoks kullanımı sıralamasında 2019 yılında 200 bin uygulama ile 7. sıradayken bu rakam ciddi orandaki bir artış ile yukarı ivme göstermiş. 2020 yılına geldiğimizde ise 360 bine varan toksin uygulaması ile dünya genelinde 3. sıraya yükselmişiz.

Haberin Devamı

Dolgu çok seviliyor

Aynı araştırm  tüm dünyada uygulanan hyalüronik asit dolgusunun kullanım oranlarını analiz ediyor. Yine Türkiye 2019 yılında 140 bin uygulama ile dünya 7'ncisi olurken, 2020 yılında bu rakam yaklaşık 170 bin uygulama ile dünya 6'ncısı olduğumuzu ortaya koyuyor. Listede yer alan diğer ülkeler ise her zaman birinciliği elinde tutan Amerika ile onu takip eden Brezilya, Almanya ve İtalya. 

Güzelliğe giden yolda Türkiye dünya liderleri arasında

Güzel olmak iyi hissetmek demek 

Uluslararası bir ilaç firması tarafından yürütülen bir başka global ölçekli araştırma ise, Türkiye’deki tüketicilerin ‘Kendisinin en iyi haline ulaşma’ konusunda %98 gibi inanılmaz bir oran ile çok yüksek bir motivasyona sahip olduğunu ortaya koyuyor. Diğer bir ifade ile Türkiye’de yaşayanların, kendisini iyi hissetmek için estetik tedavilerden yararlanma isteği ile dünyada birinci olduğunu görüyoruz. Bu konuda Türkiye’yi yine Brezilya ve Amerika izliyor. 

Haberin Devamı

Kısacası güzelleşmek her zaman revaçta ve talep görüyor. Ancak neyi nasıl yaptığınızın önemli olduğunu hiç unutmamak önemli. Güzel olmak için ‘daha ucuz’, ‘mükemmel sonuç’, ’10 yaş gençleşin’ gibi karşılıksız vaatlere kanmamak gerekli. Sağlıklı güzellik, çaba ve farkındalık ister. Çabanız ve farkındalığınız hiç eksilmesin.