Gündem HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır?

19.05.2018 - 13:42 | Son Güncellenme:

Araçların ücretli yollardan bekleme yapmadan geçmesine imkan veren Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), ilk defa 2012 yılında uygulanmaya başlanmıştır. Aynı yıl İzmir-Aydın, İzmir-Çeşme, Avrupa Otoyolu, Anadolu Otoyolu ve Niğde-Mersin-Şanlıurfa Otoyolları ve Boğaz Köprülerinde başlayan uygulamada geçiş ücretleri Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenir, PTT Genel Müdürlüğü tarafından toplanır.

HGS bakiye ve ceza sorgulaması nasıl yapılır

Hızlı Geçiş Sistemi, ön ödemeli HGS etiketlerinin ücretli yollarda ve köprülerde bulunan optik okuyucular tarafından tanınması ve geçiş ücretinin otomatik olarak etiketteki bakiyeden düşülmesi esasına göre çalışır. Etiketler PTT merkezlerinden ve şubelerinden alınır ve böylece sürücüler araçlarının plakasıyla HGS sistemine kayıt olurlar. Her geçişle birlikte etiketteki bakiye eksildikçe, değişik kanallarla kredi yüklemesi yapmak gerekir. Peki etikette yeterli bakiye bulunmazsa ne olur? Sürücüler HGS bakiyelerini nasıl öğrenebilirler?

Haberin Devamı

HGS CEZA SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

HGS'DE YETERLİ BAKİYE BULUNMAZSA NE OLUR?

HGS'nin uygulandığı Boğaz Köprülerini ve otoyolları kullanan sürücüler, HGS abonesi olmakla ve her zaman etiketlerinde yeterince kredi bulundurmakla yükümlüdürler. HGS abonesi olmayan ya da sisteme abone olduğu halde geçiş ücretini karşılayacak kadar bakiyesi bulunmayan araçlar, optik okuyucular tarafından tespit edilir. Bu sürücüler hakkında usulsüz geçme cezası düzenlenir ve araçların plakalarının kayıtlı olduğu iletişim adresine gönderilir. Sürücüler, cezanın kendilerine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde etiketlerine kredi yüklemesi yaparlarsa cezadan muaf tutulurlar. Geçiş ihlali cezası alan sürücülerin eğer HGS'ye kayıtlı değillerse, yine 15 gün içinde sisteme üye olmaları gerekir.
Çoğu sürücü, HGS bakiyesinin yetersiz olduğunu ancak bir ceza makbuzuyla karşılaştığında fark eder. Bunun önüne geçmek için zaman zaman bakiye sorgulaması yapmakta fayda vardır. Otomatik ödeme talimatı vermek ise, sürekli zihin meşgul eden ve vakit alan sorgulama işleminden kurtulmanın en etkili yoludur.

Haberin Devamı

HGS BAKİYESİ VE CEZASI NASIL ÖĞRENİLİR?

HGS'de araçlar aks sayısı ve aks mesafelerine göre 6 sınıf halinde gruplandırılır. Her grup aracın geçiş ücreti birbirinden farklıdır ve Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiştir. HGS'nin geçerli olduğu otoyollarda ve köprülerde nakit ödeme gişeleri bulunmaz. Bu yollardan geçişler sadece HGS ve OGS (Otomatik Geçiş Sistemi) ile mümkün olabilir. Her iki sistemin abonelik ve ücret tahsilatı işlemleri PTT tarafından yürütülür. Sorgulama, bakiye yükleme ve ceza ödemeleri de PTT'ye ait kanallardan yapılabilir. Sürücüler HGS bakiyelerini ve haklarında düzenlenmiş geçiş ihlali cezası olup olmadığını e-Devlet uygulamasından, PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan, HGS Müşteri Hizmetleri internet sitesinden ve epttavm.com web sitesinden yapabilirler.
HGS ile ilgili her türlü soru ve sorununuz için 0850 460 60 60 ya da 444 1 788 numaralı müşteri hizmetleri hatlarını arayabilirsiniz.