Gündem Amasya'nın şehir merkezinden geçen ırmağın adı nedir? 2 Mayıs kopya sorusu

Amasya'nın şehir merkezinden geçen ırmağın adı nedir? 2 Mayıs kopya sorusu

02.05.2019 - 18:12 | Son Güncellenme:

Son zamanların en sevilen online bilgi yarışmalarından birinin daha bugünkü kopya sorusu Amasya ilimiz ile ilgili oldu. Peki bu akşam saat 20:30'da oynanacak yarışmadaki kopya sorusunun cevabı nedir?

Amasyanın şehir merkezinden geçen ırmağın adı nedir 2 Mayıs kopya sorusu

Her gün binlerce vatandaşımızın katılımıyla ve büyük bir keyifle online bilgi yarışmasının bu akşamki ipucu sorusu açıkandı. Peki Amasya ilimizden geçen bir ırmak ile ilgili olan bu 2 Mayıs ipucu sorusunun cevabı nedir?

SORU

Amasya'nın şehir merkezinden geçen ırmağın adı nedir?

CEVAP

Yeşilırmak Nehri

YEŞİLIRMAK NEHRİ

Yeşilırmak, Sivas'ın kuzeyinde Kösedağ eteklerinden doğan ve Çar?amba'dan Karadeniz'e dökülen nehir. Antik adı İris'ti.

519 km uzunluğundaki Yeşilırmak Tokat Amasya ve Samsun illerinden geçerken çeşitli akarsularla birleşir. 36.144 km²'lik su toplama havzası ile Türkiye yüz ölçümünün %5'ine karşılık gelir. Nehir başlıca üç kolun birleşmesinden meydana gelir. Ana kol olan Yeşilırmak'a Tokat Nehri (468 km) de denilir. Suşehri ile Zara arasından Kösedağ'dan doğar. Çevre kaynakları ve dereleri toplayarak Tozanlı Suyu adıyla akışa geçer.

Üzerinde 32 km² genişliğinde Almus Barajı bulunur. Tokat Nehri adını alır (Asıl Yeşilırmak), Turhal'dan sonra Çengel Boğazı'nı geçer, Amasya'ya ulaşır. Kelkit Çayı nehrin en büyük koludur. Uzunluğu 320 km, yağış havzası 10.000 km²'dir. Diğer kolu Çekerek Çayı 12.000 km² havzaya, 256 km uzunluğa sahiptir. Tokat Nehri ve Çekerek Çayı'nın birleştiği yerden Yeşilırmak başlar. Nehir Canik Dağları'nı bazen dar, bazen geniş fakat uzun bir boğaz vadi ile geçer