Gündem Akkuyu Nükleer Güç Santrali nerede? Akkuyu Nükleer Güç Santrali ne zaman bitecek? İşte son durum

Akkuyu Nükleer Güç Santrali nerede? Akkuyu Nükleer Güç Santrali ne zaman bitecek? İşte son durum

10.03.2021 - 16:08 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre; Akkuyu Nükleer Güç Santrali üçüncü ünitesinin temel atma töreni canlı bağlantı ile gerçekleştiriliyor. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katılıyor. Vatandaşlar ise Akkuyu Nükleer Güç Santrali nerede? Akkuyu Nükleer Güç Santrali ne zaman bitecek? sorularına cevap arıyor. İşte Akkuyu Nükleer Güç Santrali son durum...

Akkuyu Nükleer Güç Santrali nerede Akkuyu Nükleer Güç Santrali  ne zaman bitecek İşte son durum

Son dakika haberleri arasında yer alan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin açılışı yakından takip ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Üçüncü Ünitesinin Temel Atma Töreni'ne canlı bağlantı ile katılıyor. Vatandaşlar ise Akkuyu Nükleer Güç Santrali hakkında bilgi almak istiyor. Peki Akkuyu Nükleer Güç Santrali nerede? Akkuyu Nükleer Güç Santrali ne zaman bitecek? İşte son durum

Haberin Devamı

AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ NEREDE?

Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Mersin ilinin Gülnar ilçesinde bulunan Yanışlı mahallesinin Akkuyu mevkiinde inşa edilecek olan nükleer enerji santralidir.

AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ NEDİR?

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacaktır. Akkuyu sahası, imzalanan ikili devletlerarası anlaşma sonucunda Rus kamu şirketi Atomstroyexport'a (ROSATOM'a bağlı Atomenergoprom'un alt şirketi) bedelsiz olarak teslim edilmiştir. Rus kamu şirketi buraya kendi bulacağı finansal kaynaklarla nükleer santral inşa edecektir. 1. ve 2. ünitelerde üretilecek elektriğin yüzde 70’i ile ünite 3. ve 4. ünitelerde üretilen elektriğin yüzde 30’unu her ünitenin devreye girmesinin ardından 15 yıl süresince Türkiye Cumhuriyeti tarafından 12.35 ABD senti/kWh tarifesiyle satın alınacaktır. Fatih Dönmez, santralin 2023'te hizmete gireceğini söylemiştir. Her biri 1200 MWe'lık dört üniteden oluşup toplam üretim kapasitesi 4800 MWe olacaktır. Akkuyu’nun tam olarak faaliyete geçmesinden 8 yıl sonra Türkiye'deki enerji tüketiminin %5,5’ini; alım garantisi süresinin dolduğunda %4'ünü, tahminî ekonomik yaşamının sonu olan 2082'de ise %1,8’ini karşılayacağı tahmin edilmektedir.

Haberin Devamı

AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ NE ZAMAN BİTECEK?

14 Nisan 2015'te Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Rus Devleti Nükleer Şirketi ROSATOM Genel Müdürü Sergey Kiriyenko ve Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov'un katıldığı törenle tesiste bulunacak deniz yapıları ve limanın temeli atıldı. Temel atma sonrasında Krienkon temeli atılan deniz yapıları ve limanın ihalesini 394 milyon dolara Cengiz İnşaat'ın kazandığını açıkladı. 

Kasım 2017'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, santralin ilk reaktörünü 2023 yılında devreye almaya planladıklarını açıkladı.

Recep Tayyip Erdoğan (solda) ve Vladimir Putin 3 Nisan 2018'de gerçekleştirilen Akkuyu Nükleer Santrali'nin temel atma töreninde.
Nisan 2018'de Putin ve Erdoğan santralin birinci ünitesinin temelini attı.

Haberin Devamı

Haziran 2020'de Fatih Dönmez, ikinci ünitenin temelinin atıldığını duyurdu.

Santralin yapımı sırasında 12,6 milyon m3 kazı malzemesinin oluşacağı tahmin edilmekte ve bu malzemenin 4,8 milyonu dolgu malzemesi olarak, 7,8 milyonu da Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tahsis edilen bir alanda depolanacaktır.

AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ SON DURUM

Akkuyu Nükleer Güç Santrali üçüncü ünitesinin temel atma töreni canlı bağlantı ile bugün gerçekleştiriliyor. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katılıyor.