Ekonomi Ekşili köfte kredisi

Ekşili köfte kredisi

11.03.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ekşili köfte kredisi

Ekşili köfte kredisi





Bangladeş’te yoksul kadınların kendi yaşamlarını kazanmaları ve girişimci olmalarına yönelik olarak 1976 yılında başlatılan mikro kredi uygulaması, Türkiye’de de uygulanacak.
AKP, Diyarbakır Milletvekili ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Aziz Akgül’ün Devlet Bakanı Beşir Atalay’ın talimatıyla başlattığı çalışmayla Başbakanlığa bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda biriken 1 milyar dolarlık kaynak kullanılacak.
Daha önce valilik ve kaymakamlıklar aracılığıyla hibe olarak yoksullara verilen bu kaynağın yüzde 50 veya 70’nin Başbakanlık genelgesi ile mikro kredi olarak yoksul kişilere verilebileceğini belirten Akgül, sistemin başlatılması için Bangladeşli uzmanlardan teknik destek alınacağını söyledi.

İlk hedef 1000 yoksul
Bangladeşli uzmanlar ile Diyarbakır’da araştırmalar yapıldığını bildiren Akgül, kerpiç bir odada 12 çocuğu ile yaşayan yoksul bir kadının bir inek alarak aile yaşamını iyileştirmeye dönük çalışabileceğini görüştüklerini söyledi. Diyarbakır’da en beğenilen yemeklerden olan ekşili köftenin de kredi için ilgilerini çektiğini ileten Akgül, fakir insanları girişimci yapmak için mikro (küçük) kredileri başlangıç sermayesi olarak vereceklerini belirtti. Akgül, bu yıl için 1000 kişinin hedef alındığını bildirdi.

Bangladeş’te yoksullara mikro kredi sağlayan Grameen Bank’ın Genel Müdürü Nurjihan Begüm, ilk kredi verilen kadının bir dilenci olduğunu söyledi. Begüm, müşterilerinin yüzde 95’inin kadın olduğunu bildirdi.
Sistemin yardımcı sosyal kuruluşu Grameen Trust’ın Genel Müdürü Huzzatz Islam Latifee de dünyada 1.4 milyar kişinin çok fakir olduğunu söyledi. Yoksulluğun azaltılmasında mikro kredinin çok önemli bir araç olduğunu belirten Latifee, mikro kredinin hiçbir teminat istenmeden, kendi işlerini kurmak için fakirlere verilen küçük sermaye olduğunu, bir hibe olmadığını ve verilen kredinin taksitler halinde geri alındığını bildirdi.