Gündem ‘Bilim ve teknolojide şahlanışa geçiyoruz’

‘Bilim ve teknolojide şahlanışa geçiyoruz’

29.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’yi dünyanın her yerindeki bilim insanlarımız için cazibe merkezi yapmayı hedefliyoruz. Bu amaçla ihdas ettiğimiz programla geri dönen araştırmacılarımız sayesinde bilim ekosistemimizi güçlendiriyor, beyin göçünü tersine çeviriyoruz” dedi.

‘Bilim ve teknolojide şahlanışa geçiyoruz’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - TÜBA ve TÜBİTAK Ödülleri, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Programa katılarak ödüllerini bilim insanlarına takdim eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

TEKNOLOJİK BAĞIMSIZLIK: Ülkemiz Milli Teknoloji Hamlesi rehberliğinde gerçekleştirdiği çalışmalarla dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefine adım adım yaklaşıyor. Biz siyasi bağımsızlığın teknolojik bağımsızlıktan geçtiğine inanıyoruz.

BEYİN GÖÇÜNÜ TERSİNE ÇEVİRDİK: Ülkemizde bir kesim, arkasına önüne bakmadan her konuyu istismar etmekte sınır tanımıyor. Bunlardan biri de beyin göçü meselesidir. Öncelikle genç beyinlerimizin kendilerini geliştirmek için yurt dışına çıkmasına karşı olmadığımızı, tam tersine bunu desteklediğimizi belirtmek isterim. Bugün Çin’in başarısının en büyük sebeplerinden biri olarak, yurt dışına okumaya giden gençlerinin oralarda kazandıkları tecrübeleriyle ülkelerine yaptıkları katkılar gösterilmektedir. Biz de TÜBİTAK aracılığıyla bu doğrultuda önemli adımlar atıyoruz. Sadece kendi gençlerimizin yurt dışında tecrübe sahibi olmasını sağlamakla kalmıyor, Türkiye’yi dünyanın her yerindeki bilim insanlarımız için cazibe merkezi yapmayı hedefliyoruz, beyin göçünü tersine çeviriyoruz. Ülkemiz artık modern, gelişmiş, nitelik ve nicelik açısından dünyayla yarışır bir bilim ve teknoloji ekosistemine sahiptir.

Haberin Devamı

FETRET DÖNEMİNİ BİTİRİYORUZ: Bir dönem dünya çapındaki bilim insanları hep bizim gönül coğrafyamızdan çıkıyordu... Daha sonra bilim ve teknoloji çalışmalarında önemli bir durgunluk dönemi yaşadık. İnşallah artık bu fetret dönemini bitiriyor, bilim ve teknolojide yeniden şahlanışa geçiyoruz. Bu coğrafya tekrar bilimin ve teknolojinin önde gelen merkezlerinden biri olacaktır.

TÜRK YAPAR: Adına şarkılar yazılan TB2 ile başladığımız yolculukta önce Akıncı’ya sonra insansız muharip savaş uçağımız Kızıl Elma’ya geldik... Demek ki bu millet Türkoğlu Türk yapar mı yapar ve şu anda bunu yapıyor.

TÜBİTAK Bilim Ödülleri

TEŞVİK ÖDÜLLERİ: Doç. Dr. Mehmet Yağmurcukardeş, Prof. Dr. Evren Mutlugün, Doç. Dr. Mehmet Cengiz Onbaşlı, Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, Prof. Dr. Özge Çevik, Doç. Dr. Fatih Kocabaş, Doç. Dr. İlyas Çağlar Yılgör, Doç. Dr. Sabahat Çiğdem Bağcı, Doç. Dr. Eyüp Doğan, Dr. Öğr. Üyesi Maissam Nimer, Doç. Dr. Kemal Yıldız, HİZMET ÖDÜLÜ: Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı.

Haberin Devamı

BİLİM ÖDÜLLERİ: Prof. Dr. Vural Gökmen, Prof. Dr. Fatih Özaltın.