Gündem Kadına yönelik yargılar anlamsız

Kadına yönelik yargılar anlamsız

26.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yetkin olmayı cinsiyetle ilişkilendirmenin doğru olmadığını belirten Açıkgöz, “Kişi bir konuda sürekli öğrenir, çalışır ve tutkusunu korursa o konuda bir gün mutlaka yetkin olur” dedi...

Kadına yönelik yargılar anlamsız

Türkiye’nin nadir kadın polisiyecilerinden biri olan Ekin Açıkgöz’ün yeni kitabı “Her İşte Bir Hayır Vardır”, raflardaki yerini aldı. Yazar Açıkgöz ile Ayizi Yayınları’ndan çıkan yeni kitabı “Her İşte Bir Hayır Vardır”ı ve kadın polisiyeciliği konuştuk.

Haberin Devamı

Kadın polisiye yazarına Türkiye’de sık rastlanmıyor, sebebi ne?

- İnsan kaynakları yönetiminde yetkinlik; bilgi, beceri ve tutumun bir arada bulunması olarak tanımlanıyor. Kişi bir konuda sürekli öğrenir, çalışır, tecrübe edinir ve tutkusunu korursa; o konuda bir gün mutlaka yetkin olur. Yetkinliği cinsiyetle ilişkilendirmekte zorlandığım kadar, “iyi aşçılar erkektir”, “kadınların eli ince işlere yatkındır” gibi genelleyen yargıları da anlamsız buluyorum. Dünya polisiyesini şekillendiren kadın yazarları okuyarak büyüdüm. Türk kadın polisiye yazarlarımız da kendi tarzları ve takipçileri olan başarılı kalemler.

Sayı olarak peki?

Sayı olarak az mıyız? Doğru olabilir. Bence bunun basit istatistiksel bir açıklaması var. Toplumsal hayatta etkin rol alan kadın sayısı arttıkça; kadın aşçı, kadın müfettiş ve kadın polisiye yazarı sayısı da artar. Ama sorunuza gelirsek; kadın olmak da polisiye yazarı olmak da harika.

Haberin Devamı


‘Kaçış edebiyatı’

Türkiye’de polisiye yazmak kolay mı? Bu konuda dünyanın pek çok ülkesinden ne yazık ki daha çok “ilham” kaynağı olabilecek olaylara tanık oluyoruz. Cinayetler vs.

Farklı coğrafyalarda farklı suç profilleri var. Bazı toplumlarda uyuşturucu perakendeciliği, bazı toplumlarda aile içi şiddet yaygın. Nerede yaşarsak yaşayalım; bebeklerin yüzlerine asit atıldığını okumanın dayanılacak bir tarafı yok. Bunlar tahammüle imkân olmayan haberler. Polisiye, suçun kendisinden ziyade, hikâyedeki gizemin ayadınlatılmasına yoğunlaşan bir tür. Hatta “kaçış edebiyatı” olarak etiketlenir bazen. Bu bir yüceltme mi, yoksa yergi mi, tartışılabilir. Neticede polisiye, insanlara kan ve vahşet sunmayı veya acı yaşatmayı amaçlayan bir tür değil. Polisiye okurken keyif alırız. Ben çocuklarıma yatmadan önce, ufak gizemleri çözen dedektif bir hayvanın maceralarını anlatıyorum. Bayılarak dinliyorlar. Onlara göre bunun kitabını da yazmalıymışım.


‘Keşfedilecek çok yazar var’

Tavsiyeleriniz var mı polisiye severlere?

Hem çeviri hem de telif polisiyeler için okuyuculara tavsiye edeceğim en kapsamlı arşiv, www.cinairoman.com sitesi. Burada pek çok yerli polisiye için önemli eleştirmenlerden tanıtım yazıları da okuyabilirler. İsmini sürekli duydukları polisiyecilerin yanı sıra, keşfedilecek bir çok yazar ve kitap olduğunu görecekler. Şu aralar site, atlattığı bir hacker saldırısından sonra toparlanmaya çalışıyor. Polisiye seven herkesin favorilerine eklemesini öneririm.

Haberin Devamı

‘Olasılık ve tesadüfün hikâyesi’

“Her İşte Bir Hayır Vardır” kitabı nasıl ortaya çıktı?
“Her işte bir hayır vardır” sözünü doğrulayacak bir hikâye oluşturmak istiyordum. Küçük bir dikkatsizlik veya kazanın geometrik oranda büyüyen bir faydası olması gerekiyordu. Araştırmalar yaptım. Medeniyet tarihi, kurgulardan daha tuhaf gerçeklerle dolu. Genetikle, toksinlerle, silahlarla ve SSCB ile ilgili öğrendiğim detayları hikâyeye bir ucundan katmak istedim. Bitirince, baktım roman olmuş. İstatistikte olasılıklar vardır, hayatta ise tesadüfler oluyor. Kitap biraz da olasılıklar ve tesadüfler üzerine bir hikâye.