Ekonomi Türkiye iş ve inşaat makineleri sektörü, 2023 yılında 2,26 milyar dolar ihracat yaptı

Türkiye iş ve inşaat makineleri sektörü, 2023 yılında 2,26 milyar dolar ihracat yaptı

09.05.2024 - 14:47 | Son Güncellenme:

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) verilerine göre, 2022 yılında yaklaşık 12 bin adet olan iş ve inşaat makinaları iç pazar satış rakamı, yaşanan büyük pazar artışıyla birlikte 2023 yılında 15 bin adede erişti. Bu yılın ilk çeyreğinde iş ve inşaat makinaları sektöründe iç pazarda 3 bin 336 adet makina satıldı. İş ve inşaat makinaları sektöründe 2023 yılında ihracat, 2022 yılına kıyasla yaklaşık yüzde 14 oranında artarak 2,26 milyar dolar oldu. 2024 yılının Ocak-Mart döneminde sektörde ihracat, geçen yılın aynı dönem ile karşılaştırıldığında yüzde 8,7 oranında artarak yaklaşık 523 milyon dolar seviyelerine ulaştı.

Türkiye iş ve inşaat makineleri sektörü, 2023 yılında 2,26 milyar dolar ihracat yaptı

İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) verilerine göre; istif makinaları sektöründe 2022 yılında 12 bin 921 adet istif makinası satılırken, bu rakam yüzde 21 oranında artarak 2023 yılında 15 bin 652 adede yükseldi. Sektörde 2022 yılında 627 milyon dolar tutarında ihracat yapılırken, sektörün bütünleyici alt sektörleri dâhil edildiğinde 2023 yılında ihracat yaklaşık olarak 1 milyar dolar seviyesine ulaştı.  2024 yılının Ocak-Mart döneminde sektörde ihracat, geçen yılın aynı dönem ile karşılaştırıldığında yüzde 4,8 oranında artarak yaklaşık 164 milyon dolar seviyelerine ulaştı.

Haberin Devamı

MDER Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akgün, yaptığı konuşmada, “Tarihinde ilk kez İstanbul’da düzenlenecek olan KOMATEK Fuarı’nın bu yıl en yüksek katılımcı sayısına ulaşmasını bekliyoruz. İstanbul’un uluslararası havalimanına sahip olması yurt dışı ziyaretçi sayısında da bir artış yaratacaktır. Bölgenin en güçlü fuarı olan KOMATEK Fuarı sayesinde ülkemizin ekonomisine her zaman olduğu gibi destek olacağımızın bilincindeyiz. Sektörümüzün mihenk taşı olan KOMATEK gibi fuarlar, güzel şehrimiz İstanbul’a ve ülkemize sağlayacağı doğrudan ve dolaylı potansiyel katkılar sebebiyle de bizler için oldukça büyük önem taşımaktadır” dedi. 

Uluslararası fuarların, ülkelerin ve şehirlerin kalkınmasında, ticaretinde ve kültür alışverişinde çok önemli rol oynadığını vurgulayan Akgün, “İMDER olarak ana destekçi ve İSDER olarak destekçisi olduğumuz KOMATEK 2024 Fuarı, 29 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında, İstanbul Fuar Merkezi’nde, ülkemizde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük fuar olarak 17. kez kapılarını ziyaretçilerine açacaktır. İstanbul, 16 milyon nüfusu ve tarihi konumuyla sadece Türkiye’nin değil, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Balkanlar ve Türkî Cumhuriyetleri gibi birçok bölgenin en önemli sanayi yerleşimidir. Sektöre ait en son ürün ve teknolojilerin sergileneceği yerli ve yabancı sektör profesyonellerinin buluşma noktası olan KOMATEK 2024 17. Uluslararası İş ve İnşaat Makina, Teknoloji ve Aletleri İhtisas Fuarı’nın sektörümüze ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.Toplantıda sektörle ilgili gelişmeler hakkında da bilgi veren Akgün, 2023 yılında sektördeki firmaların önceki yıllara kıyasla yurt içi pazarda makine satışında rekor seviyelere ulaştıklarını belirterek, şunları kaydetti: “İş ve inşaat makinaları sektöründe, 2022 yılında yaklaşık 12 bin adet olan iş ve inşaat makinaları iç pazar satış rakamı 2023 yılında 15 bin adede çıktı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise iş ve inşaat makinaları sektöründe iç pazarda 3 bin 336 adet makina satıldı. COVID-19 salgını döneminde biriken taleplerin karşılanması, deprem felaketinin ortaya çıkarmış olduğu ani makina ihtiyacı ile motor faz geçişi gibi sektörümüzün yeşil dönüşüme ayak uydurmasını sağlayacak değişiklikler, yani yeşil dönüşüm de makine satışlarının artışında etkili oldu. Sektörümüzü ulusal ve uluslararası etkinliklerde en iyi şekilde temsil ederek, iç pazardaki faaliyetlerimizi ve ihracatımızı güçlendirmek için gayret gösteremeye devam edeceğiz.”  

Haberin Devamı

Sektörün çatı kuruluşu İMDER’in kurulduğu yıldan bugüne kadar iş ve inşaat makinaları sektörünün büyümesine rehberlik ettiğini, Türk markasının gücünü ağır rekabet koşullarında her alanda göstermek için çalıştıklarını vurgulayan Akgün, “Türk iş ve inşaat makinaları sektörü olarak yurt içinden ve yurt dışından yoğun talepleri karşılamak için büyük çaba gösterdik. Artan taleplere üretim kapasitemizi, mesaimizi artırarak karşılık vermeye çalıştık. Sektördeki firmalar aynı zamanda ihracatta da rekor kırarak yaklaşık 2,26 milyar dolar ihracat yaptı” dedi.  

Haberin Devamı

Türkiye iş ve inşaat makinaları sektörünün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde öncelikli sektörler arasında ilk sıralarda bulunduğunu, ülke ekonomisine hem istihdam hem de yarattığı katma değerle büyük katkı sağladığının altını çizen Akgün, “Sektör olarak, küresel rekabette kendimizi kanıtlamamız, teknolojide ve inovasyonda gelişmemiz gerektiğinin farkındayız. Ayrıca yeşil ekonomi, yeşil enerji anlayışı kapsamında, sürdürülebilir ve temiz üretim teknolojilerini benimseyerek geleceğin makinalarına yatırım yapıyoruz” ifadelerini kullandı.