Gündem HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

07.06.2018 - 11:48 | Son Güncellenme:

Köprü ve otoyollarda gişe kuyruklarını azaltmak, trafiği rahatlatmak için oluşturulan sistem HGS olarak adlandırılır. HGS gişelerinden geçiş yapmak için araçlarda HGS ürünü olması ve bu ürünün yeterli bakiyesinin bulunması gerekir. HGS ürünü olsa bile bakiye yeterli değilse geçiş ihlali yapılmış olur. HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır

Cezalı duruma düşmemek için HGS bakiye sorgulama işleminin yapılması önemlidir. Bu sorgulama e-Devlet, PTT, bankalar ve telefon ile yapılır. HGS geçişlerinde cezalı duruma düşmemenin bir başka yoluysa otomatik ödeme talimatı vermektir. Böylece bakiye eksildiğinde otomatik olarak güncellenecek ve geçiş tutarları ürüne bağlı hesap içerisinde yeterli seviyede olacaktır.

Haberin Devamı

HGS CEZA SORGULAMA VE ÖDEME HAKKINDA BİLGİLER İÇİN TIKLAYINIZ!

HGS BAKİYE SORGULAMA VE YÜKLEME HAKKINDA BİLGİLER İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

HGS BAKİYE SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

HGS bakiye sorgulaması birkaç farklı yöntemle yapılabilir. E-Devlet sitesini kullanmak bunlardan biridir. Turkiye.gov.tr adresine girildikten sonra giriş yapmak için e-devlet şifresi, mobil imza, internet bankacılığı bilgileri, T.C. kimlik kartı ve e-imza seçeneklerinden birisi seçilir. Hizmet birimleri arasında bulunan PTT Genel Müdürlüğü menüsüne gelinir. ''HGS Bakiye Sorgulama'' seçeneği ile sorgulama gerçekleştirilir.

444 1 778 ve 0850 460 60 60 numaraları aranarak da telefonla HGS bakiye sorgulama gerçekleştirilebilir. Banka şubeleri, mobil bankacılık kanalları ve banka müşteri hizmetleri de sorgulama yapılabilecek yöntemlerdir. Bunlara ek olarak ptt.gov.tr adresinden de bakiye sorgulaması yapmak mümkündür.

Haberin Devamı

HGS CEZA SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

HGS ceza sorgulaması yapmak için e-Devlet ve PTT sekmesi kullanılır. E-Devlet için turkiye.gov.tr adresine gidilir. Sisteme girdikten sonra PTT Genel Müdürlüğü alanına ulaşılır. ''Geçiş İhlali Sorgula'' kısmından sorgulama tamamlanır. Geçiş ihlali yapılması durumunda on beş gün içerisinde bakiye yüklemesi olursa, tutar tahsil edilir ve cezalı geçiş ücreti uygulanmaz. Aracında HGS ürünü olmayanlar ise aynı süre içerisinde HGS ürünü almaları ve içerisine bakiye yüklemeleri durumunda yine cezalı geçiş ücreti ödemezler.

GEÇİŞ İHLALİ SİSTEMDE NE ZAMAN GÖRÜLÜR?

HGS gişelerinde bulunan kameralar aracın görüntüsünü kaydeder. Böylece ihlalli geçiş yapan aracın plakası tanımlanır. Geçiş ihlalinin sisteme yüklenip görüntülenebilir olması ise iki üç gün sürer. Bu nedenle sürücülerin hatalı geçişlerini kontrol etmeleri için en doğrusu beklemeleridir. İhlalli geçiş sadece araçta HGS ürünü olmaması veya içerisinde yeterli bakiye olmaması durumlarında oluşmaz. Araç ve ürün sınıflarının birbiri ile uyumsuz olması da geçiş ihlali sorunu yaratır. Ayrıca HGS ürününde meydana gelen yıpranmalar veya montaj sorunları nedeniyle ürünün okunmaması durumunda da geçiş ücreti hesaptan tahsil edilemez. Bu durumda mevcut HGS ürününü değiştirmek gerekebilir.