Dekorasyon Bu Gemi Hiç Batmaz: Batık Gemiden Yapılan Park Temp’L

Bu Gemi Hiç Batmaz: Batık Gemiden Yapılan Park Temp’L

Son Güncellenme:

.

Bu Gemi Hiç Batmaz: Batık Gemiden Yapılan Park Temp’L

Güney Kore, hemen her alandaki yükselişte olan ülkelerden biri. Hollywood’u neredeyse sollayacak kalitedeki sinema filmlerinden Japonya’ya kafa tutan teknolojisine, Gangnam Style ile gün yüzüne çıkan pop müzik başarısından ekonomi alanında devleşmesine kadar sayısız nokta, Güney Kore’yi değerli ve popüler kılıyor. Mimari konusunda da yaratıcılığını konuşturan ülkenin, en ilginç yapılarından kabul edilen “Temp’L” aslında bir park. Daha doğrusu, batık gemiden park. Kulağa ilk başta biraz garip gelse de, batık geminin getirildiği son halini gördüğünüzde ve bu eseri hazırlayanların düşüncelerine kulak verdiğinizde, başta hissettiğiniz şaşkınlığın yerini, hayranlık alacaktır.

Haberin Devamı

Geri dönüşüm sayesinde ortaya çıkan güzellik: Temp’L

Bu Gemi Hiç Batmaz: Batık Gemiden Yapılan Park Temp’L

Yıllar önce batmış ve artık hurda olarak dahi değerlendirilemeyecek kadar paslanmış dev bir kargo gemisinin ön kısmının kesilmesi ile oluşturulan yapı, alabildiğine sıra dışılık içeriyor. Kesilmesinin ardından ters çevrilerek zemine oturtulan ve iç dekorasyonu özenle yapılan gemi içerisinde; ağaç, oturma alanı, ikinci kattaki balkonlara ulaşım için döner merdiven ve daha sayısız detay bulunuyor. Özel açılarla konumlandırılan aydınlatmaları aracılığıyla günün ilerleyen saatlerinde de göz alıcı bir form kazanan Temp’L, Güney Koreli Shinslab Architecture’ın ellerinden çıkıyor. Japon koloni döneminden kalan Savunma Güvenliği Komutanlığı alanına inşa edilen ve çok sayıda Güney Koreli sanatçının, birbirinden başarılı eserlerinin sergilendiği Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi’nde ziyaret edilebilen Temp’L, kendine özgü yapısıyla müzenin yıldızlarından.

Haberin Devamı

Seul Genç Mimarlar Programı ödüllü en eski ama en yeni eser

Bu Gemi Hiç Batmaz: Batık Gemiden Yapılan Park Temp’L

Yaratıcı zihinlerin eseri olan ve geri dönüşüm konusunun kuvvetle vurgulandığı Temp’L isimli batık gemiden park, 2016 yılında Seul Genç Mimarlar Programı Ödülü’nü kazandı. Geçmişle geleceğin mükemmel bileşimi olarak kabul edilen yapı hakkında, Shinslab Architecture yetkilileri detaylı açıklamalarda bulunuyor. Geminin dış yüzeyinin aşınmış durumda bırakılmasına karar verdiklerini ifade eden yetkililer, iç kısmının ise beyaza boyanıp balkon ve diğer ögelerin yerleştirilerek huzur dolu bir mekan yarattıklarını sözlerine ekliyorlar. Temp’L’ın yalnızca mimari bir yaratım olmadığını, keza bu yapıya dikkatli bakanların duygu da bulabileceklerini belirten Shinslab Architecture yetkilileri, ziyaretçilerin ilgisini geri dönüşüme çekmeyi umuyorlar.

Bu Gemi Hiç Batmaz: Batık Gemiden Yapılan Park Temp’L

Güney Kore’nin başkenti Seul’deki Ulusal Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi’nin giriş kısmına yerleştirilen Temp’L, adının hakkını fazlasıyla veren, gerek dış görünüşü gerekse iç kısmı ile tam anlamıyla bir şaheser. Kente yolu düşenlerin mutlaka görmesi gereken eserler arasına rahatlıkla dahil olan batık gemiden park, Seul ve Versay (Fransa) temelli Shinslab Architecture’ın 14 yıllık başarısını tepe noktaya taşıyor.