Gündem AK Parti’de önce kamp sonra kongre

AK Parti’de önce kamp sonra kongre

02.05.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan AK Parti MYK’da, ay sonunda milletvekilleri ve belediye başkanlarının katılacağı bir istişare kampının yapılması, ardından da olağan kongre sürecinin başlatılması planlandı

AK Parti’de önce kamp sonra kongre

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün yapılan “31 Mart seçim sonuçları” gündemli AK Parti MYK toplantısında, Teşkilât Başkanı Erkan Kandemir seçim sonuçlarına ilişkin sunum yaptı.

Haberin Devamı

Yapılan çalışmada partinin oy kaybı nedenleri arasında ilk üç sırayı “ekonomi/emeklilerin durumu, teşkilâtın zayıflığı ve yanlış aday tercihi” başlıkları aldı.

Bir önceki seçimlerde Cumhur İttifakı’na oy veren 5 milyon seçmenin 31 Mart’ta sandığa gitmediği kaydedilen sunumda, Yeniden Refah Partisi’ne en büyük oy kayışının sanılanın aksine AK Parti’den değil, Saadet Partisi’nden olduğu ifade edildi. Farklı partilere karşı kaybedilen Yozgat, Şanlıurfa, Sivas, Adıyaman gibi illerin yanı sıra 2019’a göre ciddi oy kaybı yaşansa da kazanılan Gaziantep, Kayseri gibi iller özel olarak ele alındı.

Ekonomik tablonun, seçimlerdeki oy kaybında en önemli etken olarak öne çıktığı belirtilen sunumda, teşkilâtta “nasıl olsa kazanacağız” algısıyla yaşanan rehavetin sonuçlara olumsuz etkisine işaret edildi.

Haberin Devamı

'PEYDERPEY YAPACAĞIZ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantıda, partide yapacağı değişiklik için, “Bulanık suda balık avlamak istemiyoruz. Kimseyi kırmadan incitmeden kardeşlik hukukuna riayet ederek değişimi peyderpey yapacağız. Değişim yaparken de cerrah titizliliğiyle çalışacağız” dediği öğrenildi. Erdoğan teşkilâtta yapılacak kapsamlı değişiklik için olağan kongre sürecinin başlatılmasını istedi.

MYK üyeleri kongre öncesi milletvekilleri ve belediye başkanlarının katılacağı bir istişare kampı yapılmasını önerirken, Erdoğan’ın da “Doğru olur. Geçen sene yapamadık, geciktik, bunu hemen yapalım” dediği belirtildi. Kamp için kesin tarih konuşulmadı ancak mayıs sonu ya da haziran başında yapılması öngörüldü. Kamptan sonra ise Erdoğan’ın talimatıyla öncelik büyükşehirlere verilmek üzere belde, ilçe ve illerde kongre sürecinin başlatılması kararlaştırıldı.

VEKİLLERE UYARI

Erdoğan, MYK sonrası bazı kurmaylarıyla, AK Partili bazı milletvekillerinin son dönemde tartışma konusu olan sosyal medya paylaşımlarına ilişkin görüşlerini paylaştı. Bu konuda milletvekillerine uyarıda bulundu.

'DİYALOG KAPIMIZ HERKESE AÇIK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan MYK’da, CHP lideri Özgür Özel ile bugün yapacağı görüşmeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan’ın “Özgür Bey randevu istedi; kendisini kabul edeceğiz. Anayasa süreci, önümüzdeki dönem ülkenin ihtiyacı olan yapısal değişim ve dönüşümler, maliye politikaları, tarım, milli eğitim, sağlık gibi başlıklar gündeme gelecektir. Muhalefet ile siyaset alanında görüşmeye devam edeceğiz. Diyalog kapımız herkese açık olacak” ifadelerini kullandığı belirtildi.

Haberin Devamı

22 MAYIS'TAKİ MKYK BEKLENECEK

Erdoğan’ın kongre öncesi MYK’da dar kapsamlı bir değişiklik yaparak partisini kongreye götürebileceği; asıl değişikliği ise olağan kongre sürecinde yapacağı ihtimali dillendiriliyordu. Ancak son MYK’da beklenen değişim olmadı. Kongre öncesi A takımında bir değişikliğe gidilmemesi ihtimalinin yanı sıra, Erdoğan’ın yapılan son anket ve veri analizi çalışmalarını gördükten sonra 22 Mayıs’ta yapılacak MKYK toplantısı öncesi MYK’da değişikliğe gidebileceği de değerlendiriliyor.