Gündem Mide yanması sorunu ve çözümleri

Mide yanması sorunu ve çözümleri

27.04.2018 - 16:16 | Son Güncellenme:

Çeşitli yemeklerden sonra oluşan mide yanması, zaman zaman herkesin başına gelmiş durumlardan biridir. Fazla yağlı, baharatlı ve ekşi besin tüketiminden sonra mide yanması görünür. Kimi zaman kısa süreli kimi zamansa daha uzun süreli yanmalar oluşabilir. Oluşan bu yanmaları hafifletmenin birçok yöntemi vardır. O zaman öncelikle mide yanmasının neden olduğuna ve mide yanması hâlinde nelerin iyi gelebileceğine bakalım.

Mide yanması sorunu ve çözümleri

Mide yanması neden olur?

Haberin Devamı

Mide yanması, midede ki asidin yemek borusuna doğru çıkarak gırtlakta oluşturduğu ekşime ve yanma hissine verilen addır. Yemek esnasında besinleri yeteri kadar çiğneyip, öğütmeden yutmanız ve tercih ettiğiniz ağır beslenme şekilleri midenizin yanmasına neden olur. Mide kolaylıkla sindiremediği besinlerden dolayı yanma yapar. Mide yanmasını çekmemek için besinlerinizi yutmadan önce iyice öğütmeli ve daha hafif besinler tercih etmenizde fayda var.

Mideniz de yanma hissettiğinizde iyi gelmesi için farklı yöntemler uygulayabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda neler yapabileceğiniz hakkında biraz bilgi verelim.

Mide yanmasına neler iyi gelir?

Mideniz yandığında süt için

Mide yanmanızı hissettiğiniz de içeceğiniz bir iki yudum süt midenizi rahatlatacaktır. Ancak mide ülseri olan kişiler süt tüketiminden uzak durmalıdırlar.

Haberin Devamı

Yanma esnasında karbonatlı su da içilebilir

Karbonat midenizdeki hidroklorik asidin etkisini azaltmada işe yarar. Bu yüzden mide yanması esnasında bir bardak su içerisine 1 çay kaşığı karbonat ekleyerek içebilirsiniz. Bu karışım rahatlamanıza yardımcı olur.

Yemeklerden sonra sakız çiğneyin

Yemeklerden sonra yarım saat, 45 dakika sakız çiğneyerek midenizin besinleri öğütmesine ve mide asidinizin etkisini azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. Çiğnediğiniz sakız sayesinde sindiriminiz kolaylaşacak ve mide yanmalarınız önlenmiş olacaktır.

Mide yanmanız varsa daha bol giysiler tercih edin

Mide yanması olan kişiler daha bol giysiler tercih etmeli ve kemerlerini çok fazla sıkmamalıdırlar. Çünkü mide yanması, midenizdeki asidin yemek borunuzdan yukarı çıkmasıyla oluşuyordu. Midenize baskı yaratıp onu sıkarak bu işlemi kolaylaştırırsınız, bu yüzden daha bol giysiler ve daha az sıkılmış kemerler mide yanmanızı azaltacaktır.

Mide yanması esnasında ayağa kalkın

Mide yanmasında bireyin pozisyonunun da önemi çoktur. Oturan ve yatan bireylerin pozisyonları mide yanması oluşturabiliyor. Sırtınızı dik tutmanız, yanma sürecinde size yardımcı olacak pozisyonlardan biridir.

Mide yanmasına iyi gelecek besinler arasında şunlarda vardır:

Haberin Devamı

-Patates (çiğ ya da haşlanmış şekilde tüketilebilir)

-Ispanak (çiğ ya da haşlanmış şekilde tüketilebilir )

-Hurma

-Tarçınlı (bal birlikte karıştırılarak yenir)

-Muz

-Kavun

-Lifli yiyecekler