Gündem HGS bakiye sorgulama nasıl yapılır?

HGS bakiye sorgulama nasıl yapılır?

17.01.2018 - 10:28 | Son Güncellenme:

Sürücülerin otoyol ve köprülerden daha hızlı geçmesini sağlayan sisteme, HGS denir. HGS kartında yeterli bakiye olmadan geçiş yapanlar, ihlali geçiş yapmış sayılır. İhlali geçiş yapanlara da ceza kesilir. HGS bakiyesi ve cezası nasıl sorgulanır?

HGS bakiye sorgulama nasıl yapılır

HGS bakiye sorgulama işlemi; e-Devlet, PTT, bankalar ve telefon aracılığı ile gerçekleştirilebilir. HGS kartında sürücülerin sürekli bakiye bulundurması gerekir. Bakiye olmadan yapılan geçişlere ceza kesilir. Belirlenen gün içerisinde bakiye yüklenirse, sürücüler ceza ödemez. Otomatik ödeme talimatı verilerek de ihlalli geçişlerin önüne geçilmiş olur.

Haberin Devamı

HGS BAKİYE SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

HGS BAKİYESİ NASIL SORGULANIR?

HGS bakiye sorgulaması; e-Devlet dışında PTT, bankalar ve telefon aracılığı ile yapılabilir. Sorgulama seçeneklerinden en fazla kullanılan, e-Devlet seçeneğidir. e-Devlet üzerinden HGS bakiye sorgulama; turkiye.gov.tr internet sitesinden yapılır. Uygulamaya giriş yapıldıktan sonra, e-Hizmetler bağlantısından PTT Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. Menüden HGS bakiye sorgulama seçeneği ile sorgulama gerçekleştirilebilir.

Telefon ile HGS bakiye sorgulama; 444 1 778 ya da 0580 460 60 60 numaralı telefonlar aranarak yapılabilir. PTT ile HGS bakiye sorgulama; ptt.gov.tr internet sitesinden yapılabilir. Giriş yapıldıktan sonra ‘’HGS bakiye sorgulama’’ bağlantısı açılır. Bağlantıdan kalan bakiye öğrenilebilir. Bankalar aracılığı ile sorgulama ise; bankaların şubelerinden ve mobil uygulamalardan gerçekleştirilebilir.

HGS CEZASI NASIL SORGULANABİLİR?

HGS ceza sorgulama; PTT internet sitesinden ya da e-Devlet uygulamasından yapılabilir. e-Devlet ile sorgulama işlemi, turkiye.gov.tr internet sitesine giriş yapılarak gerçekleştirilebilir. e-Hizmetler bölümünden PTT Genel Müdürlüğü menüsünde bulunan ‘’HGS Geçiş İhlalli Geçiş’’ bağlantısından ceza sorgulaması yapılabilir. Ceza ödeme işlemi ise; banka şubelerinden, mobil uygulamalardan ve internet bankacılığı üzerinden gerçekleştirilebilir.

HGS KARTI BAŞKA ARAÇTA KULLANILABİLİR Mİ?

HGS kartları plakaya tanımlıdır. Plakaya tanımlı olan HGS kartı için ücretlendirme de plakaya yapılır. Bu nedenle HGS kartları başka araçlarda kullanılamaz. İhlali geçiş yapan sürücüler, geçiş yaptıkları tarihten itibaren 15 gün içerisinde HGS abonesi olurlarsa ya da HGS kartlarına yeterli miktarda bakiye yüklerlerse ceza ödemezler. Bakiye yüklemesi 15 gün içerisinde yapılmazsa, ihllalli geçiş için tebligat işlemleri başlatılır ve sürücülere geçiş için 11 kat ceza kesilir.