Geri Dön
Mert Demir & Mabel Matiz 'Antidepresan'la 'Global'i fethetti, dev başarının farkında mısınız?

Mert Demir & Mabel Matiz 'Antidepresan'la 'Global'i fethetti, dev başarının farkında mısınız?

2022 sonbaharına 'Antidepresan' gibi canavar bir hit kazandıran Mert Demir ve Mabel Matiz'in şu anda bir imkânsızı başardıklarının farkında mısınız? Birçoğumuzun 'net favori'si 'Antidepresan', ABD'de Billboard tarafından hazırlanan 'Global 200' listesinde ikinci haftalarında da yükselişini sürdürdü ve 136 numaraya yerleşti. Bir Hot 100, bir BBC Radio 1 rotasyonu, bir Almanya-Avusturya gibi Batı Avrupa ülkelerinde resmi single liste başarısı neden gelmesin? 'Antidepresan'a ve şarkının muazzam liste başarısını ayakta alkışlayanlara hep birlikte Molatik oluyoruz, hem de itinayla!

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Mert Demir ve Mabel Matiz'in iş birliği yaptığı, güçlerini birleştirerek bizlere büyük bir Türkçe pop hit'i kazandırdıkları 'Antidepresan'a geçtiğimiz haftalarda Molatik olmuştuk. KÖFN'ün 'Bi' Tek Ben Anlarım' şarkısının büyük başarısıyla tamamlanan 2022 yılının son dakikalarındaki büyük sürprizi olmayı başaran 'Antidepresan', sözel bazda antidepresanın da en nihayetinde bir ilaç olduğunu unutsa da başka hiçbir kusuru bünyesinde barındırmıyor, özellikle sound olarak gelmiş geçmiş en cool aranjelerden birini bizlere hediye ediyordu. Mert Demir ve Mabel Matiz'in muazzam uyumu şarkının bir ortaklık olduğunu bizlere unutturuyor, ortaya çıkan güçlü bütünleşme, iki yarım elmadan bir tam dünya yaratılma hali ve çıkan sonuç hayranlık uyandırıyordu. 'Antidepresan' nitelik bazda sözlerindeki küçük nazar boncuğuna rağmen -ki unutmayalım, her iyi işte bir nazar boncuğu zaten tabiat gereği, doğa yasası gereği muhakkak olmalı- "Ben bangır bangır bir hit'im" diyerek sınıfı rahatlıkla geçiyor, nicelik bazda neler başarabileceğine dair hafiften heyecanlandırıyordu. Sonuç ne oldu peki? 'Antidepresan' şu anda Türkiye'den Türkçe bir şarkının yakalayabileceği en büyük başarılardan biri olma yolunda çok sağlam, dev bir başarı yakaladı.

Haberin Devamı

17 Aralık'ta Billboard Global 200'e giriş yaptılar

Öncelikle resmi single listelerine dair önemli birkaç bilgi vermemiz gerekli. 2000'lerin ortalarından beri fiziksel single satışları giderek dibe vurmaya başladığı için günümüzde resmi single listesine sahip ülkeler dijital dinlenme rakamlarına ki biz buna 'streaming' diyoruz büyük bir önem veriyor. Artık resmi single listeleri Danimarka'dan Birleşik Krallık'a, ABD'den İtalya'ya yüksek dozda 'streaming' katkısı içeriyor. Bu oranlar ülkeden ülkeye değişiyor. Dijital müzik platformu Spotify'ın İsveç çıkışlı olduğunu hatırladığımızda elbette İsveç'te Spotify'ın etkisinin çok daha yüksek olduğunu görüyoruz. ABD'ye baktığımızda da bir dönem Türkiye'de de yayın yapan Billboard tarafından hazırlanan resmi single listelerinde elbette 'bir karışan' yok, radyolar, fiziksel satışlar ve en çok da 'streaming' yani yasal dijital müzik platformlarındaki dinlenme rakamları kıstas alınıyor. Billboard'da Hot 100'e girmek resmi single listesi başarısı anlamına gelirken herhangi bir Billboard listesine, örneğin 'Rock Airplay' ya da 'Global 200'e girmek dahi dev bir başarı anlamına geliyor. Son dönemde Reynmen'in Almanya ve Avusturya gibi ülkelerde resmi single listesine girmeyi başardığına tanıklık etmiş, bunları Molatik'te yazmıştık. Ama bugün karşımızda çok daha büyük bir başarı var. Hem de dev bir başarı bu. Mert Demir ve Mabel Matiz ortaklığı 'Antidepresan', daha önce hiçbir kimsenin yapamadığını yaptı ve koskoca, bakın koskoca ABD'de, Billboard listesinde, 'Billboard Global 200'e giriş yaptı. Hem de Türkçe bir şarkıyla, hem de dijital müzik platformları sayesinde dünya çapında bir hit yakalamak için İngilizce kriterinin olmadığı bir dönemde Türkçe bir şarkıyla evrensel çapta başarı yakaladı. Muazzam bir şey bu.

Haberin Devamı

İkinci haftalarında 28 basamak daha yükseldiler

PSY'ın 10 küsür yıl önce 'Gangnam Style'la geçmişte başardığı şey K-Pop'ın yükselişiyle sonuçlanmıştı. Günümüzde bir K-Pop gerçeğinden bahsedebiliyorsak PSY'ın açtığı kapı sayesindedir bu elbette. İşte Mert Demir ve Mabel Matiz ikilisi, Billboard Global 200'de şu anda çok önemli bir başarıya imza atarak listeye iki haftadır dahil olmuş durumda. 17 Aralık haftasındaki listeye 164 numaradan giriş yapan 'Antidepresan', yeni açıklanan 24 Aralık haftasındaki listede 28 basamak yükselerek 136 numaraya kadar yükselmiş durumda. Ben ilk hafta bu başarıya dikkat çekmedim çünkü gidişatı görmek istedim. 'Antidepresan' bir görünüp bir kaybolmadı. 28 basamak yükseldi ve bu da şarkının trend olduğunu, tırmandığını ortaya koyuyor. Siz öyle şişirilmiş Youtube rakamlarına bakıp, adını trendler listesinde görüp "Almanya'da 5, Avusturya'da 3 numaradayım" diyenlere inanmayın. Almanya'nın da Avusturya'nın da resmi single listesinin yeri yurdu bellidir, Youtube rakamlarına bakarak kendini aldatanlar yalnızca komik duruma düşüyor. Ülkelerin resmi single listeleriyle Youtube ya da Spotify'ın trendler listesini karıştırmamak gerekiyor. Youtube az, Spotify çok daha etkili, o ayrı. Ama mühim olan resmi single listesine girmek. E resmi single listesi başarısı kazanan şarkıların benim gibi 'liste manyakları' tarafından keşfedilebilirliği de doğal olarak artıyor. Artık belki de 'Antidepresan'la bunları teker teker öğreneceğiz.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Nice şarkılara, nice başarılara!

Türkiye gibi dev bir müzik üretimi arenasında radyolar ve dijital platformlar arasındaki kopukluk ancak resmi single listesi yayınlayarak, her iki kanalın birleşmesiyle ancak 'çözülebilir'. Bu noktada maalesef birçok Doğu Avrupa ülkesi gibi eksiğiz. "Batıda o işler öyle olmuyor, bunu Avrupa'da böyle yapmıyorlar" demek istemiyorum ama elimizi vicdanımıza koyalım, cidden öyle yapmıyorlar. Z kuşağının beğenisi de X-Y kuşaklarının müzik zevkleri de ahenk içinde birbiriyle kapışıyor, böylelikle her dinleyici grubu aslında keşfedemeyeceği isimleri keşfedebiliyor. 45 yaşında Gayle hayranı olan kadınlar ya da adamları siz tanımıyorsunuz ama onlar varlar ve var olabilmeleri ancak bu 'kombin' sayesinde mümkün. Dolayısıyla 'Antidepresan' henüz ABD'de Hot 100'de karşımıza çıkmasa da, üstelik de Noel şarkılarının tavan yaptığı Aralık ayında Global 200'de karşımıza çıkması dahi zaten muazzam bir başarı, Ocak ayına gelindiğinde yükselişini sürdürürse neden Hot 100 olmasın? Neden Almanya ve Avusturya gibi Avrupa ülkelerinde resmi single listelerine girmesin? Hatta neden BBC Radio 1'da karşımıza çıkmasın? Mert Demir ve Mabel Matiz'i yürekten tebrik etme zamanı şimdi. Kimsenin başaramadığını onlar başardı. Üstelik de canavar gibi bir sound'la, muazzam bir hit'le ve Türkçe sözlerle. Müthiş bir başarı bu. Asalım bayrakları ve bu başarının devamını yürekten dileyelim. Nice şarkılara, nice başarılara!

Haberin Devamı

 

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler