Gündem Akşener’e istifa çağrısı! İYİ Parti’nin ‘hür ve müstakil’ tercihi başarı getirmedi

Akşener’e istifa çağrısı! İYİ Parti’nin ‘hür ve müstakil’ tercihi başarı getirmedi

01.04.2024 - 05:47 | Son Güncellenme:

İYİ Parti, sadece bir il, 20 ilçe ve üç beldede belediye başkanlığı kazandı. Bu sonuçlar üzerine İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’e istifa çağrısı geldi.

Akşener’e istifa çağrısı İYİ Parti’nin ‘hür ve müstakil’ tercihi başarı getirmedi

Coşkun Ergül / ANKARA - İYİ Parti, 31 Mart seçimi için 79 il (Şırnak’ta katılmadı, Şanlıurfa adayı, isimler kesinleştikten sonra çekildi), 769 ilçe ve 150 belde olmak üzere toplam 998 yerde aday gösterdi. Yedi milletvekilini büyükşehirlerde aday gösteren İYİ Parti, yarışa girdiği 79 ilden sadece Nevşehir’de seçimi kazandı. İYİ Parti Nevşehir’de ipi, geçen seçimde AK Parti’den seçilip istifa eden Rasim Arı ile göğüsledi. İYİ Parti, Nevşehir il belediyesinin yanında, 20 ilçe ve üç belde belediyesinin sahibi oldu.

Haberin Devamı

ELİNDEKİLERİ KORUYAMADI

2019 seçiminde 18 ilçe, altı belde olmak üzere toplam 24 yerde belediye başkanlığını kazanan İYİ Parti dün ilçe belediyelerinden sadece Trabzon Yomra’yı elinde tutabildi. Mevcut Başkan Mustafa Bıyık, yeniden bu koltuğa oturdu.

İYİ Parti 2109’da belediyeyi kazandığı Antalya Elmalı, Çanakkale Eceabat, Zonguldak Gökçebey, Aydın İncirliova ve Kayseri İncesu ilçelerinde ise mevcut başkanların bu kez başka partilerden aday olması nedeniyle kaybetti. Elmalı, Eceabat, Gökçebey belediyeleri CHP’ye, İncirliova ve İncesu ise AK Parti’ye geçti.

İYİ Parti’nin 2019’da kazanıp, dünkü seçimlerde kaybettiği diğer ilçeler ise şöyle oldu:

- AK Parti’ye geçenler: Isparta Uluborlu, Samsun İlkadım, Yozgat Yerköy, Edirne İpsala- CHP’ye geçenler: Antalya Demre, Aydın Nazilli, Balıkesir Susurluk, Çanakkale Gökçeada, İzmir Tire, Karaman Ermenek

Haberin Devamı

- MHP’ye geçen: Çorum Sungurlu.

TRANSFER ADAYLAR

İYİ Parti, partilerinden aday gösterilmediği için transfer ettiği mevcut belediye başkanlarını aday gösterdiği ilçelerde de umduğunu bulamadı. Artvin, Adana’nın Çukurova ve Seyhan ilçeleri ile Aydın’ın Efeler ilçesi CHP’ye geçti.

‘HAKSIZLIĞA UĞRADIK’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dün oyunu Ankara Bilkent’teki Türkiye Emlak Bankası Ortaokulu’nda 4625 numaralı sandıkta oyunu kullandı. Eşi ile birlikte sandık başına gelen Akşener, “Gerçekten hür ve müstakil olarak ve ittifak siyasetine mahkûm olmadan bu ucube sistemin dayattığı bu sistemin dışına çıkmak elbette çok yorucu. Bana göre partimin hemen hemen her bir bireyinin haksızlığa uğradığı, çok iftiralarla karşı karşıya kaldığımız bu direnmenin Türkiye açısından, gençler açısından neye tekabül ettiğini bir yıl sonra daha iyi anlayacağız hep birlikte. Zorlu bir süreçti. Bedensel bir çalışma olduğu için bayağı da yoruldum” dedi.

KIVILCIMI YILMAZ ÇAKTI

Seçim kampanyası sürecinde “hür ve müstakil” kararının başarılı olamaması durumunda sorumluluğun kendisinde olduğunu belirtip bu durumda gerekeni yapacağını söyleyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e parti içinden ilk istifa çağrısı, Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz’dan geldi. Yılmaz, sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı: “İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’i istifaya davet ediyorum. Önümüzdeki genel seçimlerde ülkemizin AK Parti iktidarının kötü ve beceriksiz yönetiminden kurtulması için bugünden çalışmaya başlamalıyız. Bu sonuçlar göstermiştir ki yapacak çok işimiz var, kaybedecek vaktimiz yok. Bu yönde yapacağım çalışmalara ağırlık verebilmek için İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevimden istifa ediyorum.”

Haberin Devamı

‘YOL HARİTAMIZI BELİRLEYECEĞİZ’

İYİ Parti’den seçim sonrası ilk açıklamayı, Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu yaptı. Zorlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, milletin kanaatini ve mesajını sandıkta ortaya koyduğunu belirterek, “En önemlisi ülkemiz ve Türk demokrasisi bir kez daha ciddi bir sınav vermiştir. Bu vesileyle özellikle sandıklarda yer alan görevlilerimize ve bize destek veren tüm vatandaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı. Zorlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Halkımızın sandıkta vermiş olduğu karara elbette saygı duyuyoruz. Bu sonuçları en doğru şekilde okuyarak yol haritamızı belirleyeceğiz. Bu yol haritasının dün olduğu gibi bugün de Türkiye’nin milli çıkarlarını ve her Türk vatandaşının hakkını sonuna kadar korumaya odaklı olacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın. Bu kapsamda gerek belediye başkanlıkları gerekse belediye meclisi ve il genel meclisi sonuçlarının kesinleşmesiyle beraber tüm istişare ve değerlendirmeleri yaparak milletimizle paylaşacağız.”- ANKARA İHA