Gündem ‘Süs’ gözüyle bakamayacaklar

‘Süs’ gözüyle bakamayacaklar

07.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ev ve Süs Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkındaki Yönetmeliğin adı “Ev Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmelik” olarak değiştirilerek, “süs” ibareleri kaldırıldı. Can dostlar için öngörülen kimlik belgesinin tanımına “mikroçip numarası” eklendi.

‘Süs’ gözüyle bakamayacaklar

MELTEM GÜNEŞ Ankara - Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre, ev hayvanlarının üretildikleri, alınıp satıldıkları, geçici süreler barındıkları ve eğitildikleri il müdürlüğünce çalışma izni verilen iş yerlerinde, Tarım ve Orman Bakanlığınca kimliklendirilmesi istenilen türlerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması zorunlu hale getirildi. Kimliklendirme ve kayıt altına alınma işlemlerine dair usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenecek.

Haberin Devamı

Kimlik belgesi

Kimlik belgesi, “bakanlıkça tanımlanması gereken hayvan türlerine ait bilgileri, sahip bilgisini, mikroçip numarası ve benzeri bilgileri içeren belge” olarak tanımlandı. Çalışma izni almak için gerekli belgelere de satış yerleri için Hayvanları Koruma Kanuna göre yerel yönetimler tarafından düzenlenen eğitim sertifikasının aslı veya il müdürlüğünce onaylı fotokopisi eklendi. Zati ihtiyaç çerçevesinde hayvan sahibi olan gerçek ve tüzel kişiler, ihtiyaç fazlası hayvanlarını Yönetmelik kapsamında çalışma izin belgesi almış ev hayvanı üretim ve satış yerlerine devretmeleri halinde, bu işlemin iş yeri yetkililerince devredildiğine dair belgeyi sunmaları gerekecek. İş yeri veteriner hekimi işten ayrılmak istediğinde ya da işveren veteriner hekimin işine son vermek isterse, bir ay önceden birbirlerine, il müdürlüğüne ve bağlı bulunulan veteriner hekimler odasına dilekçeyle bildirecek.

Haberin Devamı

Değişiklikler bildirilmeli

Çalışma izni almış hayvan üretim, satış, barınma ve eğitim yerleri, il müdürlüğünün izni olmadan vaziyet planlarında herhangi bir değişiklik veya ilave yapamayacak. Adres, faaliyet alanları, faaliyet gösterilen türlerden herhangi birinde değişiklik olursa çalışma izni geçerliliğini kaybedecek. Değişiklik hallerinde bu durum en az bir ay önceden dilekçeyle il müdürlüğüne bildirecek. Yönetmeliğe geçici maddeler de eklendi. Buna göre, sadece ev hayvanı satış yeri çalışma izni olan iş yerlerinde, en geç 14 Temmuz’a kadar kedi ve köpek türü bulundurulabilecek. Mevcutta alınmış çalışma izinleri de 31 Aralık tarihine kadar bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar kapsamında yenisi ile değiştirilecek.