Gündem Şarbon nedir, bulaşıcı mı? Şarbon hastalığının belirtileri nelerdir?

Şarbon nedir, bulaşıcı mı? Şarbon hastalığının belirtileri nelerdir?

25.02.2020 - 15:33 | Son Güncellenme:

Şarbon diğer adı ile dalak yanığı antraks ve anthrax adlı bakteriler nedeniyle oluşan zoonotik karakterde bulaşıcı bir hastalıktır. Şarbon hastalığı genellikle omurgalı hayvanlarda sık görülmekle birlikte insanlarda da görülebilmektedir. İnsanlara hayvanlarla temas ve hayvan ürünlerin sebebiyle geçebilmektedir. İşte Şarbon hastalığı hakkında merak edilenler...

Şarbon nedir, bulaşıcı mı Şarbon hastalığının belirtileri nelerdir

Şarbon nedir sorusu merak içerisinde araştırılmaya devam ediyor. Özellikle omurgalı hayvanlarda görülen Şarbon hayvanlar ile temas ve hayvan ürünlerinin tüketilmesi nedeniyle de insanlara bulaşabilmektedir. Sığır, Manda ve Deve gibi büyükbaş hayvanların yanı sıra koyun keç gibi küçükbaş hayvanlarda görülen Şarbon evcil hayvanlarda da görülebilmektedir. Şarbon hastalığına genellikle hayvanla meşgul olan kişilerde dericilerde veteriner hekimlerde ve pataloglarda rastlanabilmektedir.

Haberin Devamı

ŞARBON NEDİR, NASIL BULAŞIR?

Bilinen en eski zoonotik hastalıklardan birisi olan şarbon; özellikle sığır, koyun, keçi, deve gibi ot yiyen hayvanlardan insanlara bulaşan zoonotik bir hastalıktır. Antraks olarak da bilinen şarbon hastalığı ülkemizde çoban çıbanı ve karakabarcık gibi isimlerle de anılmaktadır.

Etkeni sporlu bir bakteri olan Bacillus anthracis olan hastalık, esas olarak ot yiyen hayvanlarda görülür. Etçil hayvanlar enfeksiyona daha dirençlidirler. Hastalık hayvanlar arasında salgınlara neden olarak ölümlere yol açmakta ve önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır.

Şarbon insanlara üç şekilde bulaşmakta ve bulaşma şekline göre de adlandırılmaktadır:

Deri şarbonu, hasta hayvanlara, bunların etine, derisine, bu hayvanların kirletmiş olduğu eşya veya malzemelerle temas edilmesiyle,

Haberin Devamı

Sindirim sistemi şarbonu, şarbon mikrobu bulaşmış gıdaların, özellikle de şarbonlu hayvanların etlerinin yenmesiyle,

Akciğer şarbonu, şarbon sporuyla bulaşık tozların veya hayvan tüylerinde ve kıllarında bulunabilen sporların solunmasıyla bulaşmaktadır.

İnsan hastalığının genel kaynağı hasta, ölen hayvan veya kontamine hayvansal materyaller ile doğrudan veya dolaylı temas ile olmaktadır.

Görülme sıklığı gittikçe azalmasına rağmen şarbon ülkemizde de görülmektedir. Ülkemizde genel olarak deri şarbonu görülmektedir. Deri şarbonunda lezyonlar genellikle vücudun açık yerlerinde görülür. Şarbon sporlarının deriden girdiği yerde, ilk önce böcek ısırığına benzer biçimde kabarık, kaşıntılı bir şişlik oluşur. Bu şişlik 1-2 gün içerisinde içi su dolu kabarcığa dönüşür ve daha sonrada ağrısız, genellikle 1-3 santimetre genişliğinde ortasında karakteristik siyah renkte ölü dokunun yer aldığı bir yara meydana gelir.

Hayvancılıkla uğraşanlar, çobanlar, kasaplar, mezbaha işçileri, dericilik sanayinde çalışanlar, veteriner hekimler, hastalığın yaygın olduğu bölgelerde ölen hayvanların kesildiği veya yerleşim yerlerine yakın ölen hayvanların gömüldüğü yerlerde oynayan çocuklar şarbon yönünden risk gruplarını oluşturmaktadır.

Haberin Devamı

Şarbon tedavisi olan bir hastalıktır. Uygun antibiyotikler ile kısa sürede tedaviye başlanması durumunda tamamen iyileşme olur.

Hastalıktan korunmak için;

Şarbonlu olduğundan şüphelenilen veya şarbondan ölen hayvanlar asla kesilmemeli, derileri yüzülmemeli ve etleri tüketilmemelidir.
Şarbondan şüpheli hayvan ölümleri derhal veteriner hekime haber verilmelidir.
Şarbondan ölen hayvanlar 2 metre derinliğinde çukurlar açılarak gömülmelidir.
Hasta hayvanların bulundukları yerler ve taşındıkları nakil vasıtaları temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
Hasta hayvanların temas ettiği yemler, altlıklar ve gübre gibi bulaşık materyaller yakılarak imha edilmelidir.
Riskli bölgelerde hayvanlar şarbona karşı aşılattırılmalıdır.