Geri Dön
'Baby Shark' videosu Youtube rekoru kırmayı nasıl başardı?

'Baby Shark' videosu Youtube rekoru kırmayı nasıl başardı?

Youtube'da bir 'Baby Shark' fenomenliği var ki evlere şenlik... Birkaç yıl önce platformda rekor kıran 'Despacito'yu gölgede bırakan 'Baby Shark' adlı çocuk şarkısı, Youtube'da viral olmuş durumda. Peki 'Baby Shark' videosu Youtube rekoru kırmayı nasıl başardı?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Bir video çok izlenmişse...

Youtube öyle bir Google'sal merkeze oturdu ki, bir videonun 'tutup tutmaması' tamamen buradaki izlenme rakamlarına bakılarak tespit ediliyor. Bir video çok izlenmişse, "Tamam" deniliyor, "Tuttu bu!" Ha, o rakamlar ne kadar doğruyu yansıtıyor ve gerçekten Youtube rakamlar konusunda ne kadar güvenilir orası ise ayrı bir tartışma konusu olmayı sürdürüyor.

'Despacito'yu geride bıraktı

Bu 'tık' mevzusunu tekrar gündeme getiren video ise elbette 'Baby Shark' oldu... Türkçede 'Bebek Köpekbalığı' anlamına gelen bir çocuk şarkısı, birkaç yıl önce ortalığı sallayan meşhur 'Despacito' şarkısını dahi geride bırakarak Youtube'da en çok izlenen video olmayı başardı. 'Despacito' 7 milyar 39 milyonda kalırken 'Baby Shark' 4 yıl içinde patlama yaparak 7 milyar 51 milyon izlenmeyi geride bıraktı. Peki 'Baby Shark' videosunda ne var? Anne, baba, büyükanne gibi kavramlarla, 'doo-doo' gibi sözlerle kısacık bir çocuk şarkısı aslında bu. Şarkının yazarı ise belli değil. 10 yaşındaki bir Koreli çocuk tarafından kaydedildikten sonra fenomen haline geliyor. Önce Asya'da sonra da ABD ve Avrupa'da viral oluyor. Rekor kırmayı hak edecek kadar kolay algılanabilir bir şarkı. Buraya kadar her şey güzel.

Her şey niceliksel başarı mı?

Enteresan bir durum ise şu: Oklahoma eyaletindeki bir cezaevinde gardiyanlar, mahkumlara ceza olsun diye bu şarkıyı dinletmekle suçlanıyor. Yani öyle bir yayılmış durumda şarkı... 'Baby Shark'ın mesela bir 'Gangnam Style' kadar akılda kalıcı bir çarpıcılığı olmadan bu kadar viral olması ise enteresan biraz. Zaten rekoru da bir anda yayınlanır yayınlanmaz değil tam 4 yıl içinde kırmış. İster istemez akıllara "Youtube'daki rakamlar gerçeği ne kadar yansıtıyor?" sorusunu gündeme getiriyor tabii bir yandan. Şimdi 'Baby Shark'ın rekor kırdıktan sonra izlenme sayısı yine artacak ama gerçekten dünyayı kasıp kavuran bir video mu, orası soru işareti. Niceliksel başarısının gölgesinde kalıyor şarkı. Birkaç yıl sonra tıpkı 'Despacito' gibi hatırlanacak mı, bunu da zaman gösterecek...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler