Ramazan Banyo yapmak orucu bozar mı? Oruçluyken banyo yapılır mı, duş alınır mı? Diyanet cevapladı...

Banyo yapmak orucu bozar mı? Oruçluyken banyo yapılır mı, duş alınır mı? Diyanet cevapladı...

11.03.2024 - 11:53 | Son Güncellenme:

Ramazanın yaklaşması ile birlikte orucu bozan durumlar ile ilgili aramalar da hız kazandı. Peki, oruçluyken banyo yapılabilir mi? Diyanet İşleri yıkanmanın orucu bozup bozmayacağı konusundaki sorulara yanıt verdi. Duş almanın oruca zararı var mı?

Banyo yapmak orucu bozar mı Oruçluyken banyo yapılır mı, duş alınır mı Diyanet cevapladı...

Orucu bozan durumlar nelerdir. Ramazan ayı yaklaşıyor. Oruç ibadetini yerine getirecek olan Müslümanlar orucu bozan durumlarla ilgili aramalar yapıyor. En çok sorulan sorulardan birisi de banyo yapmanın orucu bozup bozmayacağı. İşte Diyanet tarafından verilen yanıt.

Haberin Devamı

BANYO YAPMAK ORUCU BOZAR MI?

Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamberin (s.a.s.) Ramazan’da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25).

Bu itibarla, ağız ve burundan mideye su kaçırmamak şartıyla oruçlu kişi yıkanabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220).

ABDEST ALIRKEN BOĞAZA SU KAÇARSA ORUÇ BOZULUR MU?

Orucun bozulması konusunda hata; abdest sırasında ağzını çalkalarken isteği dışında boğazına su kaçması örneğinde olduğu gibi, orucu bozan fiilin orucu bozma kastına dayalı olmayarak meydana gelmesidir. Orucu bozan fiilin hataen yapılması orucu bozar ve yalnızca kazayı gerektirir.
Hataen boğaza su kaçması, oruçlu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutarak yapılmış hükmünü alır ve oruç bozulmaz (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 222). Bir sahabî Resûlullah’a (s.a.s.), “Ey Allah’ın Resulü! Oruçlu iken unutarak yiyip içtim. Orucum bozuldu mu?” diye sormuş. Resûlullah (s.a.s.) da, “(Hayır bozulmadı) Allah seni yedirip içirdi.” (Ebû Dâvûd, Savm 39) cevabını vermiştir.

Haberin Devamı

Şafii mezhebine göre ise; abdest veya gusül alırken ağız ve buruna az miktarda alınan su, elde olmayarak boğazdan inerse oruç bozulmaz. Ancak serinlemek veya suyla oynamak ya da abdest ve gusülde gereğinden fazla abartılı bir şekilde ağza ve buruna su almak gibi meşru olmayan bir sebeple su boğazdan aşağı inerse oruç bozulur. Çünkü bu durumda oruçlu kişi kendisine emredilmeyen bir işi yapmıştır (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 629-630).