Gündem Fitre kimlere verilir? 2019 Fitre tutarı ne kadar?

Fitre kimlere verilir? 2019 Fitre tutarı ne kadar?

23.05.2019 - 11:21 | Son Güncellenme:

Ramazan ayının büyük bölümü geride kaldı. Ramazan ayı içerisinde verilen fitre miktarı bayrama 11 gün kala vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Fitre, Ramazan ayı içerisinde verilen fakir bir kişinin bir günlük yiyecek ihtiyacının karşılanması ve bayrama sevincine iştirak etmesi için verilir. Peki Fitre kimlere verilir?

Fitre kimlere verilir 2019 Fitre tutarı ne kadar

2019 fitre tutarı vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. Ramazan ayı içerisinde verilen fitre dinimizce bir kişinin günlük yemek ihtiyacanın karşılanması ve bayram sevincine ortak olması için ekonomik anlamda kötü durumda olan müslümanlara verilen para olarak bilinmektedir. Peki Fitre kimlere verilir?

Haberin Devamı

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Hanefilere göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez:

Haberin Devamı

a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,
b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
c) Eşine,
d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa.

Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez.

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir.