Betül Yergök

Betül Yergök

yergokbetul@gmail.com

Tüm Yazıları

Anlatması pek kolay olmayan ama hayatın gerçek şifresi diyebileceğim bir şeydir bu: Esnek olmak!

Hayatta her şeyin olabilirliğine açık olmak, bir olumlama düşüncesi ya da söylemi olabilir ama gerçekten hayatın her yürürlüğüne açık olmak kolay değil, yapılırsa da artık geri dönülmez bir varlığa erişmek mümkün olur.

Esnek bir yapıda olursan kendini kimse gibi olmaya zorlamazsın. Toplumsal kurallar, dünya düzeni ve etrafın söylemi sadece bir başka bakış açısı oluverir. Ona karşı olmak uğruna aksini yapma çabası içinde de olmazsın. Bu çok önemli, çünkü toplumsal genetiğimiz gereği kabuk kırmaya ya da biz olmaya çalışırken aşırılıklarla başlıyoruz değişime. Daha açık daha açık sözlü daha modernvari daha Avrupai daha mütevazi daha sessiz ya da daha tepkili…

Haberin Devamı

Esnek olmayı başarırsan insanların türlü türlü olduğunu kabul edersin. Kimse de aynı şekilde senin gibi olmak zorunda değildir, öyle düşünmek ya da istediğin tepkileri vermek zorunda değildir. Sevgiden sosyalliğe ya da davranışa kadar herkesin bir yapısının olduğunu kabul eder normalleştirirsin. Onu suçlamazsın sadece hayatında nereye koyacağına dair seçim hakkını kullanmanın güzelliğini bulursun içinde. Her olay senin düşündüğün gibi olmaz herkes düşündüğün gibi davranamaz. İnsanların duygularıyla baş etmesi, kimlik bulması, egosu ya da akli bakış açısı farklılık gösterebilir. Sana uzak olabilir, davranış ve düşünce nefret ettiğin bir kalıp olabilir ama bu senin sadece sevmediğin bir tarz olur. O insanı kötü yapmaz ve onu kötü görmene sebep teşkil etmez. Ayrıca o davranışı kötü addedip kendini yapman gereken şeylerden alıkoymazsın, yani başkalarının yanlışlarını görüp doğru olma çabası sırasında kendinden eksiltmezsin.

Başına bir dert gelebilir mesela, bu senin için bir “lanet” olmaz, şanssızlık demezsin, olsa olsa bir şeyden sebeptir ve iyi kötü olmasının nedenlerine bakıverirsin. Altında ezilmez ve kendini iyi hissedeceksin ya da öyle görüneceksin diye üstünde tepinmezsin olanların.

Hata yapabilirsin ve yanılabilirsin mesela. Yüz kere haklı çıksan da yüz birinci de yanılabileceğin ihtimali cebinde durur. Hayatın yanılma payına açıklığın olmazsa yanılgılarında yıkılırsın ve bu yüzden esnek olursan yıkılmazsın. Bugün düşündüğün bir şeyden cayabilirsin, eskisi gibi giyinmeyebilirsin, önce sevdiğini şimdi sevmeyebilirsin. Yanlış birini sevebilirsin, o an ona ihtiyacın olduğunu görebilir ve akışı normalleştirirsin. Aynı yanlışları herkesin yapabileceğini de kabul edersin. Yanlışlarından kaçmaz yanlışlarınla kendini suçlamaz, onların üzerine kendini düzenlersin yeniden hep yeniden. Bedenin ve beynin esnektir ruhun da…

Haberin Devamı

İnsanı seversin ama insanlara kendini adamaz ya da hepsine hemen kalbini kolay açmazsın. Yaşamı seversin ama kendini onun içine “ne olacaksa olsun” diye akıtmazsın, sana düşeni ve ona gerek hazzı önüne koyarsın. Aklını seversin, aklını önemsersin ama her kararı onun eline bırakmazsın, sistem hatalarının mağduru olmamak adına aklını severken her daim ona ortak olursun.

Her duyguyu yaşamın kendinden sayarsın, faydalı olduğu kadarına açık olur faydasızları uzatmazsın. İçinden seçersin, kendini nasıl seversen öyle işte! Herkesin kendini nasıl sevdiği ve kabullendiği de saygı duyacağın bir şey oluverir. Canından olanları sadece seversin, düzeltmeye ya da başka bir hal olmaya zorlamazsın. Canından olmayanın canının nasıl istediğine de takılmasın. Çünkü sen bir yönetici değil, başkaları gibi olmayan ve başkalarının da onun gibi olması gerekmediği bir insansın.

Haberin Devamı

Betül Yergök

İnstagram: @betulyergok