Ekonomi FED faiz kararını açıkladı

FED faiz kararını açıkladı

13.12.2023 - 22:00 | Son Güncellenme:

Amerika Merkez Bankası (Fed) politika faizini yüzde 5,25-5,5 aralığında sabit bıraktı.

FED faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) yılın son toplantısında beklentilere paralel olarak politika faizini değiştirmeyerek 22 yılın zirve seviyesinde tuttu. Banka böylece seri faiz artışlarının ardından üst üste 3. toplantıda da faizleri değiştirmedi.

Haberin Devamı

Beklenti de faizlerin değişmemesi yönündeydi. Fed Kasım ayı toplantısında da faizleri değiştirmemiş, Başkan Jerome Powell para politikasında temkinli olarak ilerleyecekleri mesajını vermişti.

Fed yüksek enflasyonla mücadele kapsamında Mart 2022’den bu yana 11 faiz artırımı gerçekleştirerek toplam 525 baz puanlık faiz artışı yapmıştı.

ABD Merkez Bankası(Fed) yetkilileri GSYH tahminini  bu yıl için yukarı, gelecek yıl için tahminini aşağı yönde revize ettiler.

Fed'in açıkladığı "Ekonomik Projeksiyon Raporu"na göre, 2023 yılı GSYH beklentisi yüzde 2,1'den yüzde 2,6'ya çıkarıldı.

Fed yetkililerinin gelecek yıl için GSYH beklentisi yüzde 1,5'ten yüzde 1,4'e indirirken, 2025 yılı için beklentisi yüzde 1,8 olarak kaldı, 2026 yılı beklentisini yüzde 1,8'den yüzde 1,9'a yükseltildi.

Haberin Devamı

Fed yetkilileri uzun dönem GSYH beklentilerini yüzde 1,8 seviyesinde tuttu. ABD ekonomisi 2023 yılının üçüncü çeyreğinde öncü verilere göre yüzde 5,2 büyüdü. GSYH ile ilgili final sonuçları 21 Aralık'ta açıklanacak.

"ATTIĞIMIZ ADIMLAR POLİTİKA FAİZİNİ SINIRLAYICI BÖLGEYE GETİRDİ"

Fed Başkanı Powell'ın basın toplantısı başladı. Powell açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Enflasyon, işsizlikte ciddi artış olmadan hafifledi. Ancak enflasyon hala çok yüksek. Enflasyonun izleyeceği politika belirsiz. Yüzde 2 enflasyona dönme hedefimize tamamen bağlıyız. Attığımız adımlar politika faizini sınırlayıcı bölgeye getirdi.

Yaptığımız sıkılaştırmanın tam etkileri henüz hissedilmedi. Gelecekteki kararlarımızı tamamen verilere, görünümün gelişimine ve gelişen risklere göre vereceğiz.

Yüksek faiz oranları işletmelerin sabit varlık yatırımları üzerinde de baskı yarattı.İş gücü piyasası hala sıkı, ancak daha iyi bir dengeye geliyor. Politika yapıcılar iş gücü piyasasında yeniden dengelenmenin devam etmesini bekliyorlar."