Gündem Hayat Türkiye’den mi başladı?

Hayat Türkiye’den mi başladı?

08.02.2024 - 06:46 | Son Güncellenme:

Türkiye, İtalya ve Peru’daki antik yanardağ bölgelerini inceleyen Sorbonne araştırmacıları, “Hayat, bu eski yanardağ patlamalarına yıldırım çarpmasıyla başlamış olabilir” dedi.

Hayat Türkiye’den mi başladı

Bazı bilim insanları yaşamın Dünya’ya uzaydan geldiğine inanıyor ancak yeni bir araştırma, hayatın gezegenimizde başladığını iddia ediyor. En saygın üniversitelerden Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nden araştırmacılar, Türkiye, İtalya ve Peru’daki antik yanardağ bölgelerini inceledikten sonra bu açıklamayı yaptı.

Haberin Devamı

Akademisyenler, binlerce yıl önce antik yanardağlarda meydana gelen volkanik patlamalara çarpan yıldırımların yaydığı nitrojenin Dünya’da yaşamı başlattığını düşünüyor.

İÇ ANADOLU

Sorbonne araştırmacıları, İç Anadolu’da, İtalya ve Peru’daki antik yanardağ bölgelerinde yaptıkları çalışmada yüksek düzeyde nitrojen buldu. Araştırmanın başyazarı Slimane Bekki şunları söyledi:

“Büyük bir volkanik patlama olduğunda çok fazla yıldırım düştüğünü biliyoruz. Azot da hayat için gereklidir. Azot, yıldırım çarpmasıyla birleştiğinde oksijenle reaksiyona girerek nitrojen oksit üretir ve bu nitrojen oksit daha sonra yaşamın yaratılıp sürdürebileceği toprağa salınır.”

KAPADOKYA’NIN ÇOK ÖZEL SIRLARI

- Kapadokya’yı peri bacaları oluşumuyla eşsiz bir bölge haline getiren doğa olayı, jeolojik zamanlardaki volkanik patlamalar.

Haberin Devamı

- 60 milyon yıl önce Toroslar’ın yükselip, Anadolu fayını sıkıştırmasıyla bölgedeki yanardağlar harekete geçmiş.

- Erciyes Dağı, Güllüdağ, Hasandağ bundan 10 milyon yıl önce lav püskürten aktif yanardağmış.

- Fransız ekip de Türkiye’de İç Anadolu’daki bu bölgede araştırma yaptı.

- Akademisyenler Güney Peru’yu ve İtalya, Napoli açıklarındaki volkanik adayı da inceledi.

- Yeni çalışma, yaşamı başlatanın volkanik patlamanın kendisi değil, Dünya atmosferinde yeterli nitrojeni yaratan volkanik yıldırım olduğunu gösteren ilk kanıtı ortaya çıkardı.

Hayat Türkiye’den mi başladı

SANTORİNİ’DE PATLAMA İZLERİ

Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki turistik adalarından Santorini’nin volkanik olduğu biliniyor. Yeni bir araştırmada ise Santorini açıklarında deniz tabanının incelenmesiyle, 520 bin yıl önce meydana gelen devasa volkanik bir patlamanın izleri bulundu. Su altında kalan yanardağın etrafındaki deniz tabanını açınca yarım milyon yıl önceki patlamanın izlerine ulaşan uzmanlar, “Santorini’nin tarihi yeniden yazılıyor” dedi. Santorini’de en son 1950’de volkanik patlama olmuştu.