Ekonomi Türk şirketleri Erbil’e çıkarma yaptı

Türk şirketleri Erbil’e çıkarma yaptı

26.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi merkezi Erbil’de İnşaat ve Yapı Ürünleri Fuarı ile eş zamanlı Petrol ve Enerji Fuarı düzenlendi. 200’ü aşkın firmanın yerini aldığı fuarda Türkiye 39 firma ile katılım gösterdi. Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, Irak’ta müteahhitlik sektörünün önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Türk firmaları Irak’ta çok önemli işlere imza attı” dedi.

Türk şirketleri Erbil’e çıkarma yaptı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Diyarbakır Organize Sanayi Birliği’nin de aralarında bulunduğu bazı kurum ve derneklerin sponsorluğunu üstlendiği Erbil İnşaat ve Yapı Ürünleri Fuarı ile Petrol ve Enerji Fuarı’na Türk firmaları ve işadamları yüksek düzeyde katılım gösterdi. Fuarların açılışı ise Kuzey Irak bölgesel Kürt Hükümeti Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ile Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay tarafından yapıldı. 39’u Türkiye, altısı Avrupa, 22’si Suudi Arabistan, beşi Arap ülkesinin yanı sıra İran’dan toplam 200 firmanın katıldığı fuar, 22 Nisan’da açıldı ve dün sona erdi.

Haberin Devamı

Yoğun katılım

Karaçay, fuara Türkiye’den yaklaşık 50 firmanın katıldığını, 150 firmanın da ortaklı bir şekilde iştirak ettiğini belirtti. Karaçay, “Irak’ta müteahhitlik sektörü önemli yere sahip. Türk firmaları Irak’ta çok önemli işlere imza attı. Çok fazla projeyi üstleneceğiz. Bölgenin alt yapısına önemli katkıları oldu. Fuar vesilesiyle firmalarımızın önemli alt yapı işlerine yönelik genel olarak Irak’ta yeni işleri bağlamak adına çaba sarf ettiğini biliyoruz” diye konuştu.

Kuzey Irak Yönetimi Elektrik Bakanlığı Sözcüsü Şemal Nuri de fuarın özellikle Irak’taki savaşın ardından yapılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kalıcı merkez kurulacak

Diyarbakır Organize Sanayi Odası Başkanı Aziz Odabaşı, odalarına bağlı 279 fabrika bulunduğunu ifade ederek, “Bu fabrikalar gıda, tekstil ve metal sektörlerinde. Ürünlerimizi ihraç etmek istiyoruz. Bunu da öncelikli olarak komşularımıza yapmak istiyoruz. Bu konuda da başarılı olacağımıza inanıyorum” dedi. Fuarda beklediklerinin üstünde ilgi ile karşılaştıklarını vurgulayan Odabaşı, önümüzdeki süreçte Diyarbakır Ticaret Odası ile birlikte Erbil’de kalıcı bir merkez açmayı düşündüklerini söyledi.