Ekonomi Son dakika... Katar ve İran dünyanın en büyük doğalgaz yatağını paylaşıyor

Son dakika... Katar ve İran dünyanın en büyük doğalgaz yatağını paylaşıyor

15.06.2017 - 14:55 | Son Güncellenme:

Dünyanın bir numaralı doğalgaz ihracatçısı Katar'a uygulanan tecrit, kısa dönemde petrol fiyatlarını etkilemedi. Basra Körfezi'ndeki dev yatak Kuzey Kubbe'nin bir bölümü, İran deniz sınırları içerisinde kalıyor.

Son dakika... Katar ve İran dünyanın en büyük doğalgaz yatağını paylaşıyor

Dünya ve Ortadoğu, Suudi Arabistan'ın başını çektiği ülkelerin Katar'a uyguladığı diplomatik ablukayla yatıp kalkıyor.

Haberin Devamı

5 Haziran gecesi krizin patlamasıyla herkesin aklına gelen ilk soru, petrol ve gaz fiyatlarının nasıl etkileneceği oldu.

Yeryüzündeki en zengin üçüncü doğalgaz rezerv kaynaklarına sahip Katar, 25.7 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış gaz rezervlerinin yaklaşık yüzde 15’ini elinde bulunduruyor.

Her yıl 77 milyon ton doğalgaz ihraç eden ülke, en önemli iki doğalgaz yatağından birini ise İran'la paylaşıyor. Basra Körfezi'ndeki Kuzey Kubbe yatağının bir bölümü de İran tarafında kalıyor. İranlıların bölgeye verdikleri isim, Güney Fars sahası.

Analistler, krize rağmen kısa dönemde petrol ve gaz fiyatlarının etkilenmesini beklemiyor.

Son dakika... Katar ve İran dünyanın en büyük doğalgaz yatağını paylaşıyor

Katar'daki petrol 1939 yılında keşfedildi ancak II. Dünya Savaşı nedeniyle siyah altının yer üstüne çıkarılması ertelendi.

Haberin Devamı

Kişi başına düşen milli geliri 100 bin doları aşan Katar, bu alanda dünyada zirvede yer alan ülkelerden biri. Nüfusunun yalnızca yüzde 12'si Katarlılardan oluşan ülkede, yüzbinlerce yabancı işçi çalışıyor. Katar'da işsizlik oranı yüzde 0,4.