Kültür Sanat Sanat bahaneden ibarettir

Sanat bahaneden ibarettir

26.04.2024 - 12:08 | Son Güncellenme:

Server Demirtaş’ın yeni heykelleri ilk kez CI Bloom’da sanatseverlerle buluştu. Demirtaş, “Sanat bana göre bahaneden ibarettir. Sanat o yapılan şey değildir, yapılan şey araçtır” diyor.

Sanat bahaneden ibarettir

Seray Şahinler - Türkiye’deki çağdaş sanata odaklanan ve sanat galerilerini buluşturan CI Bloom, önceki gün düzenlenen ön izleme günleriyle başladı. 28 Nisan’a kadar Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşecek fuara bu yıl ilk kez katılan galerilerden Brieflyart, Server Demirtaş’ı ağırlıyor. Bireyin ve dünyanın çalkantılı iç dünyasını hareketli eserleriyle somutlaştıran Demirtaş, görsel ve işitsel duyuları sentezlediği yeni kinetik eserleri “Masada Oyun”, “Çığlık 3” ve “Otobiyografi” ile fuarda sanatseverlerle buluşuyor.

Haberin Devamı

Sanatçı, silikon, plastik, paslanmaz çelik ve mekanik aksamlar gibi malzemeleri kendine özgü tekniklerle birleştirerek eserlerinde bütünsel bir devinim yakalıyor. “Masada Oyun”, karar vericilerin, kural koyanların, sınırlar çizmeye çalışanların ‘karar seremonisi’ni yansıtıyor. Server Demirtaş’ın daha önce de sergilenen, etkileyici “Çığlık 1” ve “Çığlık 2” adlı serisinin üçüncüsü “Çığlık 3” ise yine ilk kez Brieflyart standında sanatseverlerle buluşacak. Çığlık 1 ve 2, çok dingin fakat her an patlamaya hazır sessiz çığlıklara referans veriyordu. “Çığlık 3”te karşımıza bir Papa çıkıyor. Bu kez daha hareketli, fakat çağrısı ve çığlığı aynı. Demirtaş, “Papa’yı burada sadece bahane ediyoruz. Sanat tarihinde çok yapılmıştır, Velázquez’in Papa Innocentius’u vardır, ondan önce de bir sürü sanatçının yaptığı yüzlerce papayı görürüz. Çığlıkta ise Munch’un “Çığlık”ı var, çığlık atan farklı statik heykeller var. Belki de onlar burada hareket ediyordur, onlardan esinlenmişimdir bilmiyorum. Çığlık bütün herkese gönderme… Derdi olanlarla, dertlenenlerle bir bağ kurma durumu... Sanat da zaten sizinle bir bağ kurmaktır. Biriyle bir şeyleri paylaştığımızı hissederek yaşadığımızı anlıyoruz. Dünyanın dertleri var ama bir de kişisel, sana özel dertler var. Nasıl ki sanat tanımı herkes için ayrı ise duygular da tıpkı onun gibi kişiye özeldir. Onun için birbirimize benzemiyoruz. Ama hasta olduğumuzda hepimiz aynı ağrı kesiciyi alabiliyoruz. Özelimizi ortaya koyarsak orijinal olabiliriz” diyor.

Haberin Devamı

 

Sanat bahaneden ibarettir

Yine fuarda ilk kez gösterilecek “Otobiyografi” ise yerde, beyaz bir kumaşın içinde hareket eden, huzursuz olduğu her halinden belli olan sanatçının iç dünyasına gönderme yapıyor.  

Server Demirtaş “Masada Oyun”, “Çığlık 3” ve “Otobiyografi”nin birbiriyle nasıl konuştuğu ve bağ kurduğu sorusunun yanıtını ise izleyiciye bırakıyor. Demirtaş, “Ben bu konuları bahane ediyorum. Sanat bana göre bahaneden ibarettir. Sanat o yapılan şey değildir, yapılan şey araçtır. Ben ona çığlık attırarak sizinle bağ kurmaya çalışıyorum. Herkes kendine göre yorumlayacak” diyor.

Haberin Devamı

Sergiyi CI Bloom kapsamında, Brieflyart’ın LK-14 numaralı standında ziyaret edebilirsiniz.