Kültür Sanat Godard’a daha yakından bakın!

Godard’a daha yakından bakın!

08.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Geçen yıl 13 Eylül’de ölen sinemanın usta ismi Jean-Luc Godard, filmleri ve yapıtlarının kamera arkası fotoğraflarıyla İstanbul’da.

Godard’a daha yakından bakın

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi, bir sene önce vefat eden Jean-Luc Godard’ı hem fotoğraf sergisi hem de filmleriyle buluşturuyor. “Georges Pierre’in Gözünden Godard” sergisi 9 Aralık’a kadar Sinematek/Sinema Evi’nin sergi salonunda sinemaseverleri bekliyor. Yönetmenin filmlerinden kamera arkası fotoğrafları BluTV, 212 Photography İstanbul ve İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu destekleri ile sergileniyor. Serginin diğer ayağı Avrupa Yakası’nda Institut français İstanbul sergi salonunda ziyaretçilere açık.

Haberin Devamı

Usta fotoğrafçı Georges Pierre, Fransız Yeni Dalga akımının önde gelen tanıklarından, bu filmlerin kamera arkasını en özgün ve en doğal hâliyle yakalayan isimlerden biri. Dönemin yaratıcı ve yenilikçi ruhuna tanıklık eden fotoğrafları, Jean-Luc Godard’ın eserlerine ve onun, sinemanın geleneksel kurallarına nasıl karşı çıktığına ışık tutuyor. Sergi aynı zamanda set fotoğrafçılarının rolüne de vurgu yapıyor. Film sahnelerinin dışında çekilmelerine rağmen bu fotoğraflar, filmin ruhunu tek bir karede aktarmayı başarıyor. Dijital teknolojinin olmadığı bir dönemde set fotoğrafçıları, sadece çekimleri belgelemekle kalmayıp filmin tanıtımı için de görüntüler üreterek önemli bir rol oynuyorlardı.

“Georges Pierre’in Gözünden Godard” sergisi ücretsiz ve Institut français İstanbul’da 10.00-18.00 saatleri arasında, Sinematek/Sinema Evi’nde ise pazartesi hariç hafta içi 10.00-20.00 ve hafta sonu 10.00-18.30 saatleri arasında ziyarete açık.

Haberin Devamı

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi, bu yıl da Filmekimi’ne ev sahipliği yapmasının hemen ardından, 24 Ekim-21 Ocak tarihleri arasında, Jean-Luc Godard’ın 1960’larda çektiği filmlerle de sinemaseverleri buluşturacak. Film eleştirmenliğinden gelen Godard, ilk sinema filmi “À bout de souffle/Serseri Âşıklar”ı çektiğinde tarihler 1960’ı gösteriyordu. ‘60’larda çektiği “Une femme est une femme/Kadın Kadındır”, “Vivre sa vie: Film en douze tableaux/Hayatını Yaşamak”, “Le Petit Soldat/Küçük Asker”, “Les carabiniers/ Jandarmalar”, “Le mépris/Nefret”, “Bande à part/Çete”, “Une femme mariée/Evli Bir Kadın”, “Alphaville”, “Pierrot le Fou/Çılgın Pierrot”, “Masculin féminin/Erkek, Dişi”, “Made in U.S.A/Amerikan Malı”, “2 ou 3 choses que je sais d’elle/Onun Hakkında Bildiğim İki Üç Şey”, “La Chinoise/Çinli Kız” ve “Week End” ile Yeni Dalga’nın simgelerinden oldu ve sinemada bir devrim yarattı. “‘60’larda Godard” seçkisi, sinema tarihinin bu sıra dışı yaratıcısının ilk dönemine daha yakından bakma imkânı sağlıyor.