Kobi Hedefi 6 adımda 12’den vuruyor

Hedefi 6 adımda 12’den vuruyor

08.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kurumsal sürdürülebilirlik programına sahip şirketlerin sadece yüzde 2’sinin belirledikleri hedefe ulaşabildiğini vurgulayan Fazla CEO’su Olcay Silahlı, şirketlere 6 alanda sürdürülebilirlik danışmanlığı verdiklerini söyledi.

Hedefi 6 adımda 12’den vuruyor

EBRU SUNGUR - Sürdürülebilirlik, iş hayatında ‘verimlilik’, ‘kalite’, ‘etik değerler’ gibi kavramlara çok sonradan eklenmesine karşın kısa sürede benimsendi. Pek çok şirket, çevreye olan etkilerini azaltmak için sürdürülebilirlik kriterleriyle çalışmayı tercih ederken özellikle Avrupa’ya ihracat yapan ve bu ihracatçılara tedarikte bulunanlar için ise sürdürülebilirlik tercihin ötesinde bir zorunluluk. Bununla birlikte “Nerden başlasam? Nasıl yapsam?” diyenlerin sürdürülebilirlik danışmanlığı almaları mümkün. Bu hizmeti veren girişimlerden biri de Fazla... Fazla Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, “Bir şirket neden sürdürülebilirlik danışmanlığı almalı?” sorusunu şöyle yanıtlıyor:

Haberin Devamı

“Bu konuyu belki de birkaç yıl önce konuşuyor olsaydık sürdürülebilirliğin kurumlarda trend olmaya başlamış bir konu olduğunu söyleyebilirdik. Ancak günümüzde sürdürülebilirliği operasyonlarımızın başarısı, toplumumuzun refahı, dünyamızın geleceği için zorunluluk olarak görmek daha doğru olacaktır. Sürdürülebilirlik bir Ar-Ge, bir yatırım sürecidir. Kamu kuruluşları, tedarikçiler, müşteriler, son tüketiciler gibi ekosistemdeki farklı paydaşların önemli bir oranı sürdürülebilirliğe önem vermeye başladı ve bu alanda aksiyon almaya başlayan kurumlarla çalışmayı bir ön kriter olarak görüyorlar. Benzer bir yaklaşım genç yetenekler ve yatırımcılar tarafında da mevcut. Bu bakış açısıyla düşünüldüğünde sürdürülebilirlik konusunda aksiyon almaya başlamış şirketlerin elde ettikleri etkiye ek olarak kendi pazarlarında diğer şirketlerden önde olduğunu söylemek mümkün.”

Haberin Devamı

Başarıyı artırıyor

300’den fazla küresel sektör lideri şirketin dahil edildiği anket sonuçları incelendiğinde kurumsal sürdürülebilirlik programına sahip şirketlerin sadece yüzde 2’sinin belirledikleri hedefe ulaşabildiğini vurgulayan Olcay Silahlı şunları söylüyor:

“Hedeflerin önündeki büyük engeller incelendiğinde ise program kapsamında ulaşılabilir hedeflerin ve takip edilebilir metriklerin belirlenmemesi, belirlenen hedeflerin şeffafça tüm paydaşlarla paylaşılmaması, üst yönetim başta olmak üzere tüm çalışanların programa dahil edilmemesi ve düşük farkındalık seviyesi nedeniyle çalışanların sürdürülebilirlik aksiyonlarını önceliklendirmemesi gibi ana nedenler yatıyor. Bu nedenle kurumlar bu alanda uzman bir kurumla birlikte çalışarak sürdürülebilirlik yolculuğunu kendi kurumsal kimliğine uygun bir biçimde şekillendirebilir, hedeflerin önündeki engellerin kaldırılmasında destek alabilir, kapsayıcı ve uygulanabilir bir sürdürülebilirlik stratejisi belirleyerek hedeflerine başarıyla ulaşabilirler.”

ATIKLAR AZALIYOR HAMMADDE OLUYOR

Fazla, sürdürülebilirlik danışmanlığı kapsamında şu hizmetleri veriyor:

1-) Sürdürülebilirlik stratejisi ve yönetimi hizmetiyle kurumlara sürdürülebilirlik stratejilerini ve ulaşılabilir sürdürülebilirlik hedeflerini belirlemelerinde destek oluyor.

Haberin Devamı

2-) Kurumsal ve bireysel eğitim içerikleriyle kurumsal ve bireysel farkındalığı artırırken sürdürülebilirliğin şirket kültürüne entegre edilmesine destek oluyor.

3-) Atık haritalandırma ve raporlama hizmetiyle kurumların atık haritasını küresel standartlar doğrultusunda hazırlıyor. Elde edilen veriler ve oluşturulan raporlar sayesinde atık oluşumunu önlemek için ihtiyaç duyulan aksiyonlar belirleniyor.

4-) Kurumsal sosyal sorumluluk hizmetiyle bölgesel ihtiyaç analizleri ve kurumsal kimlik doğrultusunda uzun vadeli, pozitif ve somut etkiler yaratan sosyal ve çevresel sorumluluk projeleri geliştiriyor.

5-) Sürdürülebilir etkinlik yönetimi hizmetiyle iç veya dış paydaşlarla organize edilen etkinlikleri daha sürdürülebilir kılmak ve etkinliklerde atık oluşumunu en aza indirmek için tüm süreci kurguluyor ve yönetiyor.

6-) Ticarileşme danışmanlığı hizmetiyle kurumların üretim süreçlerinde oluşan yan ürünlerin veya operasyonlarında oluşan atıkların doğal hammadde olarak kullanılması ve katma değerli ürünlere dönüştürülmesi için projeler geliştiriyor.