Gündem Bu proje engelleri ortadan kaldıracak

Bu proje engelleri ortadan kaldıracak

04.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Beyaz Masa, iletişimde sıkıntı yaşayan engellilere görüntülü yardımcı oluyor

Bu proje engelleri ortadan kaldıracak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2015’te işitme, görme ve konuşma engelli vatandaşlara yönelik hayata geçirdiği “Gözüm Kulağım İstanbul” projesiyle engelleri ortadan kaldırıyor. İletişimde sıkıntı yaşayan engelli vatandaşlar, görüntülü çağrı hizmetiyle Beyaz Masa’yı arıyor ve karşılarına çıkan işaret dili bilen personelden yardım alıyor.

Haberin Devamı

Ücretsiz hizmet

Günde 70 çağrı alan birimin 20 çalışanı, 2 yıl boyunca özel olarak işaret dili eğitiminden geçmiş. Beyaz Masa’nın ilgili biriminde günün her saati çağrılara yanıt veren temsilciler, hastanede, adliyede, bankada, mağazada iletişim problemi yaşayan engellilere tercümanlık yapıyor. Ücretsiz sunulan hizmet, görme engellilerin son kullanma tarihini okumak ve yol tarifi gibi sorunlarının çözümünü sağlarken, işitme engelliler de anlaşmazlık yaşadıkları durumlarda 153’ü arayarak görüntülü görüşme sonrası tercümanlık hizmetinden faydalanıyor.

Engelliler konusunda dünyadaki başarılı projeleri yakından takip ettiklerini belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürü Atakan Yılmaz, “Diyalize gitmek için araç talebinde bulunan veya toplu taşıma araçlarıyla hastaneye ulaşamayan engelli vatandaşlarımız arıyor. Sağlık çalışanlarına engelli hastaları konusunda yardımcı oluyoruz” diye konuştu. Yılmaz, görme engelli vatandaşların da markette alışveriş yaparken bir sütün son kullanma tarihini sorgulama gibi konularda dahi çağrı merkezini arayabildiklerini belirtti. Yılmaz, “Böyle bir durumda görüntülü çağrıya yanıt veren personelimiz engelli vatandaşımızın okumak istediği bölümü tarif ederek ekrana doğru yaklaştırıyor ve merak edilen noktaları aydınlatıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Kayıt yaptırın’

Yılmaz çağrı merkezi hizmetinden nasıl faydalanılacağını da şu şekilde tarif etti: “Engelli vatandaşlarımızın görüntülü çağrı işleminden yararlanabilmelerinin yolu kayıt yaptırmaktan geçiyor. Kayıt için; Web üzerinden “gozumkulagim.ibb.istanbul” sitesinden, IOS/Android telefon veya tabletlerde, gözüm kulağım ifadesi aratılarak uygulama telefonlara indirilebiliyor.”

Bu proje engelleri ortadan kaldıracak
KÜÇÜK NAZAR HAYATA DANSLA TUTUNUYOR

Samsun’un Atakum ilçesinde yaşayan Yiğit çiftinin doğuştan engelli 7 yaşındaki kızları Nazar, dansla hayata tutundu. Şerife ve Enes Yiğit çiftinin iki çocuğundan biri olan ve belden aşağısı felçli doğan Nazar, dans ederek mutluluğu yakaladı. Tüm vaktini annesiyle geçiren küçük Nazar’ın bir yıl önce fizyoterapistinin önerisiyle Samsun Engelsiz Dans ve Engelliler Spor Kulübü Derneğinde tanıştığı dansla tüm yaşamı bir anda değişti.

Haberin Devamı

‘Onları seviyorum’

Dans etmeyi çok sevdiğini söyleyen Nazar Yiğit, “Dansa başladığımda çok mutlu oldum. Hayatım değişti. Başka ülkelere gidip danslar yapıyoruz. Yeni yerler gördüm, yeni arkadaşlarım oldu. Dans ederken kendimi mutlu hissediyorum” diyerek mutluluğunu dile getiriyor.

Nazar, Atakum Yaşam Merkezi’nde dernek üyeleriyle çalışmalarını sürdürdüklerini ifade ederek, “Hocalarımı ve arkadaşlarımı çok seviyorum. Onlar da beni çok seviyor” ifadelerini kullandı.