Gündem Bilişimde Rusya ile stratejik ortaklık

Bilişimde Rusya ile stratejik ortaklık

27.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türk ve Rus bilişim sektörü temsilcileri Antalya’da buluştu. Russoft temsilcisi Starodubtsev, Rus şirketlerin bütün kodları paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.

Bilişimde Rusya ile stratejik ortaklık

MİTHAT YURDAKUL/ANTALYA- Türk-Rus Karma Ekonomik Komisyonu Ankara’da toplanırken, Antalya’da da iki ülkenin bilişim sektörü temsilcileri bir araya geldi. İki ülke arasındaki çalışma grubu başlıklarına bilişim sektörünün de dahil edilmesi için çalışma başlatılırken, bu kapsamda ilk adım Türkiye Bilişim Derneği ile Rusya Federasyonu Yazılım Geliştiricileri Derneği (Russoft) arasında imzalanan iş birliği protokolü ile atıldı.

Haberin Devamı

Bilişimde Rusya ile stratejik ortaklık

Rahmi Aktepe

Protokolün imza töreninde konuşan TBD Başkanı Rahmi Aktepe, “Her ne kadar biz yerli ve milliliğin altını kalın çizgilerle çizsek de bu sektörün bir iş birliğine ihtiyacı olduğunun bilincindeyiz…  Bu protokol kapsamında da karşılıklı teknoloji transferi konusunda neler yapabileceğimizi ilerleyen günlerde belirleyeceğiz” dedi.

‘Partner görüyoruz’

Russoft Türkiye Temsilcisi Ivan Starodubtsev ise “Şimdi biz bu protokolü imzalayarak, Rusya-Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu’nda bir çalışma grubu oluşturmanın temelini atacağız. Sonrasında iş birliklerini konuşacağız. Bu protokol iki ülkenin de menfaati için çok önemlidir. Rusya olarak biz Türkiye’yi pazar ülke olarak değil partner ülke olarak görüyoruz. Rus şirketler Türkiye’ye gelip yatırım yapmaya ve bütün kodları açık bir şekilde paylaşmaya hazırdır. Türkiye üzerinden üçüncü ülkelere de girmeyi planlıyoruz. Türk şirketlere de TBD aracılığıyla Rusya’da yardımcı olarak kapılarımızı Türk şirketlere açmak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Demirören Lisesi örnek’

Eğitimin önemine dikkat çeken TBD Başkanı Rahmi Aktepe, “En önemlisi teknik liseler. Teknik liseler son birkaç yıldır eskiye göre daha tercih edilebilir hale geldi. Örneğin ASELSAN ve Demirören’in teknik liseleri. İlk yüzdeki insanları okula alıyorlar. Dolayısıyla burada bir gelişme var. Veliler de artık buraları tercih eder hale gelecekler. Bu da sektörün çok işine yarayacak” dedi.

Bilişim adası KKTC

Mart 2024’te Moskova Teknoloji Forumu’nun düzenleneceğini belirten Starodubtsev, Türk şirketleri de davet etti. Starodubtsev, “Derneğimize Türkiye’de iş yapmak için çok büyük talepler geliyor. Her aşamada isteklerini karşılamaya çalışıyoruz... İstanbul Teknokentte olmak için bizden yardımcı olmamızı isteyen firmalar var” dedi.

Starodubtsev, KKTC’nin bilişim adasına dönüştürülmesi projesiyle de ilgilendiklerini belirtti.