Kariyer Mühendis Nedir, Ne İş Yapar? Mühendis Olmak İçin 2024 Mühendislik Bölümleri Nelerdir?

Mühendis Nedir, Ne İş Yapar? Mühendis Olmak İçin 2024 Mühendislik Bölümleri Nelerdir?

01.01.2024 - 16:23 | Son Güncellenme:

Mühendislik dört ana daldan oluşur. Makine, inşaat, kimya ve elektrik alanında hizmet veren mühendisler günlük hayatta ve üretim tesislerinde kullanılabilecek sistemler geliştirir. 30'a yakın mühendislik türü bulunmaktadır ve her birinin çalışma alanı farklıdır. Mühendis nedir, ne iş yapar? Merak edenler için ayrıntılı bir şekilde derledik.

Mühendis Nedir, Ne İş Yapar Mühendis Olmak İçin 2024 Mühendislik Bölümleri Nelerdir

Son yıllarda Amerika ve Çin gibi ülkelerde uzay mühendisliği gelişmiştir. Teknolojinin yaygın olarak kullanıldığı mühendislik alanında bilimsel kaynaklardan da sıklıkla faydalanılır. Türkiye'de iş bulma şansı en yüksek olan mühendislik dalları ise şu şekilde sıralanabilir: İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Çevre mühendisliği, Ziraat Mühendisliği

Mühendis Nedir?

Mühendis, toplumların sanayi, zirai ve bilimsel anlamda gelişmesini sağlayan projelerde görev alır. Geliştirdiği sistemler ve projeler ile birlikte üretime doğrudan katkı sunar. Her mühendislik dalının uzmanlık alanı ve çalışma yöntemleri birbirinden farklıdır.

Mühendis Ne İş Yapar?

1- Kimya mühendisi:

Kimya tesislerini tasarlar ve denetler. Bağlı bulunduğu şirketin kimyasal üretim izni alması için gerekli raporları hazırlar. Kimya sanayindeki ham maddelerin daha hızlı ve kolay üretilmesi için projeler üretir.

2- Bilgisayar Mühendisi:

Bilgisayar üretiminde, yedek parça imalatında ve yeni yazılımlarda teknolojinin verimli bir şekilde kullanılmasını sağlar. Bilgisayar sistemlerini geliştirir. Hafıza kartı, yazıcı ve hard disk gibi günlük hayatta sıklıkla kullanılan teknolojik aygıtların üretiminden sorumludur.

3- Çevre Mühendisi:

Fabrika ve üretim tesislerini denetler. Çevre, hava ve su kirliliğine yol açan nedenleri araştırıp çözüm üretir. Köprü ve baraj projelerinde inşaat mühendisleri ile birlikte çalışır.

4- Ziraat Mühendisi:

Tarımsal üretimden daha kısa sürede daha fazla verim alınması için araştırmalar yapar. Tarlaların toprak yapısını inceler. Hayvanların ve bitkilerin zarar görmesine neden olan faktörleri inceler. Yeni tarım makineleri ve aletleri geliştirir. Endüstriyel kirlilik konusunda kamuoyunu bilgilendirir.

5- Uzay Mühendisi:

Uzay araçlarının tasarımında ve yapımında aktif olarak görev alırlar. Roketlerin bakım ve onarımını da gerçekleştiren uzay mühendisliği, en yeni mühendislik dallarından biridir.

6-Enerji Sistemleri Mühendisi:

Başta petrol ve kömür olmak üzere fosil yakıt kaynaklarının hızla tıkandığı günümüzde enerji sistemleri mühendisleri, alternatif enerji kaynaklarını araştırır. Bununla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş, hidrolik ve jeotermal santrallerinde görev alırlar.

7- Makine Mühendisi:

Üretimde kullanılacak yeni makineleri tasarlar ve üretir. Bu makinelerin mümkün olduğunca ekonomik, çevreye uyumlu ve pratik olmasına özen gösterir. Yeni üretilen makineleri inceler. Makinelerde sistem hatası varsa bu hataların düzeltilmesi için rapor hazırlar. Kalite kontrol ve denetleme de yapan makine mühendisleri genellikle inşaat ve ulaşım sektöründe çalışır.

7- Gıda Mühendisi:

Gıdaların sağlıklı bir şekilde üretilmesi ve depolanması için projeler üretir.

Mühendis Nasıl Olunur?

Türkiye'deki her şehirde en az bir tane mühendislik fakültesi bulunuyor. Mühendis olmak için bu fakültelerin 4 yıllık lisans bölümünden mezun olmak gerekmektedir.

Mühendislerin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

1- Matematik, fizik, biyoloji ve kimya gibi alanlarda bilgi sahibi olmak

2- Tasarım, planlama ve uygulama alanlarında görev almak

3- Kamunun yararına projeler geliştirmek

4- Çevrede, üretim tesislerinde ve çeşitli yapılarda araştırma yapmak. Araştırmaların sonunda rapor hazırlayıp yetkili mercilere iletmektir.

5- Bilimsel yöntemler kullanarak yeni sistemler geliştirmek