Gündem Telefonunuz kaybolur veya çalınırsa bunları yapın! İşte o adımlar

Telefonunuz kaybolur veya çalınırsa bunları yapın! İşte o adımlar

24.04.2024 - 21:35 | Son Güncellenme:

Telefonunuz kaybeder veya çaldırırsanız mutlaka bu adımları yapın! Telefonlar dolandırıcıların eline geçince vatandaş hem mağdur hem de davalık olabiliyor. Peki, başımıza böyle bir şey gelirse nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? İşte detaylar...

Teknoloji hayatımızın her alanında artık. Akıllı telefonlar sayesinde neredeyse tüm işlerimizi onun üzerinden bir tıkla halledebiliyoruz. Telefonumuzu kaybetmek ya da çaldırmaksa tam bir kabus senaryosu bu yüzden. Çünkü telefonlar dolandırıcıların eline geçince vatandaş hem mağdur hem de davalık olabiliyor. Peki, başımıza böyle bir şey gelirse nasıl bir yok izlememiz gerekiyor? Yanıtı Kanal D Ana Haber'de ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Telefonunuz kaybolur veya çalınırsa bunları yapın İşte o adımlar

CEP TELEFONUNUZU KAYBEDERSENİZ NE YAPMANIZ LAZIM!

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) telefonunu kaybeden ya da çaldıran kişiler için izlemesi gereken yol ve yöntemleri anlatan bir rehber yayımladı.

İLK OLARAK E-DEVLET'E GİRİLMELİ

Cihazı çalınan ya da kaybolan kişiler ilk olarak e-devlete girip 'çalıntı ihbar kaydı' yapması gerekiyor. Bunun için cep telefonunuzun 15 haneli imei numarasını bilmeniz gerekiyor. İlk iş bu numarayı bir yere kaydetmek.

Telefonunuz kaybolur veya çalınırsa bunları yapın İşte o adımlar

ONAYLANIP ONAYLANMADIĞI KONTROL EDİLMELİ

E-devlet üzerinden imei numarasını girerek kayıp ya da çalıntı ihbarı yaptıktan sonra onaylanıp onaylanmadığı da yine aynı sistemden öğreniliyor. Bir sonraki adım da emniyet güçlerine ve adli mercilere başvurulması olmalı.

Haberin Devamı

Telefonunuz kaybolur veya çalınırsa bunları yapın İşte o adımlar

HATTI TAKMADAN ÇALDIRDIYSANIZ NE OLACAK?

Peki ya cihaza hattınızı takmadan çaldırdıysanız ne yapmanız gerekiyor? Bu durumda ise ıslak imzalı dilekçe ile Bilgi Teknolojileri Kurumu'na (BTK) müracaat edilmesi gerekiyor. Cihaz bulundu ama nasıl açılacak derseniz, duyurulan o rehbere göre yine e-devlet üzerinden başvuru yapılması yeterli olacak.