Ekonomi SSK ve Bağkur emeklileri ek zam kararına kilitlendi! 5 soru, 5 cevap

SSK ve Bağkur emeklileri ek zam kararına kilitlendi! 5 soru, 5 cevap

16.01.2024 - 07:32 | Son Güncellenme:

Memur ve memur emeklisi maaşında yüzde 49.25’lik artışa karşın, işçi ve Bağkur emeklisinin yüzde 37.57 oranında maaş artışı almasının ardından kamuoyunda beklentiler oluşmuştu.

SSK ve Bağkur emeklileri ek zam kararına kilitlendi 5 soru, 5 cevap

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın emekliye ek zam düzenlemesine ilişkin çalışması tamamlandı. Emekliye ek zam düzenlemesi Kabine Toplantısı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak. Ardından düzenlemenin Meclis’e sevk edilmesi bekleniyor. Peki emekliye ek zam düzenlemesi bu ay yasalaşır mı, ödemeler ne zaman olacak? Ek zam düzenlemesi için masadaki formüller ne?

Haberin Devamı

1-EMEKLİYE EK ZAMDA HANGİ FORMÜLLER MASADA

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, milliyet.com.tr’ye açıkladı. Kurtuluş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Ben SSK ve Bağkur emeklilerine memur maaşı ile asgari ücrete yapılan zam oranı kadar bir artış yapılacağı kanaatindeyim. Yüzde 49.25 oranını SSK ve Bağkur emeklileri için de öngörebiliriz. Şu anda 7 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşının 11 bin 250 TL civarına yükseltileceğini ve diğer emeklilere de yüzde 49.25 oranında bir zam yapılacağı öngörüsündeyim.

2-EK ZAMDA YASAL SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK, DÜZENLEME BU AYA YETİŞİR Mİ?

Ayın 16’sına kadar Meclis tatilde. Yarın Meclis’in açılmasıyla birlikte ilk gündeme alınacak konu ek zam olacaktır. Ek zam ocak dönemine yetişebilir.

Haberin Devamı

3-ÖDEMELER BU AYA YETİŞİR Mİ?

Emekliler T.C. kimlik numaralarının son rakamına göre değişmekle birlikte ayın 17’si ile 23’ü arasında maaşlarını almaktalar. Ben ek zammın ocak dönemine yetiştirileceği kanaatindeyim. Yetişmezse emekliler ocak ayı hak edişlerini enflasyon farkı üzerinden alıp şubat ayı içerisinde maaş farklarını alacaklardır. Meclis’teki süreç tamamlandıktan sonra ocak ayı maaş farklarını alacaklardır.

4-KÖK AYLIKLARA BİR DÜZENLEME OLACAK MI?

Düzenleme yapılması gereken hususlardan birisi kök aylıklar, ancak bu kısa dönem içerisinde kök maaşlara bir düzenleme yapılmayacağı kanaatindeyim. Daha öncesinde 7 bin 500 TL olarak belirlenen en düşük emekli maaşının yeni dönemde 11 bin 250 TL olarak belirleneceği kanaatindeyim. Bu hali ile yürürlüğe konulacaktır. Uzun dönemde baktığımızda hem kök maaş düzenlemesi hem de intibak yasası şu anda emekliler için olmazsa olmaz düzenlemelerdendir. Ancak kısa vadede çözüm bulunacak bir husus değil, ilerleyen dönemde hem intibak yasasının hem de kök maaşlara yapılacak bir düzenlemenin gündeme geleceği kanaatindeyim.

5-EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI TAHMİNİNİZ NEDİR?

En düşük emekli maaşı için tahminimiz halen güncelliğini korumaktadır. 11 bin 250 TL olarak tahmin ediyorduk bu da yüzde 50 artışa tekabül ediyor. Memur ve memur emeklilerine yüzde 49.25’lik zammı göz önüne aldığımızda, asgari ücrete yapılan yüzde 49.11’lik zammı göz önüne aldığımızda SSK ve Bağkur emeklileri için en düşük maaşın 11 bin 250 TL olarak belirleneceği düşüncesindeyim.”